(An Inn in Tokyo)
του Yasujirō Ozu

Ο Κιχάτσι ένας χήρος με δύο παιδιά ψάχνει μάταια για δουλειά. Μένουν σ’ ένα πανδοχείο όπου και άλλοι με παρόμοια προβλήματα φιλοξενούνται. Ανάμεσα στους ενοίκους είναι και η Οτάκα με την κόρη της Kιμίκο. Τα παιδιά του Κιχάτσι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα πιάνοντας αδέσποτα σκυλιά και παραδίδοντας στην αστυνομία για να εισπράξουν την αμοιβή. Τα πράγματα φαίνεται ότι πάνε καλύτερα όταν ο Κιχάτσι συναντά ένα παλιό φίλο, τον Οτσούνε ο οποίος του βρίσκει δουλειά σε μια βιομηχανία. Ο Κιχάτσι ονειρεύεται μια νέα ζωή και σ’ αυτή έχει θέση και η Οτάκα. Όταν η Κιμίκο αρρωσταίνει κλονίζεται και για να την βοηθήσει κλέβει. Αφού εμπιστεύεται τους γιους του στην Οτσούνε παραδίδεται στην αστυνομία.

«Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πλέον θέση για βουβές ταινίες. Αν και το An Inn in Tokyo είναι μια βουβή ταινία δεν είχα άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσω τις μεθόδους μιας ομιλούσας ταινίας. Για παράδειγμα σε μια συζήτηση μεταξύ δύο προσώπων πήρα το ρίσκο να εκτυπώσω τις φράσεις που έλεγε ο χαρακτήρας Α σε κοντινό πλάνο του χαρακτήρα Β».
Ozu Yajujiro

 «Πιθανώς το αριστούργημα της βουβής περιόδου για τον Όζου»
(Noel Burch)

«Ένα μεγάλο ποίημα…Η μαγεία του απόλυτα κινηματογραφικού οράματος του Όζου εμφανίζεται εδώ για πρώτη φορά σε πλήρη άνθιση»
(Nathaniel Dorsky)

(δ.τ.)