του Δημήτρη Αθυρίδη
t-for-trouble.jpg

O Δημήτρης Αθυρίδης καταγράφει την ιστορία του Τέρρυ Παπαντίνα, μιας ιδιάζουσας περίπτωσης μουσικού που μεσουράνησε στην ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Ελλάδας του ’70, έγινε ίνδαλμα της ροκ υποκουλτούρας, ωστόσο η αυτοκαταστροφική του φύση τον οδήγησε στο περιθώριο.
O Τέρρυ Παπαντίνας είναι 56 χρονών, ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι μουσικός και ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου επέστρεψε για να μεσουρανήσει στην ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Ελλάδας του ’70. Ταλαντούχος και γοητευτικός, έγινε ίνδαλμα και φορέας της ροκ υποκουλτούρας όπου συχνά ενυπάρχουν η αντίδραση και η αυτοκαταστροφή. Σήμερα, απομονωμένος και περιθωριοποιημένος, αποκαλύπτει, σε συγκλονιστικές εκ βαθέων εξομολογήσεις μπροστά στην κάμερα, μια ψυχική πραγματικότητα που αντανακλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η αφήγηση μιας ζωής που υπάκουσε στις αξίες της ροκ μυθολογίας· ένα μουσικό ταξίδι μέσα απ’τα τραγούδια ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό καλλιτέχνη.
Ο σκηνοθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα πλαίσια του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2009), δηλώνει: «Ήξερα τον Τέρρυ από πολύ παλιά και όταν τον ξανασυνάντησα, ένιωσα την παρόρμηση να τον κινηματογραφήσω. Τον ρώτησα τι κάνει και μου απάντησε ότι ‘ξυπνώ στις 8 το πρωί, ξυρίζομαι, πίνω καφέ και γύρω στις 10 θέλω να αυτοκτονήσω’. Όταν άκουσα αυτά τα λόγια, ήξερα ότι έπρεπε να γυρίσω αυτήν την ταινία», εξήγησε ο σκηνοθέτης του T 4 Trouble and the Self Admiration Society.
Μιλώντας για τη σχέση σκηνοθέτη – υποκειμένου, ο Δημήτρης Αθυρίδης υποστήριξε πως «πρέπει να βρεις την κατάλληλη απόσταση από τον άνθρωπο και να την τηρήσεις, σαν να βρίσκεσαι σε τροχιά γύρω του. Η διατήρηση αυτής της απόστασης, ώστε να μην πλησιάσω υπερβολικά, ήταν η διαρκής αγωνία μου. Ένιωθα την επιθυμία να τον προστατέψω, αλλά ήθελα ταυτόχρονα να προστατέψω και την ειλικρίνεια του υλικού μου. Ήταν μια έντονη ισορροπία, την οποία προσπάθησα να κρατήσω, ώστε να μην ωραιοποιήσω τις καταστάσεις», σημείωσε ο δημιουργός.
Και συνεχίζει: «Όταν συναντήθηκα ξανά με τον Τέρρυ Παπαντίνα ήταν σε τραγική κατάσταση- 58 χρονών και άνεργος, ένας ηττημένος άνθρωπος. Ήθελα να δείξω αυτή την αντίφαση μεταξύ του απογοητευτικού παρόντος και του παρελθόντος του ως ροκ θρύλου», ανέφερε ο σκηνοθέτης. Ο ίδιος περιέγραψε τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας του ως τύπο εστέτ, γοητευτικό και πηγαίο. «Δεν χρειάστηκε να κάνω πολλά. Έχει το χάρισμα του περφόρμερ, εγώ τον άφηνα να σπέρνει ατάκες», είπε ο Δημήτρης Αθυρίδης. Τα γυρίσματα κράτησαν ένα χρόνο, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για υλικό διάρκειας 20 ωρών. Όπως εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης, «το πιο δύσκολο ήταν να κρατήσω τις ισορροπίες γιατί με έναν τέτοιο τύπο υπάρχει ο κίνδυνος να έρθεις πολύ κοντά. Ο Τέρρυ Παπαντίνας είναι δύσκολος στις σχέσεις του. Μπορεί υποσυνείδητα να διάλεξε το ντοκιμαντέρ ως μέσο για να επικοινωνήσει».

(πηγή δ.τ.)