του Lee Chang-dong
poetry1.jpg

Τρία χρόνια μετά το Secret Sunshine, o Κορεάτης σκηνοθέτης Lee Chang-dong αφηγείται και πάλι μια ιστορία που βασίζεται στην απώλεια και την αναζήτηση προσωπικών διεξόδων.
Εδώ η ηρωίδα του, αν και προχωρημένης ηλικίας, ξεκινάει μια προσπάθεια επαναθεώρησης του κόσμου μέσα από την ποίηση, παρακινημένη από τις προσωπικές της ευαισθησίες. Έρχεται όμως αντιμέτωπη με το φάσμα της άνοιας και με ένα δραματικό γεγονός που αφορά τον εγγονό της, την ανατροφή του οποίου έχει αναλάβει η ίδια. Το γεγονός αυτό, το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά με το γνωστό δεξιοτεχνικό τρόπο του σκηνοθέτη, αιωρείται διαρκώς πάνω από την ηρωίδα σαν ένα ηθικό δίλημμα που την καθιστά τελικά τραγικό πρόσωπο. Κάτω από τη χαρούμενη έως και αφελή επιφάνεια της δυσερμήνευτης αισιοδοξίας της κρύβεται η επιμονή και η ψυχική δύναμη της ηρωίδας της «Κρυφής Ηλιαχτίδας».
poetry2.jpgΜικρότερης δραματικής έντασης αλλά αφηγηματικά πιο ολοκληρωμένη, η ταινία του Lee απεικονίζει, με τη χαρακτηριστική λιτή και ρεαλιστική του γραφή, μια ηθικά διαβρωμένη κοινωνία, η οποία προσπαθεί με κάθε μέσο να καλύψει τα εγκλήματά της. Για το σκηνοθέτη όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι «η ανάδειξη του όμορφου που αντιστέκεται στην ασχήμια του κόσμου». Γι αυτό και οι χαρακτήρες του φέρουν πάντα το ηθικό βάρος ενός αγίου, τόσο όμως γήινου, ώστε να μη γίνονται ποτέ μελοδραματικοί. Η ηρωίδα της ταινίας καταφέρνει στο τέλος να γράψει το πολυπόθητο μοναδικό της ποίημα, αλλά και να πάρει μια ηρωική απόφαση που αποτελεί την αρχή μιας νέας συνείδησης.
Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]