του Mikhail Romm
romm1.jpg
Ο νεαρός γιατρός Μίτια Γκούσιεφ εκτίθεται σε επικίνδυνη πυρηνική ακτινοβολία κατά την διάρκεια πειράματος σε ερευνητικό κέντρο στην Σιβηρία. Η ταινία απεικονίζει εννέα ημέρες από την καθημερινή ζωή του Μιτία κατά την διάρκεια του επόμενου χρόνου: O Μιτία στην δουλειά του, με τον φίλο του Ίλια, επίσης νεαρό γιατρό καιερωτικό του αντίπαλο κατά τις δύσκολες συζυγικές του σχέσεις με την Λιόλια, η οποία εργάζεται κι αυτή σε ερευνητικό κέντρο, ενώ επισκέπτεται το χωριό όπου γεννήθηκε…
romm2.jpgΟ μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομ (Mikhail Romm) μας χάρισε, στην ωριμότητα του, αυτό το αριστούργημα. Μια έκφραση προβληματισμού και αγωνίας για το μέλλον του ανθρώπου απέναντι στην ιλιγγιώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ένα κρίσιμο θέμα για το 1962, που δυστυχώς, ισχύει ακέραια και σήμερα, σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα. Αλλά ο Ρομ δεν είναι σπουδαίος μόνο για το φιλοσοφικό-ηθικό ερώτημα. Η ταινία του Devyat dney odnogo goda/ Nine Days in One Year/ Εννια μέρες ενός χρόνου είναι προϊόν βαθιάς ωριμότητας της γραφής, και της απεικόνισης του πραγματικού. Αντίθετα από την ρητορική που υποφώσκει στα καλύτερα Σοβιετικά φιλμ της εποχής, η δραματική και αφηγηματική γραμμή ορίζεται από ένα εξαιρετικό ισορροπημένο κλασικισμό. Οι επιστήμονες, απέναντι στους άλλους ανθρώπους (όπως ο απλοϊκός πατέρας) η σύγκρουση των φίλων, με τις νέες συνθήκες ζωής, η απαραίτητη αισθηματική αγωγή της γυναίκας, κολλημένης στο παρελθόν και του άντρα επιστήμονα που προσανατολίζεται στο αβέβαιο μέλλον. Τέλος, ο διάλογος με τον θάνατο, που έρχεται, ακροπατώντας μέσα στην καθημερινότητα . Ένα πολυσύνθετο έργο, πίσω από μια απέριττη μορφή…

(πηγή δελτίο τύπου Κινηματογραφική Λέσχη ΕΤ1)