(Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης)
της Βάλερυ Κοντάκου
(γράφει ο Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_the-queen-of-deuce.jpg

Μια ταινία πρέπει να έχει χαρακτήρα. Είτε πρόκειται για μυθοπλασία είτε για ντοκιμαντέρ. Και η ταινία αυτή αφηγείται την συναρπαστική ιστορία της Τσέλι Γουίλσον που είναι ένας δυνατός και “βαρύς” χαρακτήρας, ριψοκίνδυνος, πέρα από τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπων, πέρα από τους καθορισμούς της φυλής του και του φύλου του, ακόμη και πέρα από όρια μιας ευπρεπούς κοινωνικής ηθικής... Κι ωστόσο παραμένει ένας χαρακτήρας γήινος, γενναιόδωρος, δοτικός και ναι: χοντροκομμένος! Πώς αλλιώς να το πω;
Μια δυναμική γυναίκα που, από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80, στη διαβόητη περιοχή της Times Square, γνωστή ως Deuce, “μεγαλούργησε” ως μια εκκεντρική, περσόνα με το όνομα Τσέλι Γουίλσον, που έχτισε μια αυτοκρατορία του πορνό κινηματογράφου και τη φήμη μιας από τις πιο έξυπνες και χαρισματικές φιγούρες στην σκηνή αυτού του χώρου.
Μια προσωπικότητα που, με ένα τσιγάρο στο χέρι και με λεφτά κρυμμένα σε σακκούλες, στο διαμέρισμά της που έμοιαζε με καταφύγιο πάνω από το θρυλικό Adonis Theatre 8th Avenue, φιλοξενώντας μια δική της “οικογενειακή΄” ομάδα συνεργατών, διασκεδαστών και συναδέλφων παικτών πόκερ, μαζί με τις κόρες, τους της, αλλά και με τους εραστές της και τις ερωμένες της, έστησε στην "αυλή" της έναν δικό της κόσμο "υψηλής" επιβίωσης.
Μια γυναίκα που μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, κάποτε στη Θεσσαλονίκη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει μια άλλη ταυτότητα ως Rachel Serrero που μεγάλωσε μέσα στην εβραϊκή οικογένειά της με μητρική της γλώσσα τα Λαντίνο. Όπου η ταινία μας ταξιδεύει πίσω στην περίοδο, μέσω αρχείου και κινουμένων σχεδίων, για να δείξει πώς η Rachel Serrero κατέληξε σε έναν (πρώτο) γάμο που περιφρονούσε... στον οποίο αντιστάθηκε!
Για κάποιον λόγο, που δεν μπορώ τεκμηριώσω, βλέποντας αυτήν την ταινία ένιωσα... περήφανος για τη Θεσσαλονίκη! Για μια χαμένη κόρη της εβραϊκής κοινότητας που έφυγε κάποτε από εδώ και έφτασε εκεί μακριά, τόσο μακριά αλλά και παραμένοντας πάντοτε, με κάποιον τρόπο, τόσο κοντά!