Το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι/ Karlovy Vary είναι το πιο σημαντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, είναι και ένας φιλόξενος τόπος για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Τα τελευταία χρόνια -πέραν του αφιερώματος στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο στη 46η διοργάνωση (2010)- ελληνικές ταινίες φιλοξενήθηκαν στα διάφορα τμήματά του, του επίσημου διαγωνιστικού συμπεριλαμβανομένου. Καταγράφει έτσι με ένα τρόπο τις ετήσιες εξελίξεις στο τοπίο του ελληνικού κινηματογράφου.
Και στην φετινή επετειακή 50χρονή διοργάνωση του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (3-11 Ιουλίου 2014), λοιπόν, η ελληνική παρουσία στα διάφορα διαγωνιστικά ή μη τμήματα είναι πλούσια και πολυποίκιλη.
Την παγκόσμια πρεμιέρα του στο αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ τμήμα κάνει η ταινία My friend Larry Gus του Βασίλη Κατσούπη. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίου τύπου «Από την Βέροια και την Αθήνα έως την Νέα Υόρκη και το Μιλάνο, η ταινία είναι ένα οδοιπορικό τεσσάρων χρόνων, που εξιστορεί το φλερτ ενός νέου ταλαντούχου μουσικού από τη Βέροια Ημαθίας, με τη μουσική, την ζωή αλλά και το μεγάλο όραμα μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του καλύτερου του φίλου.
Τον Μάιο του 2010, ο εικοσιεξάχρονος φοιτητής Πολυτεχνείου και «επίδοξος» μουσικός με το μουσικό όνομα Larry Gus και το βαπτιστικό Παναγιώτης, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα και σε μία ευκαιρία: να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του. Αποφασίζει να παρατήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βαρκελώνη και ξαναγυρίζει στο παιδικό του δωμάτιο στη Βέροια για να ηχογραφήσει ένα album. Ο φίλος του Βασίλης Κατσούπης αποφασίζει από τη δική του πλευρά να κινηματογραφήσει: την προσπάθεια του Larry Gus, τα πάνω και τα κάτω, φιλικές σχέσεις και απλά κομμάτια καθημερινότητας. Θα τα καταφέρει ο Larry να γίνει αυτό που ήθελε ή θα παραδοθεί στη μοίρα του τραπεζικού υπαλλήλου; Στη διάρκεια τεσσάρων ετών γυρισμάτων, από την Αθήνα ως τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια.»
Η μικρού μήκους ταινίας Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη συμμετέχει στο τμήμα Future Frames. Ο μυστηριώδης όρος Washingtonia κρύβει πολλαπλές σημασίες: αυτό είναι το όνομα ενός δένδρου φοίνικα, ένα εναλλακτικό όνομα για την Αθήνα, και την καταπιεστική θλίψη που φέρνει η ζέστη του καλοκαιριού, όμως, επίσης είναι και ο τίτλος γι’ αυτήν την ασυνήθιστη ταινία που συνδυάζει την ομορφιά, τη θλίψη, τη νοσταλγία, την επιθυμία για αγάπη, και ένα απροσδιόριστο συναίσθημα του πόνου. Η ταινία Washingtonia αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία αποφοίτησής της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, του ΑΠΘ και έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Κυπριακής καταγωγής, Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου/ Impressions of a Drowned Man του Κύρου Παπαβασιλείου είναι ένα στοχαστικό δράμα για έναν καλλιτέχνη, τη ζωή και το θάνατό του. Ο τίτλος της ταινίας είναι μια αναφορά στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη. Ο σκηνοθέτης δηλώνει στον ιστότοπο www.philenews.com : «Δεν είναι μια ταινία για την αυτοκτονία. Η ταινία σε έναν βαθμό έχει την ατμόσφαιρα των ποιημάτων του Καρυωτάκη. Το ύφος του έργου του διαπότισε και το ύφος της ταινίας. Αντικρουόμενα στοιχεία που συνθέτουν την ποίησή του, όπως η τρυφερότητα και η σκληρότητα, το πάθος και η απάθεια, η αγνότητα και η ενοχή, είναι στοιχεία που εμπεριέχονται στην ταινία». Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
Η ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου συμμετέχει στο τμήμα «The East of the West», που φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια ή την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η ταινία Τετάρτη 04:45 είναι μια σπουδή πάνω στο φανταστικό και το φιλμ νουάρ. Μετά την δεξιοτεχνική πρώτη του ταινία (Ιστορία 52), ο Αλέξης Αλεξίου σκηνοθετεί ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, αλλά και μία βίαιη ιστορία εκδίκησης, εμποτισμένη σε μαύρο χιούμορ.
Ο Σύλλας Τζουμέρκας με την ταινία του Έκρηξη/ A Blast επιλέχθηκε από το περιοδικό Variety για το πρόγραμμα Critics’ Choice: Variety’s 10 Directors to Watch του φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015. Η ταινία εστιάζει στο οικογενειακό τοπίο με φόντο την κατάρρευση (οικονομική και όχι μόνο) της κρίσης.
Η ταινία Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη είναι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για τους τόπους -πραγματικούς, συναισθηματικούς, υπαρξιακούς-, των ναυτικών, για τα σώματα ερωτικά (και όχι μόνο), για τον περί εξωτισμού και ερωτισμού λόγο. Είναι ένα οπτικό δοκίμιο με έντονη την εικαστική ματιά για τη θάλασσα, τους ναυτικούς και τις γυναίκες των λιμανιών. Μια ποιητική περιπλάνηση στο εξωτικό τοπίο των μεγάλων ωκεανών, στο εσωτερικό των καραβιών που τους διασχίζουν αλλά και των σωμάτων που νοσταλγούν τον παρελθόντα ερωτικό πόθο.
Η βραβευμένη στο φεστιβάλ Καννών ταινία The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου είναι παράξενη ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα κοντινό μέλλον και εστιάζει στις διαδικασίες «ζευγαρώματος». Στην ταινία συμμετέχουν μια ομάδα γνωστών ηθοποιών, με κεντρικούς πρωταγωνιστές τον Colin Farrell και την Rachel Weisz.
Σ.