alpeis2.jpg

Οι δύο κριτικοί κινηματογράφου των New York Times, Manohla Dargis και A. O. Scott, συντάσουν τη λίστα με τους 20 πιο ελπιδοφόρους σκηνοθέτες του σήμερα. Μεταξύ τους και ο Γιώργος Λάνθιμος...

1. Dee Rees
2. Pablo Larraín
3. Andrew Bujalski
4. Γιώργος Λάνθιμος
Ο A. O. Scott σχολιάζει την επιλογή του : "(...) Ο κόσμος των ταινιών του είναι πολύ παράξενος, αλλά ταυτόχρονα και παράξενα αναγνωρίσιμος. Δεν είναι ένας τόπος της φαντασίας ή μια αλληγορία, αλλά μια ζώνη της δυνατότητας/ του ενδεχόμενου, μία προεξοχή, από μια ασυνήθιστη γωνία, από ό,τι θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε ως πραγματικότητα. Δεν εξηγεί τα σουρεαλιστικά ευφυολογήματά του, αλλά μάλλον να τα παρουσιάζει με νατουραλιστική αυστηρότητα, σαν να γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τα τα όνειρά του. Ή ίσως τους εφιάλτες ενός πολιτισμού.
Αν και η πολιτική και οικονομική καταστροφή της χώρας του δεν είναι φανερές στις Άλπεις ή στον Κυνόδοντα, ο Λάνθιμος αποτελεί κομμάτι μιας γενιάς Ελλήνων κινηματογραφιστών που μεγάλωσαν σε μια περίοδο βαθιάς και τρομακτικής κρίσης. Και το αίσθημα της δυσφορίας του να ζεις σε συνθήκες κούφιων νοημάτων και αποκλεισμένων πιθανοτήτων, στοιχειώνει τους χαρακτήρες του, ειδικά τους νεότερους."
5. Corneliu Porumboiu
6. Joachim Trier
7. Sarah Polley
8. Alison Klayman
9. Matias Piñeiro
10. J.C. Chandor
11. Sebastián Silva
12. Benh Zeitlin
13. Na Hong-jin
14. Barry Jenkins
15. Andrew Haigh
16. Maren Ade
17. Malik Bendjelloul
18. Terence Nance
19. Lixin Fan
20. Mia Hansen-Love