του Γαβριήλ Τζάφκα
champ1.jpg

Το ντοκιμαντέρ είναι μια πνευματώδης και ανήσυχη απεικόνιση της ελληνικής δυσμορφίας, και πιο συγκεκριμένα της κινηματογραφικής παιδείας.
Το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας αποτέλεσε γόρδιο δεσμό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης μια σοβαρής κρατικής σχολής κινηματογράφου. Ξεκινώντας από την εποχή του Σταυράκου το 1950 φτάνουμε μέχρι τις μέρες μας διερευνώντας το ζήτημα αυτό μέσω ενός διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται. Ανάμεσά τους Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Κατσουρίδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Αντώνης Κιούκας,  Χάρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ζαχαρίας, Εύα Στεφανή, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Emir Kusturica, Goran Paskaljevic, Fatih Akin, Werner Herzog, Konstantin Lapoushanski.
Η ταινία συμμετείχε στο 13ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 5ο Φεστιβάλ Χαλκίδας.
Ο σκηνοθέτης Γαβριήλ Τζάφκα σημειώνει σχετικά με την ταινία: "Το “Champions” αποτελεί την πρώτη ιστορική καταγραφή πάνω στο ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα.  Είναι ένα ντοκιμαντέρ που έχει σαν πρώτη ύλη τις ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων που κατά καιρούς ενεπλάκησαν στις προσπάθειες αναβάθμισης της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό ήταν δύσκολο στην πραγμάτωσή του. Χωρίζεται σε επτά ενότητες: Εν αρχή ην Σταυράκος, Εμπειρία, Απόπειρες, Ιδιωτικές Σχολές, Σχολή της Θεσσαλονίκης, Βίος και Πολιτεία, Αποτίμηση. Η κάθε ενότητα εισάγεται με πρωτότυπο animation της Λίλης Κοντοδήμα.
Η επαφή της με το ευρύ κοινό είναι μια πραγματική πρόκληση καθώς στέκεται ακέραιη χωρίς να στρατεύεται και παρουσιάζει με χιούμορ μια ειλικρινή εικόνα της σημερινής πραγματικότητας. Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος και είναι  ιδιαίτερη η χαρά για τους συντελεστές της, καθώς δεν έλειψαν οι αντιδράσεις εναντίον της και οι ποικίλες απόπειρες παρεμπόδισης. "
Επιπλέον σε συνέντευξη του δηλώνει: "Η ιδέα ξεκίνησε με το τέλος των σπουδών μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ήμουν στη πρώτη φουρνιά της σχολής και εκείνη τη περίοδο έγιναν πάρα πολλές ζυμώσεις και συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα. Όταν τελείωσα τη σχολή, κάνοντας έναν απολογισμό για τα πράγματα και με την εξέλιξη της σχολής, αναρωτήθηκα γιατί δεν υπήρχε μια σοβαρή κρατική σχολή τόσα χρόνια στην Ελλάδα, ενώ σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει μια χώρα που να μην έχει. Και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι που έφτασε μέχρι τη δεκαετία του '50.
champ2.jpg(...) Η ταινία είναι φτιαγμένη με χιούμορ. Νομίζω ότι το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας είναι ένας διάλογος διαρκής, απλά ελπίζω αυτό το ντοκιμαντέρ, όσο μπορεί τουλάχιστον αυτό και οι άλλες προσπάθειες, να υπογραμμίσουν την επείγουσα σημασία αυτής της ιστορίας".
Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986. Αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιλέχθηκε από το 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου για να συμμετάσχει στο Berlinale Talent Campus τον Φλεβάρη του 2010. Εργάστηκε ως β’ βοηθός σκηνοθέτη στην μεγάλου μήκους ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «Μικρές Εξεγέρσεις» (Μάϊος – Οκτώβριος 2008). Συμμετείχε με το project μεγάλου μήκους “The Son” στο πρόγραμμα 4 Corners του Media όπου συναντιούνται στην Ισπανία, την Αγγλία και την Θεσσαλονίκη επιλεγμένοι τελειόφοιτοι από τις ευρωπαϊκές σχολές Κινηματογράφου της Ευρώπης με στόχο να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν projects μεγάλου μήκους (Μάρτιος 2008). Συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας στο Τμήμα Σπουδαστικών με την ταινία «Χάρη» τον Σεπτέμβρη του 2007 και το 2008 με την ταινία «Attimo Fuggente» στο τμήμα digi 2008 ενώ με την ταινία «Λήθη» απέσπασε τιμητική διάκριση υποσχόμενου σκηνοθέτη καθώς και εύφημη μνεία για την ερμηνεία του Περικλή Μπουγιουκλή. Συμμετείχε στο Workshop Salonica Studio του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με θεματική την συμπαραγωγή εκπροσωπώντας την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές σχολές κινηματογράφου με το project «Μαραμπού» (2006). Εργάστηκε στην τηλεοπτική παραγωγή του BBC «My family and other animals» το καλοκαίρι του 2005 (εκτέλεση παραγωγής CL productions). Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία του οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε στην παράσταση “Neda” της Τεοντόρα Ντίμοβα σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου.

(πηγή δ.τ.)