logo-the.jpg

Θεσσαλονίκη,
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013
Στην καθιερωμένη γενική της συνέλευση με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ομοφώνως επέλεξε ως καλύτερη ταινία της διοργάνωσης την Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά.
Στην ταινία της Ελίνας Ψύκου συνδυάζονται με τρόπο δημιουργικό η μοντέρνα γραφή και η συνείδηση της ελληνικής πραγματικότητας.
Το βραβείο αυτό ανακοίνωνεται, και δυστυχώς δεν απονέμεται, επειδή για δευτερη συνεχόμενη χρονιά ο διευθυντής απαγορεύει τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης, περιφρονώντας μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών.
Ας σημειωθεί ότι αιτία του αποκλεισμού μας υπήρξε η δημόσια διαφωνία μας με το νόμο Γερουλάνου, του οποίου οι συνέπειες γίνονται ολοένα και πιο ορατές, μ' αποτέλεσμα τόσο την άνιση μεταχείριση του ελληνικού σινεμά όσο και την ισχνή παρουσία της εγχώριας παραγωγής στο φυσικό της χώρο.
Δυο δεκαετίες μετά από τον καθοριστικό μας ρόλο στη διεθνοποίηση του θεσμού, θεωρούμε ότι ένας κύκλος ολοκληρώνεται. Σήμερα προτείνουμε εκ νέου ένας επόμενος κύκλος ν' ανοίξει το συντομότερο ώστε, σε συνεργασία με την κινηματογραφική κοινότητα, να βρεθεί το σχήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στο διεθνές και το ελληνικό τμήμα.

Nέστορας Πουλάκος
Γενικός Γραμματέας
Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)