b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_tiff64.jpg

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, δημοσιογράφος) και την Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτρια, παραγωγός).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής:
Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη.

Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος
H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED της Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρό της μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας
ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ταινία ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023
και
ΤΖΟΑΝΑ ΑΡΝΟΟΥ για την ταινία H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED, Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ για την ερμηνεία του στην ταινία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023

Βραβείο Σεναρίου
ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΓΟΡΙΑ / THE LOST BOYS του Ζενό Γκρατόν, Βέλγιο-Γαλλία, 2023
To σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή συγκινήθηκε από την ιστορία του ταξιδιού αυτών των χαμένων αγοριών, που ανακάλυψαν την τρυφερότητα και την ελευθερία μέσα στους τοίχους της φυλακής.

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS+
Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ αποτελείται από την Ξένια Καλδάρα (Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»), τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ (ηθοποιός) και τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί (προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος»
ÀΜΑ GLORIA της Μαρί Αματσουκελί, Γαλλία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Àma Gloria για την πολύ προσωπική απεικόνιση ενός εναλλακτικού μοντέλο μητρότητας. Οι δύο ηθοποιοί, Louise Mauroy-Panzani και Ilça Moreno Zego, δημιουργούν, σε απόλυτη αρμονία, δύο ερμηνείες-άθλους και είναι πραγματικά η καρδιά της ταινίας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας - Αργυρός Αλέξανδρος
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ / NOTES ON A SUMMER του Ντιέγκο Γιορέντε, Ισπανία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Σημειώσεις ενός καλοκαιριού για την αισθησιακή, αναζωογονητική και ντελικάτη σκηνοθεσία του.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
ΜΟΥΝΑ ΧΑΟΥΑ για την ερμηνεία της στην ταινία ΑΓΟΡΙ, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ / INSHALLAH A BOY του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει τη Μούνα Χάουα για την πολυεπίπεδη ερμηνεία μιας γυναίκας που αγωνίζεται να υπάρξει και να ανακτήσει τον έλεγχο στη θηλυκότητα και στην ελευθερία της.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΑΝΓΚΤΟΝ για την ερμηνεία του στην ταινία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ / WE HAVE NEVER BEEN MODERN του Μάκιεϊ Χλούπατσεκ, Τσεχία-Σλοβακία, 2023
και
ΣΟΜΑ ΣΑΝΤΟΡ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΣΦΥΞΙΑ / WITHOUT AIR της Καταλίν Μολντοβάι, Ουγγαρία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει τους Ρίτσαρντ Λάνγκτον και Σόμα Σάντορ, που ερμηνεύουν και οι δύο με μαεστρία χαρακτήρες, των οποίων η ίδια η ύπαρξη απειλείται από τις μισαλλόδοξες κοινωνίες στις οποίες είναι εγκλωβισμένοι.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή απονέμει το Βραβείο της Καλλιτεχνικής Επίτευξης στη Φόνισσα για τη σκηνογραφία, τη μουσική και τη φωτογραφία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της σκηνοθέτιδος.

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD
Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward αποτελείται φέτος από τον Κεκέν Εργκούν (σκηνοθέτης, καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας), την Άνα Γκρίγκιτς (κινηματογραφίστρια, ακαδημαϊκός) και τον Νίκο Πάστρα (σκηνοθέτης).

Χρυσός Αλέξανδρος
ΣΑΜΣΑΡΑ / SAMSARA του Λόις Πατίνιο, Ισπανία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο διευρύνει τα σύνορα της κινηματογραφικής γλώσσας, για την πλούσια, αισθητηριακή κινηματογραφική του φόρμα που μας επιτρέπει να βιώσουμε την ταινία ακόμη και με κλειστά μάτια, απονέμουμε τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος Film Forward στο φιλμ Σαμσάρα του Λόις Πατίνιο.

Αργυρός Αλέξανδρος εξ ημισείας
ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο τονίζει τις συναισθηματικές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, για τις απτικές του αρετές και για την εξερεύνηση της διαδικασίας της μνήμης μέσω μιας πρωτοποριακής προσέγγισης η κριτική επιτροπή του τμήματος Film Forward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι της Ρέιβεν Τζάκσον.
και
Η ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 3 / THE HUMAN SURGE 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς, Αργεντινή- Πορτογαλία-Βραζιλία-Ολλανδία-Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ-Σρι Λάνκα-Περού, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την καινοτόμο τεχνική του, τον τρόπο με τον οποίο μας βυθίζει σε έναν ανθρώπινο και μη ανθρώπινο κόσμο γεμάτο φροντίδα, αλλά και για τις queer ευαισθησίες του, η κριτική επιτροπή του τμήματος Film Forward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Η αυγή του ανθρώπου 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA
Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Immersive: All Around Cinema αποτελείται από τον Πάνο Γιαννικόπουλο (επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός τέχνης), τη Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια) και τον Πέδρο Χάρες (εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής).
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος Immersive All Around Cinema
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΩ / FINALLY ME του Μάρτσιο Σαλ, Βραζιλία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν φέτος οι Δημήτρης Βραχνός (διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2, ραδιοφωνικός παραγωγός), Περσεφόνη Μήλιου (σκηνοθέτιδα, sound designer, sound mixer) και Κατερίνα Μπακογιάννη (δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του Melon Media, επικεφαλής podcast στην Alter Ego Media).

Βραβείο Καλύτερου Podcast
PERSISTENCE OF MEMORY των Κόρτνι Χόουπ Θέροντ & Ρίανον Κιάρα Βον, ΗΠΑ, 2022
Σκεπτικό: Δίνουμε το βραβείο στο podcast μυθοπλασίας Persistence of Memory διότι κράτησε το ενδιαφέρον μας από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι το τέλος, είναι τεχνικά άρτιο σε ηχοληψία, μίξη και sound design, μας δημιούργησε εικόνες και μας μετέφερε από σκηνή σε σκηνή μόνο με τον αφηγηματικό ήχο, ενώ οι ρεαλιστικές ερμηνείες βοήθησαν στην διατήρηση του suspense. Εντέλει, θεωρούμε ότι podcasts σαν το Persistence of Memory αποδεικνύουν τη δύναμη του είδους ως αυθύπαρκτης μορφής δημιουργίας, ανεξάρτητης από άλλα αφηγηματικά μέσα.
Ειδική Μνεία
ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ! των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, Ελλάδα, 2023
Σκεπτικό: Δίνουμε εύφημο μνεία στο αφηγηματικό podcast Όσο αντέξει θα είμαι δίπλα! διότι ήταν μία ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία. Ενώ καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο θέμα δεν εκβιάζει τα συναισθήματα του ακροατή, αλλά τον παίρνει μαζί του με τη δύναμη της αφήγησης. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο η ηρωίδα εκφράζεται είναι αληθινός και συγκινητικός.

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Δεν είναι μόνο «αστείο, σέξι, ελληνικό και χαμηλού προϋπολογισμού», αλλά και αβίαστα γοητευτικό και αυθεντικό˙ άκρως αισθησιακό και πικάντικο˙ αναζωογονητικά ανάλαφρο και οικουμενικό ως προς τον τρόπο που αποτυπώνει τη δυναμική της φιλίας και των ανθρώπινων σχέσεων˙ και μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν χρειάζεται κανείς έναν υπέρογκο προϋπολογισμό προκειμένου δεξιοτεχνικά να δημιουργήσει ένα πνευματώδες, πολύχρωμο και σύνθετο ποπ bromance, με την ακριβώς απαραίτητη ποσότητα ειρωνείας, ηδονισμού και μετα-κινηματογραφικού κατοπτρισμού γύρω από το επιτακτικό αίτημα όλων μας να αγαπήσουμε, να δημιουργήσουμε τέχνη και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Το βραβείο Mermaid απονέμεται ομόφωνα στο λαμπερό διαμάντι με τίτλο Το καλοκαίρι της Κάρμεν σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή.


ΒΡΑΒΕΙΟ SMART7
ΙΝΔΙΑ / INDIA, του Τέλμο Τσούρο, Πορτογαλία, 2022
To σκεπτικό της επιτροπής: Στο πνεύμα του εορτασμού της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πολυμορφίας, το βραβείο Smart7 απονέμεται σε μία ταινία που αντικατοπτρίζει πολλές δυαδικότητες: το ατομικό και το συλλογικό, το ιστορικό και το προσωπικό, το εθνικό και το διεθνές. Η ταινία ανατρέχει στις αναμνήσεις του κινηματογράφου και της ιστορικής κληρονομιάς μέσα από μία μετα-μοντέρνα προσέγγιση και με μία παιδική περιέργεια -μια ιστορία που αφορά πολλές γενιές και η οποία όχι μόνο αντανακλάται σε αυτή την νέα αφήγηση μιας αρχαίας ιστορίας, αλλά θίγει, επίσης, θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος και η ταυτότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέξαμε την ταινία Ινδία του Τέλμο Τσούρο για το παρθενικό βραβείο Smart7.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
FINGERNAILS του Χρήστου Νίκου, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που με φαντασία, τρυφερότητα και χιούμορ διαπραγματεύεται την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από τις κοινωνικές συμβάσεις στις οποίες μας εγκλωβίζει η σύγχρονη τεχνολογία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την απελευθερωτική δύναμη της αγάπης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK
ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΓΓΙΓΜΑ / TOUCHED της Κλαούντια Ροράριους, Γερμανία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Τη φετινή τριμελή κριτική απαρτίζουν οι Δημήτρης Καλαντίδης, Τιμ Λίντεμαν και Μπόζινταρ Μάνοφ.

Βραβείο FIPRESCI για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού
ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ / IN CAMERA του Νακάς Καλίντ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η ταινία μάς εντυπωσίασε με τις θαρραλέες στυλιστικές της επιλογές και τις σουρεαλιστικές της πινελιές, καθώς και για την απεικόνιση σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων όπως τον αγώνα για την καλλιτεχνική αναγνώριση των νεαρών που δεν πληρούν τα λευκά φυλετικά στερεότυπα.

Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Μία ταινία με δυνατό κοινωνικό-ιστορικό υπόβαθρο, η οποία δεν παραλείπει να θέσει εμφατικά σύγχρονους προβληματισμούς για τη θέση των γυναικών σήμερα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την ολοκληρωμένη αφήγηση και την κινηματογραφική χρήση των βλεμμάτων, μέσα από τα οποία καταδεικνύεται η χρεοκοπία της οικογένειας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στον Στέργιο Πάσχο για την ταινία του, Ο τελευταίος ταξιτζής.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Bραβείο της ΕΡΤ
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής ΕΡΤ εξ ημισείας
ΓIANNH KOΝΣΟΛΑΚΗ για τη ταινία DOLLS OF DRESDEN του Αλέξη Τσάφα, Γερμανία - Ελλάδα, 2023
και
ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ για την ταινία ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο εξ ημισείας στον Γιάννη Κονσολάκη για τη ταινία Dolls of Dresden σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα και στους Νίκο Βελιώτη και Δημήτρη Καρυοφύλλη για την ταινία Κάμπια νύμφη πεταλούδα σε σκηνοθεσία Κύρου Παπαβασιλείου για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία με τις οποίες υπηρέτησαν, ο καθένας με τη δική του μουσική γλώσσα και ιδιαίτερη πρόταση, τον ιστό της δραματουργίας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ για την ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η Εύα Νάθενα πήρε το ρίσκο να μεταφέρει στον κινηματογράφο το εμβληματικό, αλλά και διαχρονικά επίκαιρο λογοτεχνικό κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μένοντας πιστή σε αυτό κι αποφεύγοντας την ηθογραφία. Η σημερινή κινηματογραφική αποτύπωση της Φόνισσας αναδεικνύει το τραχύ ελληνικό τοπίο και το δένει αρμονικά με τις εξαίρετες ερμηνείες των ηθοποιών.

Location Award
ΠΕΤΡΟ ΧΥΤΗΡΗ, Location Manager της ταινίας ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ / LITTLE THINGS THAT WENT WRONG του Χάρη Βαφειάδη, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Οι κινηματογραφικές τοποθεσίες της ταινίας ταιριάζουν με την αφηγηματική ροή της ιστορίας των δύο ηρώων, οι οποίοι έχουν πλάσει φανταστικούς κόσμους για την καθημερινότητά τους, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πραγματική ζωή τους. Οι χώροι αυτοί της ταινίας προσδιορίζουν λειτουργικά τους χαρακτήρες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ / POLYDROSO του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για ένα εξαιρετικό καστ, με καταπληκτικές ερμηνείες. Μια ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση, που μιλάει για την απώλεια με χιούμορ, λυρικότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Υπερβαίνει τη νοσταλγία της εννοίας του σπιτιού και της μητέρας ως του πρώτου μας σπιτιού, δημιουργώντας ένα ονειρικό saudade για την αγάπη που δεν ξεχνιέται και διαπερνά τον θεατή, ο οποίος παρασύρεται από το σύμπαν της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, Βαρβάρα Δούκα και Φωτεινή Μπαξεβάνη, αποφάσισε να βραβεύσει μία ταινία η οποία με υψηλή αισθητική αξία, συνδέει τον ελληνικό κινηματογράφο με ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, και μέσα από μία απόλυτη εναρμόνιση όλων των συντελεστών, πετυχαίνει να φωτίσει με καίριο τρόπο τον διαχρονικό κύκλο βίας ενάντια στη θηλυκή υπόσταση, που δυστυχώς ως τις μέρες μας δεν έχει κλείσει. Το βραβείο της Φίνος Φιλμ, απονέμεται στην ταινία Φόνισσα της Εύας Νάθενα.

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Το Βραβείο WIFT GR στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι της Ρέιβεν Τζάκσον, διότι με αμεσότητα στην κινηματογράφηση και διακριτικότητα στην προσέγγιση αναδεικνύει τη δύναμη της φύσης με επίκεντρο τη Γυναίκα, που δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις προσωπικές της επιλογές, τους δεσμούς με τη φύση και την επίδραση των αισθήσεων μέσα από την ποιητικότητα της μνήμης. Με την αναδρομή της ηρωίδας στο πένθος, τον έρωτα και την οικογένεια, η ταινία αποτυπώνει με πρωτότυπο κινηματογραφικό τρόπο την οικουμενική αλήθεια της ανθρώπινης αίσθησης και επαφής.

ΒΡΑΒΕΙΟ CREW UNITED
Στη ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ για την ταινία ANIMAL, Ελλάδα - Αυστρία - Ρουμανία - Κύπρος - Βουλγαρία, 2023.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η αυθεντικότητα και φρεσκάδα της ταινίας έδωσαν μια νέα πνοή στο σύγχρονο ελληνικό queer κινηματογράφο. Oι ρεαλιστικοί χαρακτήρες, το χιούμορ αλλά και η προσεγμένη κινηματογράφηση, όπως και η πρωτότυπη δομή της, μας κρατούν προσηλωμένους και μας φέρνουν πιο κοντά στους δημιουργούς της και στο σινεμά γενικότερα.
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας
Ο ΡΑΨΩΔΟΣ / THE RHAPSODIST του Νίκολαϊ Χάμελ, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Με το βλέμμα στο σινεμά του μέλλοντος και εξαιρετικό χιούμορ, Ο Ραψωδός μάς ταξιδεύει σε μια τρυφερή πολυδιάστατη ιστορία. Η ταινία έχει ένα πολύ έντονο χαρακτηροκεντρικό ενδιαφέρον και μας καθιστά, εκτός από θεατές, και ακροατές του ίδιου του πρωταγωνιστή.

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ / HUMANIST VAMPIRE SEEKING CONSENTING SUICIDAL PERSON της Αριάν Λουί-Σεζ, Καναδάς, 2023
Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) τ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023.
Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward
ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023
Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ / A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON του Γκέντιαν Κότσι, Αλβανία-Πορτογαλία-Ελλάδα-Κόσοβο, 2022

(δ.τ.)