(... με αναφορά στον Joker)
του Σωτήρη Ζήκου
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_joker.jpg

Αυτό που με σοκάρει δεν είναι αυτό καθεαυτό το έγκλημα, που είναι έγκλημα και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια "πολύκροτη" υπόθεση μέχρι και την ετυμηγορία της δίκης... αλλά η γενικευμένη και κλιμακούμενη αντίδραση, όχι μόνο οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες, που ξεσπούν με πάσαν αφορμή και μόνο κίνητρο μια μανία καταστροφής και την ίδια τη λεία, αλλά και η άμεση επικοινωνιακή συμμετοχή στο παιχνίδι διαφόρων διασημοτήτων απευθυνόμενοι στους "ακολούθους" τους, διαφόρων εταιριών απευθυνόμενοι στο καταναλωτικό κοινό τους κ.ο.κ. Φαντάζομαι ότι ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται η σειρά που θα αναπαριστά τα γεγονότα...
Το όλον αποτελεί ένα εκρηκτικό φαινόμενο παρακμής! Είναι σαν να έχουμε "κοινωνική επιβεβαίωση" στην πραγματικότητα του Συνδρόμου Τζόκερ /Joker, της γνωστής ταινίας, όπου η τελική κατάληξη όλων των απίθανων που συμβαίνουν οδηγεί σε μια μαζική εξέγερση αφιονισμένων που βανδαλίζουν και καίνε και ρημάζουν, εμπνεόμενοι από έναν κατατρεγμένο Κλόουν που σκότωσε τρεις εκπροσώπους της μισητής ελίτ!
Αυτά που πυροδότησε το έγκλημα κατά του Τζορτζ Φλόιντ, είναι τόσο "ασύμμετρα" και τόσο εκτός ελέγχου που παρά τις προβολές στα γεγονότα όσων επιζητούν μια λογικοφανή επιβεβαίωση στις "επαναστατικές" τους εμμονές,δεν αποτελούν -δυστυχώς- ούτε λαϊκή εξέγερση ούτε κίνημα διαμαρτυρίας (υπάρχει κάπου ενδιάμεσα κι αυτό) για μια κατάφωρη δολοφονική αδικία... οι συνεχείς και κλιμακούμενοι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες αποτελούν απροκάλυπτα -δυστυχώς- παίρνω το θάρρος να πω- μια σύγχρονη μαζική έκφραση ("ταξικού") φθόνου και συνάμα (παραβατικής) καταναλωτικής μανίας, δηλαδή ένα απόλυτο φαινόμενο κοινωνικής παρακμής!