festiv1.jpg

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 48ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 48ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:
· Jiri Menzel / Γίρι Μένζελ (Τσεχία) – σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:
· Michael Fitzgerald/ Μάικλ Φιτζέραλντ (ΗΠΑ) – παραγωγός
· Fred Roos / Φρεντ Ρους (ΗΠΑ) – παραγωγός
· Lucrecia Martel / Λουκρέσια Μαρτέλ (Αργεντινή) – σκηνοθέτις, σεναριογράφος, παραγωγός
· Nae Caranfil / Νάε Καρανφίλ (Ρουμανία) – σκηνοθέτης
· Yasmin Ahmand / Γιασμίν Αχμάντ (Μαλαισία) – σεναριογράφος, σκηνοθέτις, παραγωγός, ηθοποιός
· Όλγα Μπρούμα (Ελλάδα) – ποιήτρια, πανεπιστημιακός

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (37.000 ευρώ)
- ΩΡΙΜΟ ΣΤΑΧΥ / HONGSEKANBAIYIN / THEREDAWNτου Shangjun Cai (Σανγκτζούν Τσάι), Κίνα.Παραγωγός: Li Xudong.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος
(22.000 ευρώ)
- PVC – 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ. Παραγωγός: Σπύρος Σταθουλόπουλος, JasonHall.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
- VEIKOOUNPUU (ΒΕΪΚΟ ΕΟΥΝΠΟΥ) για την ταινία ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ / SUGISBALL / AUTUMNBALL, Εσθονία.

Βραβείο Σεναρίου στους:
- ΘΑΝΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ & ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΪΣΗ για την ταινία ΔΙΟΡΘΩΣΗ του Θάνου Αναστόπουλου, Ελλάδα.

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην:
- ΑΝΝΑ ΛΑΛΑΣΙΔΟΥ για την ερμηνεία της στην ταινία ΕΛΛΗ, του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία.

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στον:
- ALBERTO SORNOZA (ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΣΟΡΝΟΖΑ) για την ερμηνεία του στην ταινία PVC – 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία / Ελλάδα / ΗΠΑ

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στον σκηνοθέτη:
JONASCUARON(ΧΟΝΑΣ ΚΟΥΑΡΟΝ) για τη σκηνοθεσία της ταινίας Η ΣΤΙΓΜΗ ΣΟΥ / ANOUNA / THEYEAROFTHENAIL, Μεξικό.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: AlinTasciyan / Αλίν Ταστσιγιάν, πρόεδρος (Τουρκία), RaghavendraMirle / Ραγκαβέντρα Μίρλε (Ινδία), ShahlaNahid / Σαλά Ναχίντ (Γαλλία), PabloUtin / Πάμπλο Ουτίν (Ισραήλ), Δημήτρης Μπάμπας (Ελλάδα).

Απονέμει τα εξής βραβεία:
Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
- PVC – 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία / Ελλάδα / ΗΠΑ
Για τον Ελληνικό Κινηματογράφο 2007 στην ταινία:
- Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ 'Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ" «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ Ή ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ»
Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:
- ΕΛΛΗ του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ»
Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ , απονέμεται στην ταινία:
- Ο ΒΟΥΔΑΣ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ / BUDAAZ SHARMFORURIKHT / BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAMEτηςHanaMakhmalbaf (Χάνα Μαχμαλμπάφ), Ιράν, Γαλλία.
Η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους. Το Βραβείο, αποτελεί συνεισφορά στην κατεύθυνση της πολιτικής για την καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με τη θέση και τον ρόλο των γυναικών σε όλα τα πεδία της ζωής.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
- ΚΟΛΠΑ / SZTUCZKI/ TRICKS του Andrzej Jakimowski (Αντρέι Γιακιμόφσκι) (Πολωνία).
Η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ CROSSROADS
Το βραβείο της Nokia που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ του Crossroads:
- Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ / LE POLICIER / THE POLICEMAN του Navan Lapin, Ισραήλ. Παραγωγοί: Edgar Tenembaum, Geraldine Michelot.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Το βραβείο της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία:
- Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Κώστα Σφήκα, Ελλάδα.
Το βραβείο αυτό συνοδεύτηκε από την ακόλουθη ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.Κ.: «Ένα χρόνο μετά από την εξαγγελία του Κινηματογραφικού Συνεδρίου εδώ, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι ανάγκες πιεστικές. Δυστυχώς, μετά και από την πραγματοποίησή του, νιώθουμε δικαιωμένοι για την αποχή μας απ’ αυτή τη διαδικασία, που άφησε εκτεθειμένους και την πολιτική ηγεσία και όσους της προσέφεραν το απαραίτητο άλλοθι.
Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η πολιτική για τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αγαπάτε; Απόδειξη! Ως ελάχιστο δείγμα γραφής θεωρούμε την άμεση τοποθέτηση Συμβούλου Κινηματογραφίας και μια σειρά πρωτοβουλιών, αρχίζοντας από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των Κρατικών Βραβείων, αίτημα ομόθυμο και καθολικό από το περσινό Φεστιβάλ. Με δυο λόγια, αναμένουμε να χειροκροτήσουμε τα πρώτα λάθη του νέου υπουργού, ως ένδειξη μετάβασης από την περίοδο της απραξίας στην περίοδο της δράσης.
Στηρίζουμε κάθε διεκδίκηση του κινηματογραφικού κόσμου κι ας χρειάζεται μια ορισμένη μερίδα του να κάνει την αυτοκριτική της και να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς λαϊκισμούς και αυταρέσκεια.
Η εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής δεν δικαιολογεί κανένα εξωραϊσμό καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών χαρακτηρίζεται από ανισότητες, ανολοκλήρωτα εγχειρήματα, αφηγηματικά κενά, δραματουργικές αφέλειες και περίσσευμα πολιτικής ορθότητας.
Ως εκ τούτου, ενάντια στις μόδες και στις σειρήνες των καιρών μας, η ΠΕΚΚ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στοχασμού, τις διαχρονικές αξίες και τη διαρκή αναζήτηση της κινηματογραφικής ουτοπίας στο έργο του, τιμά απόψε τον Κώστα Σφήκα, τελευταίο ιδαλγό του μοναχικού μας σινεμά, για την ταινία του «Μεταμόρφωση»».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΕΚΤ
Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ – ΟΤ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης - ΟΤ)για ελληνική παραγωγή απονέμεται στην ταινία
- EL GREGO του Γιάννη Σμαραγδή, Ελλάδα-Ισπανία-Ουγγαρία

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
- Η ΔΙΕΘΝΗΣ / BEYNELMILEL / THE INTERNATIONALτων Sirri Sureyya Onder (ΣίριΣιρεγιάΕντέρ) και Muharrem Gulmez (ΜουχαρέμΓκιλμέζ), Τουρκία.
Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος DigitalWave του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
- ΓΙΑΓΚΟΝΑΝ: ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ του Γιάγκου Ραυτόπουλου, Ελλάδα
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
- EL GRECO του Γιάννη Σμαραγδή, Ελλάδα-Ισπανία-Ουγγαρία
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
- PVC-1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία-Ελλάδα–ΗΠΑ