metropo3.jpg


Την παράδοση που είχε η Γερμανία στις προβολές ταινιών βουβού κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας επιθυμεί να αναβιώσει η Ορχήστρα Μετρόπολις του Βερολίνου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon του Βερολίνου, θα κάνει το ντεμπούτο της, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα 90 χρόνια από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Metropolis (Μητρόπολη) του Fritz Lang. Στην προβολή -συναυλία θα ακουστεί ζωντανά η πρωτότυπη μουσική της ταινίας, η οποία γράφτηκε από τον συνθέτη Gottfried Huppertz .
Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της δεκαοκταμελούς ορχήστρας, Burkhard Götze, σε συνεργασία με την μάνατζερ της ορχήστρας Βαρβάρα Βενετικίδου, οργανώνουν αυτή την επετειακή συναυλία, η οποία θα έχει τα μεθεόρτια της στις 11 και 12 Ιανουαρίου, με δύο επιπλέον παραστάσεις -προβολές.
Στο Βερολίνου του '20 υπήρχαν αρκετές ορχήστρες αυτού του μεγέθους, οι οποίες αποκαλούνταν ορχήστρες κινηματογράφου. Η ιδιαιτερότητα του κινηματογράφου Babylon, στον οποίο θα γίνουν οι προβολές της ταινίας Metropolis (Μητρόπολη), έγκειται στη διαμόρφωση του χώρου για μικρή ορχήστρα κινηματογράφου, όπως συμβαίνει και στις σκηνές όπερας.
Με την Ορχήστρα Μετρόπολις του Βερολίνου -και σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Babylon, ο οποίος θα ‘ναι η μόνιμη κατοικία της ορχήστρας-, όχι μόνο αυτή η παράδοση αναγεννιέται, αλλά και συνεχίζεται.
Ενεργοί συμπαραστάτες και υποστηρικτές της ορχήστρας είναι η European Film Philharmonic, η Deutsche Kinemathek, ο Σύλλογος Βουβού Κινηματογράφου Βερολίνου, ο κινηματογράφος Babylon, το διαδικτυακό περιοδικό για τον βουβό κινηματογράφο "Stummfilm Magazin" και ο πολιτιστικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου Radio Eins.
Την ορχήστρα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος στο crowdfunding που διοργανώνει και το οποίο ολοκληρώνεται στις 24 Δεκέμβριου 2016.
Τα νέα της ορχήστρας μπορεί κάποιος να παρακολουθεί μέσα από την σελίδα της στο facebook: Metropolis Orchester Berlin.

(δ.τ.)