Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου (Darwin's Nightmare) είναι ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει ένα από τα συνήθη, στυγνά και άγρια εγκλήματα του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο πέρα απ' αυτό ο αυστριακός σκηνοθέτης Hubert Sauper επιχειρεί να τοποθετήσει αυτό το έγκλημα κατά της φύσης μέσα σ' ένα πιο ευρύ πλαίσιο: είναι η εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου από τον Πρώτο που υπάρχει στο φόντο.
Στην καρδιά της Αφρικής, πριν 20 χρόνια περίπου, ένα νέο ζωικό είδος εισήχθη στη Λίμνη Βικτόρια στα πλαίσια ενός επιστημονικού πειράματος. Η πέρκα του Νείλου αποδείχθηκε τόσο επιθετική, που σύντομα όλα τα άλλα ψάρια της λίμνης εξαφανίστηκαν. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση πέρκας αυξήθηκε, κι έτσι δημιουργήθηκε στην περιοχή μια μεγάλης κλίμακας ιχθυοβιομηχανία. Σήμερα, η πέρκα του Νείλου εξάγεται σε ολόκληρη τη γη. Ογκώδη, πρώην σοβιετικά μεταγωγικά έρχονται κάθε μέρα για να παραλάβουν τις τελευταίες ψαριές, με αντάλλαγμα Καλάσνικοφ και πυρομαχικά για τους αμέτρητους πολέμους που διεξάγονται στη σκοτεινή καρδιά της αφρικανικής ηπείρου. Στις όχθες της μεγαλύτερης τροπικής λίμνης του πλανήτη, η ακμάζουσα πολυεθνική βιομηχανία ψαριού και όπλων έχει δημιουργήσει μια παράλογη συμμαχία ανάμεσα σε τοπικούς ψαράδες, επιχειρηματίες, άστεγα παιδιά, πολιτικούς, επιτρόπους της ΕΕ, τανζανές πόρνες και ρώσους πιλότους...
Ο σκηνοθέτης Hubert Sauper δηλώνει σχετικά με την ταινία "Στην ταινία Darwin's Nightmare προσπάθησα να μεταμορφώσω αυτήν την παράδοξη ιστορία επιτυχίας για ένα ψαρι και για το εφήμερο γύρω απο το πιο "δυνατό" ον σε μια ειρωνική, τρομακτική αλληγορία για ότι αποκαλείται σήμερα "Νέα Παγκόσμια Τάξη". Θα μπορούσα να κάνω την ίδια ταινία στην Σιέρα Λεόνε, μόνο που τότε αντί για το ψάρι θα είχαμε τα διαμάντια, στην Ονδούρα θα είχαμε μπανάνες και στην Νιγηρία ή Αγκόλα πετρέλαιο. Είναι απίστευτο: οτιδήποτε και αν είναι η ακατέργαστη πρώτη ύλη που έχει ανακαλυφθεί, συστηματικά οι ντόπιοι πεθαίνουν στην φτώχεια, οι γιοι τους γίνονται στρατιώτες και οι κόρες τους υπηρέτριες και πόρνες".
Η ταινία κέρδισε μεταξύ άλλων και τα εξής βραβεία: Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2004 στα European Film Awards και το Europa Cinemas Label Jury Award στο Φεστιβάλ Βενετίας (2004).