(Golden Door)
του Emanuel Crialese
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η μετανάστευση από την φτωχή Ευρώπη στην ανερχόμενη αλλά και ανεκμετάλλευτη οικονομικά Αμερική κορυφώνεται. Από το 1892 έως το 1924, εκατομμύρια μετανάστες από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης κατέληξαν πάνω στο νησί Ellis έξω από την Νέα Υόρκη. Εκεί γινόταν ο τελικός έλεγχος (ιατρικός και όχι μόνο) πριν τους δοθεί η άδεια παραμονής στην Αμερική. Αυτή ήταν η Χρυσή Πύλη/ Golden Door για αυτούς.
Η ταινία ξεκινά στο φτωχό ιταλικό νότο και στην Σικελία όταν ο ξυπόλυτος Salvatore Mancuso (Vincenzo Amato) και μεγαλύτερος γιος του Angelo, σκαρφαλώνουν σ’ ένα βουνό έχοντας το στόμα τους γεμάτο πέτρες. Είναι το τάμα ή προσφορά τους σ’ ένα τοπικό άγιο από τον οποίο αναζητούν τη συμβουλή του για το αν πρέπει να μεταναστεύσουν .
Η αφήγηση παρακολουθεί τους Salvatore και Angelo αλλά και την μητέρα του Salvatore Donna Fortunata, καθώς και τον άλλο γιο του Pietro, που είναι μουγκός, στο ταξίδι τους προς την γη της επαγγελίας. Στέκεται όμως ιδιαίτερα στην συνάντηση του Salvatore με την αγγλίδα συνταξιδιώτισσα τους Lucy (Charlotte Gainsbourg), η οποία τους χρησιμοποιεί για να ταξιδέψει μαζί τους. Η κατάληξη και η κορύφωση της δραματικής πλοκής έχει ως το τόπο το νησί Ellis έξω από την Νέα Υόρκη.
Χωρίς ποτέ να υποκύψει στο μελοδραματισμό η ταινία σκιαγραφεί τις αγωνίες των μεταναστών όχι ως κάτι ευτελές αλλά ως κάτι βαθύτερο και πιο υπαρξιακό. Το ταξίδι αυτό από την φτώχεια προς τον πλούτο είναι κυρίως ένα ταξίδι εσωτερικό και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει ο σκηνοθέτης.
Η ταινία βραβεύτηκε στο 63ο Φεστιβάλ Βενετίας με το Αργυρό Λέοντα αλλά και με το βραβείο SIGNIS. Στο σκεπτικό της η επιτροπή αναφέρει: "Η ταινία Nuovomondo (όπως είναι ο ιταλικός τίτλος της ταινίας) αναπαριστά τα αληθινά ιστορικά γεγονότα της ιταλικής μετανάστευσης και παρουσιάζει την μετανάστευση ως μια μεταφορά για το εσωτερικό ταξίδι από την αγροτική νότια Ιταλία στον μοντέρνο κόσμο της Βόρειας Αμερικής. Η ταινία εστιάζει την προσοχή του θεατή πάνω στο παγκόσμιο φαινόμεν ο της μετανάστευσης και είναι μια υπενθύμιση προς τους ανθρώπους της Δύσης για το ποία είναι η καταγωγή της σημερινής τους ευημερίας».