53tiff.jpg

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 8ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress, στο πλαίσιο του 53ου ΦΚΘ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος ανέφερε: «Ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας. Σήμερα φτάνουμε στη λήξη της φετινής Αγοράς, απονέμοντας τα βραβεία της, στην πιο επιτυχημένη έκδοσή της μέχρι σήμερα. Έχω την εντύπωση πως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους επισκέπτες, τόσους συμμετέχοντες και επίσης τόσα πολλά καλά πρότζεκτ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, νομίζω, αλλά οι συνεργάτες μου δούλεψαν σκληρά και τα αποτελέσματα είναι δίκαια και σωστά, κι επίσης πολύ αισιόδοξα για καλές ταινίες στο μέλλον. Ευχαριστώ που είστε μαζί μας, δεν θα κλέψω άλλο χρόνο, ξέρω πως έχετε όλοι αρκετή αγωνία, γι’ αυτό θα δώσω το λόγο στην Marie-Pierre Macia που θα μας πει περισσότερα. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ». Η υπεύθυνη διοργάνωσης της Αγοράς Marie-Pierre Macia θέλησε, πριν περάσει στην ανακοίνωση των βραβείων, να ευχαριστήσει όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως την ομάδα των συνεργατών της για την επαγγελματικότητα που επέδειξαν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης.
Φέτος, στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads συμμετείχαν 17 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Anthony Muir (Film i Väst - Διεθνείς συμπαραγωγές, Σουηδία), Holger Stern (ZDF/ARTE - Commissioning editor, Γερμανία) και Μαρία Χατζάκου (Haos Films – Παραγωγός, Ελλάδα), απένειμε το βραβείο του Crossroads στο κινηματογραφικό σχέδιο Motherland, σε σκηνοθεσία Senem Tüzen και παραγωγή Olena Yershova (Tato Film, Yeni Sinemacilar, Τουρκία). Η ελληνική εταιρία post-production Two Thirty Five προσφέρει στο Motherland το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), ενώ το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών χορηγεί διαπίστευση στον παραγωγό του βραβευμένου σχεδίου προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2013.
Για δεύτερη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο Park, σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου και παραγωγή Αμάντας Λιβανού (Guanaco, Ελλάδα). Το βραβείο απένειμε στην εκδήλωση ο γάλλος πρόξενος Christophe Le Rigoleur, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να επιλέξουμε το νικητή, καθώς όλα τα κινηματογραφικά σχέδια ήταν εξαιρετικά». Επίσης, το CNC απένειμε Ειδική Μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Algiers By Night, σε σκηνοθεσία Yanis Kousim και παραγωγή Claire Mazeau-Karoum (Une Chambre á Soi Productions, Αλγερία).
Το κινηματογραφικό σχέδιο Park σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου και παραγωγή Αμάντας Λιβανού (Guanaco, Ελλάδα) απέσπασε επίσης το βραβείο της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας Initiative Film, η οποία θα παρακολουθήσει την εξέλιξη και ανάπτυξή του για τους επόμενους 6 μήνες.
Το κινηματογραφικό σχέδιο Raw and Cooked, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Gabriel Achim (Green Film, συμπαραγωγός: Dan Burlac, Ρουμανία), κέρδισε την υποτροφία που προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, το οποίο διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).
Όσον αφορά στο τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ, φέτος συμμετείχαν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Michael Weber (Match Factory, γενικός διευθυντής, Γερμανία), Remi Bonhomme (Φεστιβάλ Καννών -Εβδομάδα Κριτικής, διευθυντής προγράμματος, Γαλλία) και Ειρήνη Σουγανίδου (Feelgood Entertainment – Διανομέας, Ελλάδα) απένειμε το βραβείο στην ταινία Seaburners, σε σκηνοθεσία Melisa Önel και παραγωγή Yamaç Okür & Aslı Erdem (Bulut Film, Τουρκία). Η ταινία είχε παρουσιαστεί στο 7ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Για τρίτη χρονιά οι εταιρείες Graal και Cinelabs Greece προσέφεραν το βραβείο του τμήματος Agora Works in Progress, το οποίο συνίσταται σε υπηρεσίες και υλικά post-production, η αξία των οποίων αγγίζει το ποσό των 70.000 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι η κριτική επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στην ταινία My Dog Killer, σε σκηνοθεσία Mira Fornay και παραγωγή Juraj Buzalka (Mirafox, Συμπαραγωγός: Viktor Schwarcz, Cineart TV Prague Σλοβακία/Τσεχία).

(πηγή δ.τ.)