shunli.jpg

Το βραβείο  LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2012 κέρδισε η ταινία Shun Li and the Poet (Io sono Li) του Andrea Segre.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Σουν Λι που δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο υφασμάτων στα περίχωρα της Ρώμης. Θέλει να αποκτήσει νόμιμα χαρτιά και να μπορέσει να φέρει τον οχτάχρονο γιο της στην Ιταλία. Ξαφνικά, μετατίθεται στην Κιότζα, μια μικρή πόλη-νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, για να δουλέψει ως μπαργούμαν σε μια παμπ. Ο Μπέπι, ένας Σλάβος ψαράς, που οι φίλοι του τον φωνάζουν «ο Ποιητής», είναι θαμώνας του μαγαζιού εδώ και χρόνια. Η συνάντησή τους είναι μια ποιητική απόδραση από την απομόνωση, ένας σιωπηρός διάλογος ανάμεσα σε κουλτούρες που είναι διαφορετικές, αλλά όχι και τόσο μακριά η μία από την άλλη. Μια οδύσσεια στην καρδιά της λιμνοθάλασσας, που είναι μαζί η μητέρα και το λίκνο της ταυτότητάς τους, που ποτέ δεν ησυχάζει. Ωστόσο, η φιλία ανάμεσα στη Σουν Λι και στον Μπέπι αναστατώνει τόσο την κινεζική, όσο και την τοπική κοινωνία, που παρεμβαίνουν σ’ αυτό το καινούργιο ταξίδι που μπορεί, πολύ απλά, να τους φοβίζει.

Οι δύο άλλες υποψήφιες ταινίες ήταν το Just The Wind (Csak a Szél) του Bence Fliegauf και Tabou του Miguel Gomes. Και οι 3 ταινίες προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2012.
Κάθε χρόνο, το βραβείο LUX προωθεί ταινίες οι οποίες πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό.
Η διαδικασία της βράβευσης  ήταν εξής: Οι 3 υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX προβλήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο (από 15/10 έως 20/11) και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει την ταινία που προτιμούσε. Στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές, με ψηφοφορία που έγινε στις 20 Νοεμβρίου, ανέδειξαν τη νικήτρια ταινία, συνυπολογίζοντας και τη γνώμη του κοινού από τα 27 κράτη.

(δ.τ.)