(Φτερά στο κεφάλι)
του Thomas de Thier
plumes2.jpg
Μια μη αναμενέμενη τραγωδία διαταράσσει την ζωή και τις σχέσεις μιας οικογένειας . Τα μέλη της θα βιώσουν μ' ένα έντονο και οδυνηρό τρόπο την απώλεια και θα προσπαθήσουν να συνδιαλλαγούν με τον πόνο.
Η ζωή στη μικρή πόλη Genappe  του Βελγίου περιστρέφεται γύρω από τη βιομηχανία ζάχαρης. Τα σάπια τεύτλα στο σύστημα αποχέτευσης έξω από την πόλη είναι πόλος έλξης αποδημητικών πουλιών.
Ο Jean-Pierre δουλεύει στο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης, είναι παντρεμένος με την Blanche και έχουν ένα μικρό αγόρι τον Arthur.
Η ηρεμία στην οικογενειακή ευτυχία της Blanche και του Jean-Pierre διαταράσσεται όταν μία μέρα ο μικρός γιoς τους εξαφανίζεται. Η Blanche στην αρχή αντιδρά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα αλλά αργότερα αποκαλύπτεται η βαθιά της θλίψη και απελπισία: νοιώθει να χάνει τον κόσμο γύρω της καθώς οι   μνήμες από τον Arthur την κυριεύεουν.
Ένας εσωστρεφής έφηβος που περνά ατελείωτες ώρες στην φύση, παρατηρώντας  το οικοσύστημα και τα αποδημητικά πουλιά, θα σταθεί κοντά στην Blanche στην προσπάθειά της να ανακτήσει τα ουσιώδη.
Το τραγικό συμβάν και οι συνέπειές του περιγράφονται με ποιητικό τρόπο καθώς η Blanche παλεύει να ξαναχτίσει τη ζωή της.
plumes1.jpgΗ ταινία σύμφωνα με την Lisa Nesselson του περιοδικού VARIETY είναι "…ένα εντυπωσιακό, ατμοσφαιρικό ποίημα…".  Ενώ η Jane Schoettle σημειώνει   σχετικά στον κατάλογο του Φεστιβάλ του Τορόντο:  "Ο σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας εργάζονται ως αρχαιολόγοι συναισθημάτων καθώς ανασκάπτουν την θλίψη της Blanche". Και συνεχίζει: "Ο οπτικός έλεγχος της ταινίας, η πολυεπίπεδη αφήγηση και η ερωτική σχέση με τον φυσικό κόσμο φέρνει στην μνήμη μας το έργο του Terrence Malick, ενώ εκρήξεις μαύρου χιούμορ και αυθάδειας δημιουργούν ένα μοναδικό σύμπαν για τον de Thier. Εμποτισμένη από την κινηματογραφική ιστορία και παρόλα αυτά σαγηνευτική για την πρωτοτυπία της, η ταινία Des Plumes dans la tete είναι ένα ντεπούτο που καλεί για μια συνέχεια απ' αυτόν τον εξαίρετο, με φαντασία σκηνοθέτη".
Ο σκηνοθέτης της ταινίας  Thomas de Thier σχολιάζει ως εξής το θέμα της ταινίας: "…εκτός από το πένθος, θα έλεγα πως είναι η φυγή ενός παιδιού… επίσης η επιθυμία να ξαναβρεθεί η επαφή με τη φύση, με τις εποχές, με το χρόνο που περνά…Έφτιαξα το ντεκουπάζ με μεγάλη ακρίβεια. Ήθελα να πλησιάσουμε την κάμερα πολύ κοντά στο δέρμα, στα μάτια, στα έντομα, ώστε να αισθανούμε τον εσωτερικό παλμό των ζωντανών οργανισμών…". Ενώ αναφερόμενος στους σκηνοθέτες που τον έχουν επηρεάσει, δηλώνει: "οι κινηματογραφιστές με τους οποίους αισθάνομαι ότι έχω κοινη θεματολογία είναι ο Μουρνάου και ο Μάλλικ. Νομίζω ότι το "Φτερά στο κεφάλι" μπορεί να ιδωθεί και ως μία παραλλαγή του θέματος της "απώλειας του παραδείσου".
Ο Thomas de Thier γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1966. Πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο σπούδασε οικονομικά. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού και μεσαίου μήκους. Το Φτερά στο κεφάλι είναι πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Η φιλμογραφία περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:
2003, Φτερά στο κεφάλι (μεγάλου μήκους), 2002, Echographie (ντοκιμαντέρ), 1998, Les gens presses sont deja morts (ντοκιμαντέρ), 1995, A la recherche de l'oiseau blanc (ντοκιμαντέρ), 1994, Caisse Express (μικρού μήκους), 1991, Je t'aime comme un fou (μικρού μήκους), 1990, Je suis votre voisin (μικρού  μήκους)

(Πηγή: δελτίο τύπου)