του Roger Ebert
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_bronson-bergman.jpg

Η  αγαπημένη μου  ιστορία για τον Charles Bronson (1) .
Τόσο ο Bronson όσο και ο Σουηδός σκηνοθέτης Ingmar Bergman είχαν τον ίδιο ατζέντη, τον Paul Kohner, και τον ίδιο υπεύθυνο για τον τύπο, τον θρυλικό Ernie Anderson.
Όταν ο Bergman έφυγε από τη Σουηδία εξαιτίας της διαμάχης του με την εφορία, μια διαμάχη που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Λος Άντζελες και ζήτησε από τον Kohner να κανονίσει την επίσκεψη του σε ένα κινηματογραφικό του στούντιο. Ο Bronson γυρνούσε  μια ταινία δράσης εκείνη την εποχή (2) και ο Kohner ανέθεσε στον Anderson να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ των δύο πελατών του. Ο Anderson δίσταζε  γιατί ο Bronson κάποιες φορές τον πείραζε, λέγοντας: «Ξέρω ότι η ταινία που κάνω δεν είναι μια ταινία του Bergman, αλλά μπορεί βγάλει λίγα δολάρια».
Μετά τις συστάσεις μεταξύ των δύο, ο Bergman του ζήτησε από τον Bronson να  του εξηγήσει τη σκηνή που γύριζε.
«Αυτή είναι η σκηνή όπου με πυροβολούν», είπε ο Bronson. «Έχω αυτές τις μικρές κροτίδες που εκρήγνυνται για να φανεί ότι οι σφαίρες με χτυπούν.»
«Εκπληκτικό», λέει ο Bergman. «Δεν ήξερα πώς γίνεται έτσι».
«Τι εννοείτε;" ρώτησε ο Bronson, «ό,τι ποτέ δεν χρησιμοποιήσατε όπλα στις ταινίες σας;»

(η ιστορία περιγράφεται στο βιβλίο Roger Ebert's Movie Yearbook 2005 αλλά και με παραλλαγές στην έκδοση Awake in the Dark: The Best of Roger Ebert: Second Edition του Roger Ebert. Μετάφραση Δημήτρης Μπάμπας)

1. Ο Charles Bronson υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς ταινών δράσης για τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
2. Σύμφωνα με τον Roger Ebert ήταν το γουέστερν Breakheart Pass (1975) σε σκηνοθεσία Tom Gries βασισμένο σε μυθιστόρημα του Alistair MacLean).