jean-luc-godard.jpg

O Jean-Luc Godard/ Ζαν Λυκ Γκοντάρ εξέφρασε την χαρά του σε μια συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde (10-6-2014), για το γεγονός ότι η ακροδεξιά υπερίσχυσε στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ενώ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρέπει να τοποθετήσει στον πρωθυπουργικό θώκο τη Μαρίν Λεπέν/ Marine Le Pen.
«Ήλπιζα ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίσει. Θεωρώ ότι ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό τη Μαρίν Λεπέν -το είπα ήδη στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, όμως εκείνοι το παρέλειψαν» δήλωσε ο γαλλο- ελβετός σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία «Adieu au langage».
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τους λόγους που υιοθετεί μια τέτοια θέση, εκείνος απάντησε: «Για να κινηθούν λίγο τα πράγματα. Για να προσποιούμαστε ότι κινούνται, ακόμα και αν δεν κινούνται στην πραγματικότητα. Αυτό είναι καλύτερο από το να προσποιούμαστε ότι δεν κάνουμε τίποτα» προσέθεσε χαμογελώντας, έγραψε η εφημερίδα. Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε δύο έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης. Εκείνη την εποχή, ήταν μια οργάνωση δίπλα στους κομμουνιστές. Παρ 'όλα αυτά ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο ...». «Πριν από καιρό, ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε ζητήσει να εκδιωχθώ από τη Γαλλία. Εγώ το μόνο που επιθυμώ είναι κάτι να κινηθεί λίγο…» προσέθεσε.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, lemonde.fr)