(Beyond The Hill)
του Emin Alper
beyond1.jpg

Σε μία κοιλάδα της κεντρικής Ανατολίας, ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους, το άγριο τοπίο μιας κλειστής κοινωνίας γίνεται το σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Emin Alper.
Η καλοκαιρινή συγκέντρωση των μελών μιας ανδροκρατούμενης οικογένειας στην αγροτική πατριαρχική εστία θα φέρει στην επιφάνεια τις εσωτερικές τους διενέξεις, την έλλειψη επικοινωνίας, αλλά κυρίως το φόβο και την εχθρότητα απέναντι στους νομάδες, τον πίσω από τους λόφους εξωτερικό εχθρό.  Οι προσπάθειες του αρχηγού της οικογένειας να ενώσει τα μέλη της μπροστά στον κοινό αόρατο κίνδυνο δημιουργούν ένα κλίμα καχυποψίας και  συγκάλυψης, παράνοιας και αναίτιας βίας. 
Η δαιμονοποίηση του Άλλου γίνεται έτσι ο κύριος μοχλός δράσης σε μια κοινωνία καταπιεσμένη από ιδεοληψίες και πρωτόγονα ένστικτα. Κινούμενη αρχικά μεταξύ οικογενειακού δράματος και μαύρης κωμωδίας και μέσα σε μία ατμόσφαιρα σασπένς η ταινία εξελίσσεται σε ένα είδος παραβολής για την πολιτική κατάσταση στη σύγχρονη Τουρκία. Μια πολιτική και κοινωνική αλληγορία που προχωρώντας  υιοθετεί την εικονογραφία και το στυλ ταινιών γουέστερν. Ο Alper καταγράφει με την κάμερά του το φυσικό τοπίο με έναν τρόπο που συχνά παραπέμπει στον κινηματογράφο του Ceylan, χρησιμοποιώντας το μυστήριο και τη δυναμική του χώρου για να προβάλει τις υποβόσκουσες δυσαρέσκειες και συγκρούσεις.
Η ταινία βραβεύτηκε με τη χρυσή τουλίπα καλύτερης τουρκικής ταινίας στο 31ο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]