b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_theater-1.jpg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου θα πραγματοποιηθεί φέτος για ενδέκατη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό, από τις 9 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, 2021.
Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα σχετικά της διοργάνωσης:

Δεκαέξι ταινίες μικρού μήκους από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και καθιερωμένους Κύπριους δημιουργούς, θα διαγωνιστούν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Την ευθύνη της επιλογής των κυπριακών ταινιών για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα έχει Προκριματική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Nicolas Khabbaz, παραγωγό και επικεφαλή του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame (NDU) του Λιβάνου,  Άδωνι Φλωρίδη, σκηνοθέτη-σεναριογράφο και  Δρα Μάριο Ψαρά, σκηνοθέτη-ακαδημαϊκό. Την επιλογή του διεθνούς προγράμματος και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, έχουν οι Κύπριοι Σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.

Η απονομή των βραβείων και στα δύο προγράμματα θα γίνει από διεθνή Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα ακόλουθα βραβεία σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία Δήμος Λεμεσού, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Κυπριακής Ταινίας Ντίνου Κατσουρίδη, Bραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.

Οι 16 διαγωνιζόμενες Κυπριακές ταινίες

    1. A Girls, Σκηνοθεσία: Antony Petrou
    2. Ανασυγκρότηση, Σκηνοθεσία: Ασημένια Γαλάνη
    3. Αφαίμαξη, Σκηνοθεσία: Άννα Φωτιάδου
    4. Έν Λίμπο, Σκηνοθεσία: Σεμέλη Βογαζιάνου
    5. Έρμα, Σκηνοθεσία: Άγγελος Χαραλάμπους
    6. Every Sunday, Σκηνοθεσία: Καίτη Παπαδήμα
    7. Everything is a lie, is a lie! Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χειμώνας
    8. Garden Latte, Σκηνοθεσία: Στέλιος Στυλιανού
    9. H ιστορία Μου, Σκηνοθεσία: Έλενα Αλωνεύτη, Μαγδαλένα Ζήρα
    10. Κάμνω Πυλό, Σκηνοθεσία: Σκεύη Λαού
    11. Leonidas and the Fish, Σκηνοθεσία: Alexander Machlouzarides-Shalit
    12. Losing Grace, Σκηνοθεσία: Αθηνά Μάντης
    13. Ο Μάριος Λοϊζίδης και τα όρια της Τέχνης, Σκηνοθεσία: Ευαγόρας Βρυωνίδης
    14. Night Lives, Σκηνοθεσία: Ναυσικά Χατζηχρίστου
    15. A summer place, Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου
    16. Τελετουργίες της Άνοιξης, Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγγάρης

Οι πιο πάνω ταινίες συμπεριλαμβάνονται αυτόματα και στο διεθνές πρόγραμμα, ενώ διεκδικούν και την υποψηφιότητα για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία «ταινία μικρού μήκους».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος η κυρία Anne Gaschütz από τη Γερμανία, διοργανώτρια και υπεύθυνη προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους FILMFEST DRESDEN. Το 2021, η Anne Gaschütz έγινε μέλος της επιτροπής επιλογής προγράμματος του τμήματος Pardi di Domani του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Είναι, επίσης, μία εκ των ιδρυτών της πρωτοβουλίας Talking Shorts, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας κριτικής ταινιών μικρού μήκους.
Τα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:
    • Simone Bardoni, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, υπεύθυνος προγράμματος και διοικητικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Concorto
O Simone Bardoni είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Concorto στην Ιταλία, καθώς και υπεύθυνος προγράμματος και διοικητικός διευθυντής του ίδιου φεστιβάλ. Αποφοίτησε με πτυχίο στις Κινηματογραφικές Σπουδές και την Κριτική Κινηματογράφου. Εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία από το 2012. Διδάσκει, επίσης, κινηματογράφο, είναι επιμελητής προγράμματος και συχνά παίζει μουσική ως DJ σε διάφορα φεστιβαλικά πάρτι. Το Φεστιβάλ του Concorto ιδρύθηκε το 2002, διεξάγεται στο Ποντενούρε της Πιατσέντσα και είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιταλίας.
    • Carla Vulpiani, Σύμβουλος ταινιών μικρού μήκους για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Υπεύθυνη Διανομής Ταινιών και Παραγωγός
Η Carla Vulpiani κατάγεται από την Αδριατική και ζει μεταξύ Ιταλίας και Ιρλανδίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο με πτυχίο στις Πολιτισμικές Σπουδές και τη Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ και, ακολούθως, ξεκίνησε την καριέρα της στην κινηματογραφική βιομηχανία. Από το 2011 μέχρι το 2017, ήταν υπεύθυνη προγράμματος και καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνο. Από το 2017, συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες παραγωγής ως ανεξάρτητη καλλιτεχνική παραγωγός, κυρίως με το στούντιο ταινιών animation And Maps And Plans Ltd, με έδρα το Δουβλίνο. Ασχολείται, επίσης, με τη διανομή και πώληση ταινιών, και είναι συνιδρύτρια της Varicoloured Holistic Film Agency, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη στρατηγικής διανομής ταινιών μικρού μήκους στο φεστιβαλικό δίκτυο και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για παραγωγές μικρού μήκους. Είναι, επίσης, project manager του Torino Short Film Market. Από το 2021 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Βενετίας ως σύμβουλος ταινιών μικρού μήκους (Fondazione La Biennale - Venice International Film Festival).
    • Μάκης Παπαδημητράτος, Σκηνοθέτης - Ηθοποιός
Ο Μάκης Παπαδημητράτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική κυρίως για τον κινηματογράφο, αλλά και για το θέατρο. Παράλληλα με την υποκριτική, ξεκίνησε να γράφει σενάρια και να προσπαθεί να τα κάνει ταινίες. Έχει πειραματιστεί με την κάμερα και το μοντάζ και εργαστεί σε διάφορες ειδικότητες ενός κινηματογραφικού συνεργείου, όπως βοηθός παραγωγής, φροντιστής, βοηθός ηχολήπτη, σκριπτ, βοηθός σκηνοθέτη, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην κινηματογραφική παραγωγή. Έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης στο κοινό της χώρας του με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Τσίου... που κέρδισε βραβείο σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και Fipresci στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στις ταινίες του γράφει το σενάριο, αναλαμβάνει ένα κομμάτι της παραγωγής, παίζει, σκηνοθετεί, ασχολείται με το μοντάζ και επιλέγει τη μουσική. Λατρεύει το σινεμά και αισθάνεται τυχερός όταν του δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχει στη διαδικασία μίας ταινίας από όποιο πόστο κι αν είναι.
    • Βαγγελιώ Σουμέλη, Σκηνοθέτρια
Η Βαγγελιώ Σουμέλη σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Αθήνα και εργασιακές σχέσεις στο Λονδίνο. Το 2016, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια ως κοινωνική ερευνήτρια με ειδίκευση στην ισότητα των φύλων, ξεκίνησε μία νέα καριέρα ως σκηνοθέτρια. Από τότε, έγραψε και σκηνοθέτησε τρεις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες ταξίδεψαν σε διάφορα φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία, ανάμεσά τους, το βραβείο 2ης καλύτερης κυπριακής ταινίας (2019) και καλύτερης κυπριακής ταινίας (2020). Αυτοδίδακτη, οι ιστορίες της εμπνέονται από αληθινά γεγονότα και βασίζονται στην πολυετή εμπειρία της με κοινότητες και ανθρώπους που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο προ-παραγωγής της μικρού μήκους ταινίας της Φοίβη, η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση για παραγωγή από το Πρόγραμμα Creative Europe - Media και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τη συγγραφή του πρώτου της θεατρικού και γράφει το σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της. Από το 2021, είναι μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με στόχο την ανάδειξη της μικρού μήκους ταινίας αλλά και την ενίσχυση της τοπικής κινηματογραφικής κοινότητας, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει και φέτος ένα πολυθεματικό παράλληλο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων, που πλαισιώνει το κυρίως διαγωνιστικό του τμήμα. Εφτά θεματικές κινηματογραφικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν, ανάμεσά τους οι καθιερωμένες υπαίθριες προβολές ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα πρωτότυπου προγράμματος με διεθνείς φιλοξενουμένους, που επεκτείνεται και έξω από την κινηματογραφική αίθουσα.

    • Torino Short Film Market
Κυριακή 10/10, 17:30 – 19:30, Στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Torino Short Film Market, που θα ξεκινήσει το 2022, το Φεστιβάλ καλεί δημιουργούς και σκηνοθέτες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Enrico Vannucci, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του TSFM. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της μικρού μήκους ταινίας στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Από το 2022, δημιουργοί από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σενάριά τους στη Λεμεσό, και να τα αναπτύξουν μέσα από ένα εντατικό εργαστήριο. Τα επικρατέστερα θα συμμετάσχουν στο TSFM στο Τορίνο, για περαιτέρω ανάπτυξη και παρουσίασή τους σε διεθνείς επαγγελματίες του χώρου.
Εισηγητής: Enrico Vannucci
(Στην αγγλική γλώσσα)

    • Στο μυαλό του Jean-Gabriel Périot
Κυριακή 10/10, 23:00, Sousou@Rialto
Σε αυτό το πρόγραμμα προβολών θα παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους του Γάλλου σκηνοθέτη Jean-Gabriel Périot, ενός δημιουργού που έχει αναπτύξει ένα δικό του κινηματογραφικό ύφος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μοντάζ. Οι δουλειές του, στην πλειονότητά τους, βασίζονται σε αποχαρακτηρισμένα κινηματογραφικά αρχεία, ενώ οι ταινίες του βρίσκονται στα όρια ντοκιμαντέρ - μυθοπλασίας. Έχει συμμετοχή στα μεγαλύτερα και πιο γνωστά φεστιβάλ του κόσμου με πολλές βραβεύσεις, αλλά και σε μεγάλα μουσεία μοντέρνας τέχνης, όπως το ΜοΜΑ. Στο παρελθόν, δουλειές του συμμετείχαν και στο ISFFC.

    • Ταινίες που Ποτέ δεν Προβλήθηκαν
Δευτέρα 11/10, 23:00 Sousou@Rialto
Μια πρόσκληση να δούμε μαζί εξαιρετικές, βραβευμένες ταινίες οι οποίες δεν είχαν την ευκαιρία να προβληθούν στο φεστιβάλ μας. Παρόλο που οι προβολές είναι δωρεάν, σε αυτό το παράλληλο πρόγραμμα θα υπάρχει ένα διαφορετικό αντίτιμο εισιτηρίου: οι θεατές καλούνται να συνεισφέρουν μέσω του ISFFC τρόφιμα και προϊόντα μακράς διαρκείας, τα οποία το φεστιβάλ θα συλλέξει και θα παραδώσει στην κοινωφελή οργάνωση «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης», προς υποστήριξη οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Τα είδη αυτά θα γίνονται δεκτά καθ' όλη τη διάρκεια της φεστιβαλικής ημέρας. Όποιες προβολές και αν δείτε, μπορείτε να τα φέρετε μαζί σας στο Θέατρο Ριάλτο για να τα προσφέρετε!

    • Οι Ταινίες Μικρού Μήκους του Κορυφαίου Σουηδού Σκηνοθέτη Roy Andersson
Τρίτη 12/10, 23:00 Sousou@Rialto
O Roy Andersson αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό σινεμά, γνωστός κυρίως για την «Τριλογία των Ζωντανών» που αποτελείται από τις ταινίες Songs from the Second Floor, You, the Living και A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, με την τελευταία να  κερδίζει  τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, το 2014. Η αμέσως επόμενη του ταινία About Endlessness βραβεύθηκε, επίσης, στο Φεστιβάλ Βενετίας με Αργυρό Λέοντα, το 2019. Έχει σκηνοθετήσει εκατοντάδες μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, καθώς και έναν μικρό αριθμό ταινιών μικρού μήκους, τρεις από τις οποίες προβάλλονται στο φετινό ISFFC.

    • Κινηματογραφικές Αναγνώσεις
Τετάρτη 13/10, 17:30 – 19:30 Στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο
Λέξεις, εικόνα και ήχος! Το ISFFC προσκαλεί το κοινό σε έναν λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου. Το παράλληλο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις» εξερευνά την εγγενή σχέση λογοτεχνίας και κινούμενης εικόνας. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τέσσερις ταλαντούχοι Κύπριοι καλλιτέχνες από τον χώρο της λογοτεχνίας και των εικαστικών θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Τριλλίδης συζητά με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο  για τη σχέση λογοτεχνίας-κινηματογράφου.
Συμμετέχουν: Ελένη Νικοδήμου, Λουΐζα Παπαλοΐζου, Ρωξάνη Νικολάου και Σταύρος Χριστοδούλου
Στα Ελληνικά
Στηρίζει η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο

    • Αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη
Τετάρτη 13/10, 23:00 Sousou@Rialto
Ο δικός μας Ντίνος Κατσουρίδης αποτελεί αναφορά στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Με τις ιδιότητες του παραγωγού, σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας αλλά και μοντέρ, έχει αφήσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με πολλές βραβεύσεις, αλλά και πολλά εισιτήρια. Συχνός επισκέπτης του νησιού, διετέλεσε και δύο φορές πρόεδρος κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ μας. Τιμώντας τον, το φεστιβάλ κάθε χρόνο απονέμει το βραβείο σκηνοθεσίας Ντίνος Κατσουρίδης στο εθνικό διαγωνιστικό. Φέτος το ISFFC αφιερώνει ένα παράλληλο πρόγραμμα στον μεγάλο αυτό δημιουργό, προβάλλοντας την σπονδυλωτή ταινία Ο Παλαβός Κόσμος του Θανάση, που αποτελείται από μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.
Με την παρουσία της σκηνοθέτιδας και συντρόφου του Ντίνου Κατσουρίδη, Ισαβέλλας Μαυράκη, και της κόρης του, παραγωγού Σίβυλλας Κατσουρίδη.

    • Amaze Me
Πέμπτη 14/10, 23:00 Sousou@Rialto
Για ένατη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

*Το Θέατρο Ριάλτο λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί στην τελευταία κυβερνητική εγκύκλιο που αφορά κινηματογράφους και κλειστά θέατρα.

Οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο.
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus
Instagram: isffc_filmfestival
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc21
Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

(δ.τ.)