του Άγγελου Ράλλη
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_shingal-where-are-you.jpg

Το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ράλλη έχει ως θέμα τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, που υπήρξε στόχος διώξεων και θύμα σφαγών για αιώνες.
Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Κουβεντιάζοντας» του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, ο σκηνοθέτης της ταινίας Άγγελος Ράλλης απαντώντας στην ερώτηση "Πόσο δύσκολα ή επικίνδυνα ήταν τα γυρίσματα;" δήλωσε ότι η ευρύτερη περιοχή είναι γεωπολιτικά επικίνδυνη, αλλά στο σημείο όπου έγιναν τα γυρίσματα δεν υπήρχε ο κίνδυνος που υπήρχε πχ. 50 χιλιόμετρα πιο μακριά. Ωστόσο, για τα γυρίσματα βρέθηκαν εκεί μόνο δύο άτομα, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους ντόπιους. Αυτή όμως ήταν τελικά και η δύναμη της ταινίας, όπως είπε ο σκηνοθέτης, καθώς οι συντελεστές δεν ήξεραν μέχρι πολύ αργότερα τι λένε οι πρωταγωνιστές και είχαν μια απόσταση από αυτούς, μέχρι που από ένα σημείο και έπειτα οι ντόπιοι είχαν ξεχάσει την παρουσία της κάμερας.
Σχετικά με την παραγωγή της ταινίας ο Άγγελος Ράλλης εξήγησε ότι με το δικό του εξοπλισμό έκανε μόνος του την κινηματογράφηση στο ντοκιμαντέρ του, χωρίς να χρειάζεται συνεργείο. Με τη συμμετοχή του στα Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 18ου ΦΝΘ, όπως είπε, τέθηκε η προοπτική για συνεργασία και συμπαραγωγή του φιλμ, όμως ο ίδιος και η ομάδα του είχαν διαφορετικές ιδέες για την ταινία και τελικά δεν προχώρησε η συνεργασία γιατί ίσως, όπως σημείωσε, θα κατέληγε διαφορετική από τις προσδοκίες τους.

(πηγή δελτίο τύπου 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης )