wizard-of-oz.jpg

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη η πιο πολιτιστικά σημαντική και επιδραστικότερη Χολιγουντιανή ταινία όλων των εποχών είναι το τεχνικολόρ μιούζικαλ του 1939 "Ο Μάγος του Οζ"/ Wizard of Oz.
Στην μελέτη τους, με τίτλο "Cross-evaluation of Metrics to Estimate the Significance of Creative Works" ('Εκτίμηση της Σημασίας των Δημιουργικών Έργων' σε ελεύθερη μετάφραση), οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις ανέλυσαν τη βάση δεδομένων του μεγαλύτερου και γνωστότερου κινηματογραφικού site, Internet Movie Database (IMDB), σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν ποια ταινία έχεις τις περισσότερες αναφορές ως "επιρροή" για το έργο άλλων σκηνοθετών - και ως εκ τούτου τη μεγαλύτερη επίδραση ανάμεσα στους σινεφίλ. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι σκηνοθέτες δεν έχουν καμία υποχρέωση να αναφέρουν τις ταινίες οι οποίες έχουν επηρεάσει το έργο τους, όπως συμβαίνει στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά αυτό το σύστημα μελέτης των παραπομπών – σε αντίθεση με το σύστημα μελέτης των εισπράξεων ή των αξιολογήσεων των χρηστών του IMDB λόγου χάρη- συσχετίζεται στενότερα με ένα ασφαλές σύστημα μέτρησης της πολιτιστικής σημασίας μιας ταινίας.

Πρώτη στη λίστα των αποτελεσμάτων τους, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, έρχεται η ταινία "O Μάγος του Οζ" με πρωταγωνιστές τους Τζούντι Γκάρλαντ και Φρανκ Μόργκαν. Ο "Μάγος του Οζ" συγκέντρωσε 565 αναφορές στο IMDB. Ακολουθεί "Ο Πόλεμος των Άστρων" (1977) με 297 αναφορές, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το διάσημο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ "Psycho" (1960). Τέταρτο σε αναφορές ήρθε το πολεμικό δράμα Καζαμπλάνκα" με 212 αναφορές, ενώ την πεντάδα έκλεισε ένα ακόμη φιλμ του 1939, το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" με 198 αυτή τη φορά αναφορές. Η πιο πρόσφατη ταινία της μελέτης είναι το "Star Wars Επεισόδιο V - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται"(1980) με 56 αναφορές, ενώ οι παλαιότερες χρονολογικά είναι δύο θρίλερ παραγωγής της Universal: Το " Frankenstein" (1931) πους συγκέντρωσε 170 αναφορές (7ο στην κατάταξη), και το "Dracula" με τον Μπέλα Λουγκόζι , με 90 αναφορές.

Μέρος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας
Η Βικιπαίδεια /Wikipedia αναφέρει σχετικά: Η ταινία παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ /Victor Fleming αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Λ. Φρανκ Μπάουμ «The Wonderful Wizard of Oz» που κυκλοφόρησε το 1900.
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι, και ο Φρανκ Μόργκαν στο ρόλο του Μάγου του Οζ. Η ταινία φημίζεται για την πρωτοποριακή - για την εποχή που γυρίστηκε - σκηνοθεσία της, για τα ειδικά της εφέ, για τη χρήση του τεχνικόλορ, για την ιδιαίτερη πλοκή της, για τη μουσική επένδυση, τα τραγούδια της και για τους ιδιαίτερους χαρακτήρες της. Με την πάροδο των χρόνων έλαβε θρυλική υπόσταση και πλέον αποτελεί ένα από το γνωστότερα αμερικανικά φιλμ και μέρος της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.
Προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας χάνοντας από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» (Gone With the Wind), ενώ κατάφερε να κερδίσει δυο (καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το «Over the Rainbow» και καλύτερης μουσικής επένδυσης).
Το 1989 επιλέχθηκε να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το «Over the Rainbow» πρώτο στη λίστα με τα καλύτερα κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών.

Η λίστα με τις δέκα πιο επιδραστικές ταινίες

1. Ο Μάγος του Οζ
2. Ο Πόλεμος των Άστρων
3. Ψυχώ
4. Καζαμπλάνκα
5. Όσα παίρνει ο Άνεμος
6. Κινγκ Κονγκ
7. Φρανκενστάιν
8. Ο Νονός
9. Πολίτης Κέιν
10. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος

(Απόσπασμα από κείμενο του Andrew Pulver στον The Guardian. Η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στο naftemporiki.gr &  www.lifo.gr)