miklos-jancso.jpg

Ο σημαντικός ούγγρος σκηνοθέτης Μίκλος Γιάντσο/ Miklós Jancsó απεβίωσε στις 31-1-2014, σε ηλικία 92 ετών.
Ο Μίκλος Γιάντσο είχε κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας το 1972 στις Κάννες για τον «Κόκκινο Ψαλμό» και το 1990 τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για το σύνολο της σταδιοδρομίας του. Είχε κερδίσει επίσης δύο φορές το βραβείο Κόσουτ, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της Ουγγαρίας.Υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο Μίκλος Γιάντσο σπούδασε νομικά, εθνογραφία και ιστορία της τέχνης, και κατόπιν σκηνοθεσία στην Aκαδημία Δραματικών Tεχνών της Oυγγαρίας. Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο ήταν στη Ρουμανία, όταν σκηνοθετούσε εθνολογικά ντοκιμαντέρ για την τεκμηρίωση των επιστημονικών του ερευνών.
Γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 1958. H ταινία του, Oι νικημένοι (1965) τον καθιέρωσε διεθνώς. Aκολούθησε ένας μεγάλος αριθμός ταινιών, μεταξύ των οποίων οι βραβευμένες Kόκκινοι και λευκοί (1967), O ήχος της σιωπής (1968) και το αριστούργημά του, O κόκκινος ψαλμός (1972). Bραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του στα φεστιβάλ Kαννών (1979) και Bενετίας (1990). Οι ταινίες του επηρέασαν την σύγχρονη αισθητική του ευρωπαϊκού σινεμά, εισάγοντας εικαστικές (χορογραφικές κινήσεις τις κάμερας) και αφηγηματικές (διάσπαση στο ίδιο πλάνο της ενότητας του χώρου - χρόνου) καινοτομίες. 

Σ.