b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_docfest14.jpg

Το  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest  παρουσιάζει ένα  Αφιέρωμα στο Τσέχικο Ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:

"Το  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest  σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχίας και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού μας καλεί να παρακολουθήσουμε το Αφιέρωμα στο Τσέχικο ΝτοκιμαντέρΤο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest  σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχίας και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού μας καλεί να παρακολουθήσουμε το Αφιέρωμα στο Τσέχικο Ντοκιμαντέρ και να γνωρίσουμε τους δημιουργούς της χώρας, μέσα από 5 ταινίες που υπόσχονται να μας συναρπάσουν και να γεμίσουν με φως τις σκιές της σύγχρονης πραγματικότητας.
Οι φετινές ταινίες τεκμηρίωσης σπάνε τα δεσμά που τους επιβάλλουν οι συνθήκες, οδηγώντας μας στο παράλληλο σύμπαν του ιδιότυπου, διττού παρελθόντος που συνοδεύει την Τσεχία από την εποχή της Τσεχοσλοβακίας.
Σε αυτό το μοναδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα, που λαμβάνει χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι του χρόνου, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, που έχουν αφήσει πια τα ανεξίτηλα αποτυπώματά τους στη χώρα, δημιουργώντας ένα σπάνιο πολιτιστικό κράμα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τη διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού, κυρία Lucie Kuligova, η οποία με πολύ όρεξη και διάθεση έδωσε πνοή στο αφιέρωμα και μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε έναν κόσμο ομορφότερο, γοητευτικότερο,φωτισμένο με το απαύγασμα λεπτών ειδυλλιακών αποχρώσεων, συναισθημάτων και αισθήσεων.

Οι Ταινίες
King Skate του Šimon Šafránek
Η ιστορία της ανόδου του skateboarding στην Τσεχοσλοβακία κατά την περίοδο 1975 - 1989 και η πορεία προς αναζήτηση ελευθερίας από μια ασφυκτική, καταπιεστική κοινωνία.Βασισμένο σε πρωτοεμφανιζόμενο αρχειακό υλικό, περιγράφει τις απαρχές τουskateboarding στη χώρα, καθώς και την ιδιαίτερη κουλτούρα που το πλαισίωσε.

Cooking History του Peter Kerekes
Ένα πορτραίτο στρατιωτικών μαγείρων απ’ όλη την Ευρώπη, που σέρβιραν σε στρατόπεδα και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των ευρωπαϊκών πολέμων του 20ου αιώνα. Η αμεσότητα των ανέκδοτων αυτών ιστοριών παρουσιάζει μια υποκειμενική άποψη των ιστορικών γεγονότων.

The Ark of lights and shadows του Jan Svatoš
Δύο εξερευνητές, οι Τζόνσονς, και η ξεχασμένη, αλλά αξιοθαύμαστη ιστορία  τους,έρχεται στο φως. Επαναστάτες κινηματογραφιστές, με τα πρώτα τους φιλμ στην Αφρική, σε μία εποχή που το να κινηματογραφεί κανείς εκεί ήταν από μόνο του πιο επικίνδυνο από τα λιοντάρια και την ελονοσία.

Κ2 της Jana Počtová
Το να είσαι γυναίκα σε έναν ανδρικό κόσμο δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά η Κλάρα δεν παραιτείται από τα όνειρά της. Σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Έβερεστ, και ο δεύτερός της στόχος ήταν το περίφημο K2. Μετα απο δύο αποτυχημενες προσπάθειες, θα επιχειρήσει να το ανέβει ξανά.

Grief της AndreaCulková
Η θλίψη για την κλιματική κατάσταση αυξάνεται, συγκρούεται με την άγνοια και καταλήγει ξανά σε εξέγερση. Ο "Θρήνος" ασχολείται με την κλιματική αλλαγή - όχι μέσα από στατιστικές και βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα από συναισθήματα.

 *Όλες οι ταινίες  είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

(δ.τ.)