cannes12.jpg

 

26/5
Mud - Jeff Nichols
Η ταινία είναι μια περιπέτεια στο κέντρο της οποίας βρίσκονται δύο αγόρια. Ο Ellis και ο φίλος του Neckbone, βρίσκουν ένα άτομο που λέγεται Mud (Λάσπη) να κρύβεται σ’ ένα νησί στον ποταμό Μισισιπή. Τους αφηγείται φανταστικές ιστορίες – πως σκότωσε έναν άνδρα στο Τέξας και ότι τον κυνηγούν για να τον τιμωρήσουν. Τους λέει ότι σχεδιάζει να βρεθεί με την αγάπη της ζωής του, την Juniper, και να το σκάσει μαζί τους. Επιφυλακτικοί αλλά και περίεργοι, ο Ellis και ο Neckbone συμφωνούν να τον βοηθήσουν. Δεν θα περάσει πολύς καιρός και οι ιστορίες τους Mud θα γίνουν πραγματικότητα. Την μικρή τους πόλη θα πολιορκήσει την ένα όμορφο κορίτσι μαζί με μια ομάδα από κυνηγούς επικηρυγμένων.
mud1.jpg
The Taste of Money - Im Sang-So
O Young-jak, ιδιαίτερος γραμματέας της κυρίας Baek, σιδηράς κυρίας ενός κορεάτικου επιχειρηματικού ομίλου, ασχολείται κυρίως με θέματα της ιδιωτικής ζωής της πλούσιας οικογένειας. Όταν της αποκαλύπτει ότι ο σύζυγός της, ο κύριος Yoon έχει σχέση με μια νταντά από τις Φιλιππίνες, την Eva, η κυρία Baek απελπισμένη, τον προσεγγίζει σεξουαλικά.
Ο Young-jak, είναι διχασμένος αφού βρίσκεται πιο κοντά συναισθηματικά στην κόρη της κυρίας Baek, το μόνο μέλος της οικογένειας που τον προσεγγίζει με ειλικρινή συναισθήματα. Μετέωρος ανάμεσα σε μια ηθική στάση και της επιθυμίας του για επαγγελματική ανόδο, ο νεαρός άνδρας πρέπει να πάρει με κριτήριο την επιβίωση του σ’ ένα άγριο κόσμο, την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του: να αποφασίσει με ποια πάει και ποια θα αφήσει.
taste1.jpgΟ Im Sang-So, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Με την ταινία ήθελα να επαναφέρω στο προσκήνιο τους κλασικούς χαρακτήρες και την επική διάσταση του Σαίξπηρ και του Μπαλζάκ. Ήθελα επίσης να επιβάλλω μια ατμόσφαιρα σασπένς, με μια ανάλογη του Hitchcock σκηνοθεσία. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ταινία της εποχής μας».

25/5
Dangerous Liaisons- Jin-ho Hur
Σαγκάη, Β! Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Mo Jieyu συναντά τον Xie Yifan, έναν πρώην φίλο της, ο οποίος ποτέ δεν σταμάτησε να είναι ερωτευμένος μαζί της. Τον πείθει να παίξει ένα ύπουλο παιχνίδι: Πρέπει να αποπλανήσει την αθώα και αφελή Du Fenyu και στη συνέχεια να την παρατήσει. Όμως το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, όταν ο Xie ερωτεύεται την Du.
Μια προσαρμογή του κλασικού γαλλικού μυθιστορήματος «Les Liaisons dangereuses» του Choderlos de Laclos, τοποθετημένο στη Σαγκάη της δεκαετίας του 30 λαμπερό.
Τους γυναικείους ρόλους υποδύονται η Zhang Ziyi και Cecilia Cheung.
cosmopol2.jpg
Cosmopolis – David Cronenberg

Η Νέα Υόρκη είναι σε κατάσταση αναταραχής. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε παρακμή και πλησιάζει προς το τέλος του. Ο Eric Packer, ένα golden boy του Μανχάταν, μπαίνει σε μια άσπρη λιμουζίνα. Ενώ η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών παραλύει το Μανχάταν, ο Eric Packer θέλει να πάει για κούρεμα στον κουρέα του, στην άλλη άκρη της πόλης. Καθώς η μέρα προχωράει και το χάος εξαπλώνεται, ο Eric Packer παρακολουθεί τον κόσμο του να καταρρέει. Επιπλέον είναι πεπεισμένος ότι κάποιος θα τον δολοφονήσει. Πότε; Πού; Πρόκειται να ζήσει το πιο καθοριστικό 24ωρο της ζωής του.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 2003 του Don Delillo.

11/25: The Day Mishima Chose His Own Fate -   Koji Wakamatsu
"Αν εκτιμούμε τόσο πολύ την αξιοπρέπεια στην ζωή, πώς μπορούμε να μην εκτιμούμε την αξιοπρέπεια στο θάνατο. Κανένας θάνατος δεν μπορεί να ονομαστεί μάταιος."
Yukio Mishima
Στις 25 Νοεμβρίου του 1970, αυτοκτόνησε με τρόπο τελετουργικό στο Τόκιο στο Υπουργείο Άμυνας. Άφησε πίσω του αριστουργήματα και μια διαμάχη που ο απόηχος της φθάνει μέχρι σήμερα. Ήταν ο Yukio Mishima/ Γιούκιο Μίσιμα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ιαπωνίας. Μαζί με μέλη του ιδιωτικού στρατού -του Tatenokai- ο Mishima κρατώντας όμηρους κάλεσε τους συγκεντρωμένους να ανατρέψουν το δημοκρατικό καθεστώς και να επαναφέρουν τις εξουσίες του αυτοκράτορα. Όταν οι στρατιώτες τον χλεύασαν, ο Mishima διέκοψε την ομιλία του, αποσύρθηκε στο γραφείο του διοικητή, και έκανε Seppuku – την τελετουργική αυτοκτονία των πολεμιστών σαμουράι – τρυπώντας την κοιλιά του με ένα τελετουργικό ξίφος και για να αποκεφαλιστεί στη συνέχεια από έναν από τους συντρόφους του. Τι προσπαθούσε να εκφράσει ο Mishima μ’ αυτές του τις πράξεις; Και πώς πέρασε τις τελευταίες του ώρες;
inthefo1.jpg
In The Fog- Sergei Loznitsa
Δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, 1942. Η περιοχή βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και οι αντάρτες αντιστέκονται σκληρά. Μια αμαξοστοιχία εκτροχιάζεται όχι μακριά από το χωριό όπου ο Sushenya, ένας εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους, ζει με την οικογένειά του. Ο Sushenya συλλαμβάνεται μαζί με μια ομάδα σαμποτέρ, αλλά ο Γερμανός αξιωματικός αποφασίζει να μην τον κρεμάσει μαζί με τους υπόλοιπους και να τον απελευθερώσει. Φήμες ότι ο Sushenya πρόδωσε διαδίδονται αμέσως και οι αντάρτες καταφθάνουν για να εκδικηθούν.
Βαθιά μέσα στο δάσος, όπου δεν υπάρχουν φίλοι ή εχθροί και όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι αδιόρατη, ο Sushenya αναγκάζεται να κάνει μια ηθική επιλογή κάτω από περιστάσεις ανήθικες
Ο Sergei Loznitsa,σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Ο Sushenya κατηγορείται για κάτι που δεν έκανε, και δεν έχει τρόπο να αποδείξει την αθωότητά του. Είναι εντελώς μόνος, ακόμα και η σύζυγός του τον υποπτεύεται. Είναι ακριβώς αυτή η μοναξιά του κεντρικού χαρακτήρα, καθώς προσπαθεί να επικοινωνήσει με μια κοινωνία που δεν τον εμπιστεύεται που κάνει το βιβλίο του Vasili Bykov τόσο σημαντικό. Όμως αυτή η επικοινωνία είναι αδύνατη, επειδή "τα μάτια και τα αυτιά είναι κακοί μάρτυρες για τους άνδρες, των οποίων οι ψυχές έχουν βάρβαρη φύση", για να αναφέρω τον Ηράκλειτο».
postten1.jpg
24/5
Post Tenebras Lux- Carlos Reygadas
Ο Juan και η οικογένεια του ζουν στη μεξικανική ύπαιθρο. Εκεί βιώνουν δύο απόλυτα ξεχωριστούς κόσμους. Και κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτοί οι δύο κόσμοι είναι συμπληρωματικοί ή εάν ο ένας προσπαθεί να εξαλείψει τον άλλο.
Η φιλμογραφία του σκηνοθέτη Carlos Reygadas περιλαμβάνει τις ταινίες Stellet Licht (2007), Batalla En El Cielo (2005),  Japón (2002).

The King of Pigs- Sang-ho Yeun
Ο Kyung-min, ένας επιχειρηματίας, και ο Jong-suk, ένας αποτυχημένος συγγραφέας, είναι πρώην συμμαθητές. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου θα αναπολήσουν τις ημέρες στο σχολείο, όταν μια ιδιαίτερα σκληρή ομάδα σπουδαστών, τα "Σκυλιά", επέβαλλε τον τρόμο: Καψόνια και εκφοβισμός στους άλλους μαθητές, στα "Γουρούνια". Μια μέρα, ο Chul Kim, ένας από τους συμμαθητές τους, αντιστάθηκε στα "Σκυλιά". Αυτός θα γίνει η μοναδική τους ελπίδα να δοθεί ένα τέλος στην τυραννία. Δεκαπέντε χρόνια μετά, παραμένει ένας ήρωας….
Η ταινία είναι κινουμένων σχεδίων.
paperbo1.jpg
The Paperboy- Lee Daniels
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα ο οποίος επιστρέφει σε μια μικρή πόλη της Φλόριντα. Θέλει να βοηθήσει τον αδελφό του δημοσιογράφο να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά μ’ έναν άνδρα καταδικασμένο σε θάνατο, ο οποίος είναι πιθανόν να έχει καταδικαστεί άδικα. Στην πορεία θα ερωτευθεί την ερωμένη του κατάδικου. Έντονες συγκρούσεις και απρόοπτοι κίνδυνοι, εξαπατήσεις και αποπλανήσεις, προδοσίες θα είναι τα αποτελέσματα.
Η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη Lee Daniels ήταν το  Precious (2009).

23/5
Holy Motors -Leos Carax
Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Λίγες ώρες από τη ζωή του κυρίου Oscar, ενός μυστηριώδους προσώπου που ζει πολλαπλές παράλληλες ζωές: Είναι βιομήχανος, δολοφόνος, ζητιάνος, τέρας, οικογενειάρχης. Σαν να υποδύεται κάποιο χαρακτήρα, να χάνεται μέσα σε ρόλους – Όμως οι κάμερες πού είναι;
holymot1.jpgΟ κύριος Oscar είναι μόνος. Συνοδεύεται μόνο από την Céline, μια λεπτή ξανθιά γυναίκα η οποία βρίσκεται πίσω από το τιμόνι της τεράστιας μηχανής που τον μεταφέρει σε κάθε σημείου του Παρισιού. Είναι σαν ένας ευσυνείδητος δολοφόνος που περνά από στόχο σε στόχο. Αναζητώντας μια γοητευτική χειρονομία, τη μυστηριώδη κινητήρια δύναμη, τις γυναίκες, τα φαντάσματα προηγούμενων ζωών.
Όμως πού είναι το σπίτι του, η οικογένειά του;
Στην ταινία παίζουν μεταξύ άλλων και οι Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli.

7 Dias en la Habana -Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabio, Laurent Cantet
Αφετηρία της ταινίας ήταν η ιδέα να εξερευνηθεί η πόλη σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας της: Η Αβάνα χωρίς αμφιβολία πρόκειται να αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια. Η μετάβαση προς το νέο συμβαίνει ήδη: τα όρια της αλλάζουν, ο πολιτισμό της αλλάζει ενσωματώνοντας νέους τρόπους σκέψης και δημιουργίας, νέους τρόπους ζωής. Σκηνοθέτες όπως οι Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabio, Laurent Cantet καταγράφουν την πόλη. Κινηματογραφούν τον τόπο και τους ανθρώπους, σ’ ένα νησί του οποίου ο μαγνητισμός και η μαγική του αύρα είναι εντελώς δυσανάλογα με ότι θα ανέμενε κανείς από τη γεωγραφική της διάσταση και μόνο.
Η ταινία 7 Dias en la Habana είναι ένα στιγμιότυπο της Αβάνας το 2012: ένα πολυδιάστατο πορτρέτο αυτής της ιδιαίτερης στον χαρακτήρα πόλης.
road1.jpg
On The Road -Walter Salles
Αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Sal Paradise, ένας επίδοξος συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη, συναντά τον Dean Moriarty, ένα γοητευτικό πρώην κατάδικο, που είναι παντρεμένος με την απελευθερωμένη και σαγηνευτική Marylou. Ο Sal και Dean αμέσως θα δεθούν με τους δεσμούς μια αληθινής φιλίας . Αποφασισμένοι να μην περιορισθούν σε μια ασφυκτική ζωή, οι δύο φίλοι θα κόψουν τους δεσμούς που τους δένουν με το παρελθόν τους και παρέα με την Marylou θα βρεθούν στον δρόμο. Οι τρεις νέοι αναζητούν την ελευθερία, θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο, θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους…
Η ταινία βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της beat λογοτεχνίας On The Road του Jack Kerouac.

No- Pablo Larraín
Ο Augusto Pinochet, επί χρόνια δικτάτορας της Χιλής, μετά από διεθνείς πιέσεις, οδηγείται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προεδρία του το 1988. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πείθουν τον Rene Saavedra, ένα θαραλλέο στέλεχος μιας διαφημιστικής εταιρίας, να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας τους. Με πενιχρά μέσα και υπό συνεχή παρακολούθηση από τα ανδρείκελα του δικτάτορα, ο Saavedra και η ομάδα του θα υλοποιήσουν ένα τολμηρό σχέδιο για να κερδίσουν τις εκλογές και να απελευθερώσουν τη χώρας τους από την καταπίεση.
Στον ρόλο του Rene Saavedra ο Gael García Bernal .
angel1.jpg
22/5
The Angels' Share-Ken Loach
Μια γλυκόπικρη κωμωδία γι’ ένα νεαρό στη Γλασκόβη που θέλει να ξεφύγει από τα λάθη της προηγούμενης ζωής του.  Όταν ο Robbie πάει στο μαιευτήριο για να επισκεφθεί την φίλη του Leonie και να δει το νεογέννητο γιο του Luke για πρώτη φορά, συγκινείται. Ορκίζεται ότι ο Luke δεν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μ’ αυτόν…
Ο Ken Loach, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο αριθμός των νέων ανέργων στη Βρετανία, για πρώτη φορά, έφτασε πάνω από ένα εκατομμύριο. Θελήσαμε να αφηγηθούμε μια ιστορία γι’ αυτή τη γενιά των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική. Είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα βρουν μια θέση εργασίας, δεν θα έχουν μόνιμη σταθερή δουλειά. Τι ακριβώς επίδραση έχει αυτό στους ανθρώπους και πώς αυτοί βλέπουν τους εαυτούς τους;»

A perdre la raison- Joachim Lafosse
Η ιστορία της σχέσης ενός νεαρού ζευγαριού που, παρά τον έρωτα τους, οδηγείται  προς σε μια τραγική κατάληξη.
Η Murielle και ο Mounir αγαπιούνται με πάθος. Από τότε που ήταν παιδί, ο νεαρός άνδρας ζει με τον γιατρό Pinget που του παρέχει μια άνετη ζωή. Όταν ο Mounir και η Murielle αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό αυξάνει σε υπερβολικό βαθμό. Η Murielle βρίσκει τον εαυτό της να έχει παγιδευτεί σε μια νοσηρή κατάσταση…
Η ταινία, εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε το Βέλγιο.
grandso1.jpg
Le grand soir- Benoît Delépine & Gustave Kervern
Τα δύο αδέλφια σαν χαρακτήρες είναι εντελώς διαφορετικοί: ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή. Ο ένας, ο Not, είναι ένας πωλητής σε ένα κατάστημα μιας εμπορικής αλυσίδας, ενώ ο άλλος, ο Jean Pierre, φαντασιώνεται ότι είναι ο παλιότερος «πανκ-με-σκύλο» στην Ευρώπη...
Όμως οι συγκυρίες της ζωής θα τους φέρουν κοντά, βγάζοντας τους στο δρόμο.
Η ταινία είναι η ιστορία μιας οικογένειας που αποφασίζει να κάνει μια επανάσταση ... με τον δικό της τρόπο.

Killing Them Softly - Andrew Dominik
Όταν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού πόκερ οι συμμετέχοντες ληστεύονται, η Μαφία καλεί τον Jackie Cogan για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο Jackie πρέπει να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ληστείας. Η αποστολή του περιπλέκεται από όσους συναντά: ένας ηλικιωμένος μεθυσμένος πληρωμένος δολοφόνος, κάποιοι γκάνγκστερ, ένας ζιγκολό….
Στην ταινία παίζουν οι Brad Pitt, James Gandolfini, Ray Liotta.
likesom1.jpg
21/5
Like Someone In Love- Abbas Kiarostami
Ένας ηλικιωμένος και μια νεαρή γυναίκα συναντιούνται στο Τόκιο. Αυτή δεν ξέρει τίποτα γι' αυτόν. Αυτός απλώς νομίζει ότι την ξέρει. Την καλωσορίζει στο σπίτι του. Τού προσφέρει το σώμα της. Ο ιστός που υφαίνεται μεταξύ τους, στο χρονικό διάστημα του ενός 24ωρου, είναι πυκνός στην ύφανση του…
Ο Marin Karmitz παραγωγός της ταινίας σχολιάζει: «Κάνοντας την ταινία του στην Ιαπωνία ο Abbas Kiarostami αναγκάστηκε να γράψει ένα σενάριο. Αυτό τού δημιούργησε μια απόσταση με την ταινία, και μια απόσταση ως προς το Ιράν. Αμέσως τον έκανε να αισθανθεί ξένος, κάτι που του επέτρεψε να φτάσει με πιο άμεσο τρόπο στην ουσία της ταινίας. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στην ταινία Like Someone In Love που αξίζει να διερευνηθεί: το θέμα των αντανακλάσεων. Αντανακλάσεις που δημιουργούν σκηνικά, νέους χώρους, εικόνες σε αντανάκλαση που προκαλούν την έκπληξη».

In Another Country- Hong Sangsoo
Μια μητέρα και η κόρη της αναζητούν καταφύγιο από τους δανειστές τους σε μια παραλιακή πόλη. Για να αποσπάσει την προσοχή της από την πιεστική πραγματικότητα, η νεαρή γυναίκα ξεκινά να γράφει ένα σενάριο για μια ταινία. Σ’ αυτό εμφανίζονται τρεις γυναίκες που ονομάζονται Anne. Η κάθε μια απ’ αυτές επισκέπτεται την παραθαλάσσια πόλη. Η πρώτη Anne είναι μια επιτυχημένη σκηνοθέτις. Η δεύτερη Anne μια παντρεμένη γυναίκα που διατηρεί μια κρυφή ερωτική σχέση μ’ έναν Κορεάτη. Η τρίτη Anne είναι μια χωρισμένη που άνδρας της την παράτησε για μια Κορεάτισα. Η κάθε Anne κινείται στους ίδιους χώρους συναντά τα ίδια πρόσωπα και ζει την ίδια (;) ιστορία…
Η ταινία αποτελείται από τρεις πράξεις, και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η δομή της απέχει πολύ από το να είναι μιας απλής σπονδυλωτής ταινίας. Αυτή είναι μια τυπική ταινία του Hong Sangsoo.
Στην ταινία παίζει η Isabelle Huppert.
vousn1.jpg
Vous n'avez encore rien vu - Alain Resnais
Κατά ένα παράδοξο τρόπο, όντας πλέον στον άλλο κόσμο, ο διάσημος συγγραφέας Antoine d'Anthac κατορθώνει να συγκεντρώσει όλους τους φίλους του ηθοποιούς που έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια στο έργο του "Ευρυδίκη". Θα παρακολουθήσουν μια νέα παράσταση του θεατρικού έργου από ένα νέο θίασο, με το όνομα La Compagnie de la Colombe. Το γεγονός αυτό αλλά και οι μνήμες των παραστάσεων που έχουν παίξει πυροδοτεί την αφήγηση. Μπορεί ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος να έχουν κάποια θέση στη σκηνή ενός θεάτρου; Θα κληθούν να απαντήσουν οι συγκεντρωμένοι. Και οι εκπλήξεις έχουν μόλις αρχίσει ...
Ο Alain Resnais σημειώνει: «Συγκινούμαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ένα ηθοποιό να παίζει ένα ρόλο που είχε υποδυθεί στο παρελθόν. Η πρόκληση της ταινίας ήταν να διατηρηθεί το δραματικό στοιχείο στη διαλογική σχέση μεταξύ των φίλων του Antoine (που στο παρελθόν είχαν παίξει στην θεατρική παράσταση) και των ηθοποιών της νέας παράστασης».

Ai To Makoto (For Love's Sake) - Takashi Miike
Μια μέρα, η Makoto ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά στον Ai, ένα σπουδαστή από μια πλούσια οικογένεια που φοιτά στο λύκειο Aobadai. Τη στιγμή που αυτός αντικρίζει την Makoto, αυτή παρατηρεί την ουλή που έχει στο μέτωπό του: μια ουλή που προκλήθηκε από ένα ατύχημα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Μια περίεργη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ των δύο τους…
Η ταινία βασίζεται στη σειρά manga του Ikki Kajiwara. Ο Takashi Miike την μετασχηματίζει σ’ ένα βίαιο μιούζικαλ που διαδραματίζεται σ’ ένα λύκειο. Η ταινία είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στο West Side Story και την ταινία του Takashi Miike Crows Zero. Επιπλέον είναι κατά κάποιο τρόπο η επιστροφή του σκηνοθέτη στις χαοτικές, δαιδαλώδεις μυθοπλασίες που χαρακτηρίζουν όλη τη φιλμογραφία του.

Elefante Blanco -Pablo Trapero
Η Villa Virgin είναι μια παραγκούπολη στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Ο Julian και Nicolas είναι δύο ιερείς που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να βοηθήσουν τους ντόπιους. Ο Julian χρησιμοποιεί τις πολιτικές διασυνδέσεις του για την κατασκευή ενός νοσοκομείου. Μάρτυρας ενός τραγικού επεισοδίου στη ζούγκλα -όπου παραστρατιωτικές δυνάμεις δολοφόνησαν χωρικούς-, ο Nicolas επιστρέφει και βοηθά τον φίλο του. Έντονα προβληματισμένος και με την πίστη του αποδυναμωμένη, ο Nicolas βρίσκει παρηγοριά στην Luciana, μια νεαρή, γοητευτική κοινωνική λειτουργός, άθεη. Όμως η ένταση και τη βία στην παραγκούπολη αυξάνεται εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών…
Ο Pablo Trapero, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία μας προσφέρει μια εικόνα μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά, σιωπηλά, με αφοσίωση, για να αλλάξουν τα πράγματα, να αλλάξει τουλάχιστον κάτι σε αυτές τις γειτονιές».
amour1.jpg
20/5
Amour-Michael Haneke
Ο Georges και η Anne είναι ζευγάρι, 80χρονοι, συνταξιούχοι δάσκαλοι μουσικής. Η κόρη τους, η οποία επίσης είναι ένας μουσικός, ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της. Μια μέρα, η Anne δέχεται επίθεση. Η αγάπη που δένει το ζευγάρι δοκιμάζεται σκληρά.
Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε τους Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert. Διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο Darius Khondji, συνεργάτης μεταξύ άλλων και των Jean-Pierre Jeunet, David Fincher, Bernardo Bertolucci, Roman Polanski, Sydney Pollack, Woody Allen, Wong Kar-wai.

Los Salvajes - Alejandro Fadel
Όπως στα γουέστερν, η ταινία αρχίζει με μια απόδραση. Όμως αυτή δεν γίνεται από τη φυλακή ενός σερίφη, αλλά από μια φυλακή ανηλίκων: Είναι οι Gaucho, Simón, Grace, Monzón, και ο  Demián που το σκάνε. Φεύγοντας από τη φυλακή αναζητούν ένα τόπο -τη θέση τους στον κόσμο. Προκειμένου να επιβιώσουν θα κυνηγήσουν, θα κλέψουν, θα βρουν το στόχο τους, θα το χάσουν και θα το βρουν ξανά, και θα καταπιέσουν τις παρορμήσεις τους, θα συνεργαστούν μεταξύ τους.
Σ’ αυτήν την ιστορία συνόλου, ο σκηνοθέτης προωθεί την αφήγηση χωρίς να παραμελεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε χαρακτήρα. Η ταινία είναι ένα ταξίδι στην έρημο, που σύντομα γίνεται ένα μυστικιστικός μύθος για το θάρρος και τη χάρη.
jagsten1.jpg
Jagten-Thomas Vinterberg
Μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο, ο 40χρονος Lucas έχει μια νέα κοπέλα, μια νέα θέση και σιγά- σιγά αποκαθιστά τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Marcus. Όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Καθώς το χιόνι πέφτει και ανάβουν τα φώτα των Χριστουγέννων, ένα ψέμα εξαπλώνεται σαν ένας ιός. Ένα ψέμα που σιγά -σιγά γίνεται αλήθεια, το κουτσομπολιό, η αμφιβολία και η κακία προκαλούν ένα κυνήγι μαγισσών που σύντομα απειλεί να καταστρέψει τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου. Η δυσπιστία εισβάλλει στην μικρή κοινότητα που βρίσκεται ξαφνικά σε μια συλλογική κατάσταση υστερίας, και ο Lucas παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.
"Ο ήρωας είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πορτραίτο του σύγχρονου σκανδιναβού άνδρα», λέει ο Vinterberg. «Είναι θερμός, φιλικός, βοηθάει τους άλλους, είναι ταπεινόφρων. Κάνει ότι του λένε και τον εξουσιάζει η πρώην γυναίκα του. Κατά κάποιο τρόπο είναι ευνουχισμένος. Με τον Mads Mikkelsen [σ.τ.ε. ο ηθοποιός που υποδύεται τον χαρακτήρα] παρακολουθούμε την εξέλιξη του από ένα τέτοιου τύπου άτομο. Πώς θα κρατήσει την αξιοπρέπειά του, χωρίς να γίνει βίαιος; Πώς διαχειρίζεται τη δύσκολη πραγματικότητα, χωρίς να χάσει το σκανδιναβικό χαρακτήρα του;"

La Pirogue-Moussa Touré
Ο Baye Laye είναι ο καπετάνιος ενός αλιευτικού σκάφους από την Σενεγάλη. Όπως πολλοί από τους συμπατριώτες του ονειρεύεται νέους τόπους, όπου μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά του. Όταν τού προτείνεται να οδηγήσει ένα σκάφος στην Ευρώπη, διαμέσου των Καναρίων Νήσων, δέχεται απρόθυμα τη δουλειά, γνωρίζοντας καλά τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει. Οδηγώντας μια ομάδα από 30 άνδρες που δεν μιλούν όλοι την ίδια γλώσσα και κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα, ο Bayer Laye θα αντιμετωπίσει εμπόδια και κινδύνους, καθώς επιχειρεί να προσεγγίσει τις μακρινές ακτές της Ευρώπης.
lawless1.jpg
19/5
Lawless -John Hillcoat
Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία των διαβόητων Αδελφών Bondurant, λαθρέμπορων που αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην πολιτεία Βιρτζίνια. Σε αυτή την ιστορία -εμπνευσμένη από την αληθινή ζωή της οικογένειας Bondurant, όπως καταγράφηκε από τον απόγονο της οικογένειας Matt Bondurant στο μυθιστόρημά του The Wettest County In The World-, η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των τριών αδελφών τίθεται σε δοκιμασία, με φόντο την έξαρση της εγκληματικότητας.
Η ταινία του John Hillcoat -The Road, The Proposition- αφηγείται μια επικών διαστάσεων γκανγκστερική ιστορία (και όχι μόνο). Δηλώνει σχετικά: «Λατρεύω τον κόσμο του μυθιστορήματος The Wettest County In The World. Μ’ αρέσουν τα γουέστερν, όμως αυτό που αναζητούσα ήταν μια ταινία με γκάνγκστερ. Αυτή είναι κάτι νέο: Είναι όπως ένα γουέστερν αλλά και μια γκανγκστερική ταινία.».
Το σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον Nick Cave.

Antiviral- Brandon Cronenberg
Ο Syd March είναι υπάλληλος σε μια κλινική που πουλάει ενέσεις ιών που συλλέγονται από άρρωστες διασημότητες, στους φανατικούς οπαδούς τους: Μια εμπορεύσιμη, βιολογική «Θεία κοινωνία».
Επιπλέον ο Syd προμηθεύει παράνομα δείγματα των ιών αυτών σε ομάδες «βιολογικών» πειρατών. Βγάζει τα δείγματα των ιών από την κλινική μέσα στο ίδιο του το σώμα. Όταν μολυνθεί με την ίδια ασθένεια που σκότωσε την σούπερ σταρ Hannah Geist, ο Syd γίνεται στόχος για τους συλλέκτες και τους φανατικούς οπαδούς. Για να μην έχει μια τραγική κατάληξη πρέπει να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από το θάνατο της .
beyohil1.jpg
Beyond The Hills -Cristian Mungiu
Η Alina έχει έρθει στην Ρουμανία από τη Γερμανία για να πάρει μαζί της την Voichiţa -το μόνο άτομο που αγαπά και που την αγάπησε σ’ αυτόν τον κόσμο. Όμως η Voichiţa ανακάλυψε τον Θεό. Και ο Θεός είναι ο πιο δύσκολος εραστής -μπορεί να ζηλέψει.
Ο Cristian Mungiu δηλώνει: «Είναι κυρίως μια ταινία για την αγάπη και την ελεύθερη βούληση: κυρίως για το πώς η αγάπη μπορεί να μετατρέψει τις έννοιες του καλού και του κακού. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα λάθη αυτού του κόσμου έχουν γίνει στο όνομα της πίστης, και με την απόλυτη πεποίθηση ότι έγιναν για καλό σκοπό. (…) Επιπλέον αναφέρεται επίσης σ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο βιώνεται η θρησκεία. Το πρόβλημα αφορά το πόσο πολύ οι πιστοί δίνουν σημασία στον σεβασμό των θρησκευτικών συνηθειών και κανόνων και πόσο λίγο δίνουν σημασία στην εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή της ουσίας του Χριστιανισμού».
realit1.jpg
18/5
Reality -Matteo Garrone
Ο Λουτσιάνο βιοπορίζεται  πουλώντας ψάρια στην Νάπολη, συμπληρώνοντας το εισόδημα του κάνοντας μικροαπάτες μαζί με τη σύζυγό του Μαρία. Συμπαθητικός και διασκεδαστικός τύπος, ο Λουτσιάνο δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να παρουσιάσει το σόου του, με θεατές για τους πελάτες του και τους αμέτρητους συγγενείς τους. Μια μέρα η οικογένειά του τον παροτρύνει να δοκιμάσει την τύχη του στο τηλεοπτικό σόου Big Brother. Κυνηγώντας το όνειρο, η αντίληψη του για την πραγματικότητας αρχίζει να αλλάζει.
Ο Matteo Garrone δηλώνει: «Αυτή είναι μια ταινία για το πώς αντιλαμβανόμαστε την  πραγματικότητα. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που εγκαταλείπει την πραγματικότητα για να μπει σε μια δική του φανταστική διάσταση. Νομίζω ότι ο Λουτσιάνο, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι ένας σύγχρονος Πινόκιο- χαρακτηρίζεται από παιδική αθωότητα και αφέλεια. Τον παρακολουθώ με την κάμερά μου, σαν να ζει μια φανταστική περιπέτεια.»

Laurence Anyways -Xavier Dolan
Δεκαετία του 90. Ένας άντρας προσπαθεί να διασώσει τη σχέση του με την αρραβωνιαστικιά του, μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του να γίνει μια γυναίκα.
Η ταινία Laurence Anyways του 23χρονου Xavier Dolan (J'ai tué ma mère, Les amours imaginaires) είναι μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης.
paradis1.jpg
Paradies: Liebe -Ulrich Seidl
Στις παραλίες της Κένυας είναι γνωστές ως "sugar mamas": Ευρωπαίες που αναζητούν στην Αφρική, αγόρια που προσφέρουν «επί πληρωμή» ερωτική συντροφιά. Η Τερέζα, μια 50χρονη αυστριακή, ταξιδεύει σε αυτόν τον παράδεισο των διακοπών.
Η ταινία αφηγείται ιστορίες αυτών των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών και των νέων ερωτικών τους συντρόφων, ιστορίες της Ευρώπης και της Αφρικής, ιστορίες όσων τούς εκμεταλλεύονται, και ιστορίες όσων καταλήγουν να εκμεταλλεύονται άλλους. Η ταινία του Ulrich Seidl είναι η πρώτη μιας τριλογίας για τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες διακοπών και τρεις ιστορίες για την λαχτάρα να βρεθεί η ευτυχία σήμερα.
Ο γνωστός και από τα ντοκιμαντέρ του Ulrich Seidl δηλώνει: «Και οι τρεις ταινίες μυθοπλασίας μου -Dog Days, Import Export και τώρα Paradies: Liebe – αφηγούνται ιστορίες που είναι μυθοπλασίες, αλλά σ’ ένα μεγάλο βαθμό εμπεριέχουν, ως σημείο εκκίνησης, προσωπικές παρατηρήσεις, εμπειρίες και συναντήσεις με άλλους. Αντλείς από την πραγματικότητα και ταυτόχρονα την επανα-συνθέτεις εκ νέου».
rust1.jpg
17/5
De rouille et d'os -Jacques Audiard
Όλα ξεκινούν στα βόρεια της Γαλλίας. Ο Ali  ξαφνικά βρίσκεται να είναι υπεύθυνος για έναν 5χρονο. Ο Sam είναι ο γιος του, αλλά τον ξέρει ελάχιστα. Άστεγος, αδέκαρος και χωρίς φίλους, ο Ali  καταφεύγει με την αδελφή του στην Antibes. Τα πράγματα μοιάζουν να καλυτερεύουν: τους φιλοξενεί  στο γκαράζ της και παίρνει το παιδί υπο την προστασία της.. Στη διάρκεια ενός καυγά σ’ ένα κλαμπ ο Ali συναντά την Stephanie.  Τη συνοδεύει στο σπίτι της και της αφήνει τον αριθμό τηλεφώνου του. Αυτός είναι φτωχός, και αυτή είναι όμορφη και γεμάτη αυτοπεποίθηση.
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Marion Cotillard (La vie en rose), Το σενάριο βασίζεται στη συλλογή διηγημάτων “Rust and Bone” του Craig Davidson.

Baad El Mawkeaa -Yousry Nasrallah
Ο Mahmoud είναι ένας από τους «ιππότες της πλατείας Ταχρίρ», οι οποίοι, στις 2 Φλεβάρη του 2011, εξαναγκάζονται από το καθεστώς Μουμπάρακ να επιτεθούν στους νέους επαναστάτες.  Χτυπημένος, ταπεινωμένος, και άνεργος, εξορίζεται στη γειτονιά του, κοντά στις  πυραμίδες.  Τότε είναι που συναντά την Reem, μια νεαρή διαζευγμένη, σύγχρονη και κοσμική, που εργάζεται στη διαφήμιση. Η Reem είναι μια μαχητική επαναστάτρια και ζει σε μια πλούσια συνοικία του Καΐρου. Η συνάντησή τους θα αλλάξει τις ζωές τους ...

Mystery- Lou Ye
Η Lu Jie δεν έχει ιδέα ο σύζυγός της Yongzhao ζει μια διπλή ζωή, μέχρι την ημέρα που τον βλέπει να μπαίνει σ’ ένα ξενοδοχείο με μια νεαρή γυναίκα. Ο κόσμος της καταρρέει - και αυτό είναι μόνο η αρχή. Λίγες ώρες αργότερα, η νεαρή γυναίκα σκοτώνεται από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος της υπόθεσης αρνείται να πιστέψει ο θάνατός της ήταν τυχαίος ...
Σχετικά με το στυλ της ταινίας ο σκηνοθέτης δηλώνει: «Αναζητώ αυτό που εγώ αποκαλώ «φυσικό χρόνο»: υπάρχει ένας εσωτερικός ρυθμός που αντιστοιχεί σε κάθε κατάσταση και τον οποίο θα πρέπει να βρεις. Πάνω απ 'όλα όμως εξαρτάται από τους ηθοποιούς.»

Student -Darezhan Omirbayev
Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία». Ένας φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής χωρίς χρήματα, βυθισμένος στη μοναξιά του, θα διαβεί τα σύνορα του νόμου και της ηθικής. Μια μέρα, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος και ένας πελάτης γίνονται τα πρώτα θύματα του. Η αίσθηση της ενοχής διαρκώς διογκώνεται. Σταδιακά, ο φοιτητής αντιλαμβάνεται τι είχε κάνει, πηγαίνει στην αστυνομία και παραδίδεται.
Ο Darezhan Omirbayev δηλώνει σχετικά:  «Η δεκαετία του '60 του 19ου αιώνα ήταν η περίοδος της έναρξης του καπιταλισμού και προκάλεσε συγκρούσεις μέσα στη ρωσική κοινωνία. Η αντίδραση των νέων της εποχής ήταν έντονη, και ο Ντοστογιέφσκι μ’ αυτά που έγραψε συνέλαβε το «πνεύμα της εποχής». Η ίδια διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στο σημερινό Καζακστάν: υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και αυτό προβληματίζει πάρα πολύ τους νέους του Καζακστάν».
moonrise1.jpg
16/5
Moonrise Kingdom -Wes Anderson
Διαδραματιζόμενη σ’ ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας το καλοκαίρι του 1965, η ταινία του Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox, Rushmore) έχει στο κέντρο της δύο 12χρονους που ερωτεύονται, συνάπτουν μια μυστική συμφωνία και το σκάνε μαζί στις ερημιές. Μια σφοδρή καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά και η μέχρι τότε φιλήσυχη κοινότητα του νησιού χάνει τις ισορροπίες της.
Οι ταινίες του Wes Anderson συνδυάζουν μια ενήλικη σοβαρότητα μ' ένα τόνο παιχνιδιάρικης προσποίησης και ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να προσεγγίσει το σύμπαν των νεαρών πρωταγωνιστών του. Η ταινία Moonrise Kingdom απεικονίζει αυτό το κλειστό σύμπαν και τις μαγικές στιγμές που συχνά συνοδεύουν τα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας.
Το σενάριο είναι των Wes Anderson και Roman Coppola, και πρωταγωνιστούν οι Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand και Harvey Keitel.

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών 2012 αποτελείται από τους:
Nanni Moretti (σκηνοθέτης), Jean Paul Gaultier (σχεδιαστής), Ewan Mc gregor (ηθοποιός), Raoul Peck (σκηνοθέτης), Alexander Payne (σκηνοθέτης), Emmanuelle Devos (ηθοποιός), Andrea Arnold (σκηνοθέτης ), Hiam Abbas (ηθοποιός, σκηνοθέτης) , Diane Kruger (ηθοποιός).

Οι ταινίες του 65ου Φεστιβάλ Καννών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Im Nebel (Dans La Brume) - Sergei Loznitsa
Jagten (The Hunt) -Thomas Vinterberg
Paradies: Liebe - Ulrich Seidl
On The Road - Walter Salles
Post Tenebras Lux - Carlos Reygadas
Vous N'avez Encore Rien Vu - Alain Resnais
Mud - Jeff Nichols
Baad El Mawkeaa (Apres La Bataille) - Yousry Nasrallah
Beyond The Hills - Cristian Mungiu
The Angels' Share - Ken Loach
Like Someone In Love - Abbas Kiarostami
Taste Of Money - Sangsoo Im
In Another Country - Sangsoo Hong
Lawless - John Hillcoat
Amour - Michael Haneke
Reality - Matteo Garrone
Killing Them Softly - Andrew Dominik
The Paperboy - Lee Daniels
Cosmopolis - David Cronenberg
Holy Motors - Leos Carax
Moonrise Kingdom - Wes Anderson
De Rouille Et D'os - Jacques Audiard

Un Certain Regard
Beasts of the Southern Wild - Benh Zeitlin
11.25 The Day He Chose His Own Fate - Koji Wakamatsu
Confession of A Child of The Century - Sylvie Verheyde
Elefante Blanco - Pablo Trapero
La Pirogue - Moussa Toure
Student - Darezhan Omirbayev
Mystery - Lou Ye
Aimer A Perdre La Raison - Joachim Lafosse
Despues De Lucia - Michel Franco
Laurence Anyways - Xavier Dolan
Le Grand Soir -Benoit Delepine & Gustave Kervern
7 Dias En La Habana - B. Del Toro, P. Trapero, J. Medem, E. Suleiman, J. C. Tabio, G. Noe &L. Cantet
Antiviral - Brandon Cronenberg
Trois Mondes - Catherine Corsini
Les Chevaux De Dieu - Nabil Ayouch
La Playa - Juan Andrés Arango
Miss Lovely - Ashim Ahluwalia

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Hemingway & Gellhorn - Philip Kaufman
Madagascar 3, Europe's Most Wanted - Eric Darnell & Tom Mcgrath
Io E Te - Bernardo Bertolucci
Ai To Makoto - Takashi Miike
Dario Argento's Dracula - Dario Argento

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Mekong Hotel - Apichatpong Weerasethakul
Villegas - Gonzalo Tobal
A Musica Segundo Tom Jobim - Nelson Pereira Dos Santos
Journal De France - Claudine Nougaret &  Raymond Depardon
Les Invisibles - Sébastien Lifshitz
The Central Park Five - Ken Burns, Sarah Burns & David Mcmahon
Roman Polanski: A Film Memoir - Laurent Bouzereau
Der Müll Im Garten Eden - Faith Akin
quinza12.jpg
Οι ταινίες στο τμήμα Quinzaine des Réalisateurs του Φεστιβάλ Καννών 2012 είναι οι εξής:

3 -Pablo Stoll Ward
Adieu Berthe - l'enterrement de mémé / Granny's Funeral -Bruno Podalydès
Alyah -Elie Wajeman
Camille redouble -Noémie Lvovsky
Dae gi eui wang / The King of Pigs -Yeun Sang-Ho
Dangerous Liaisons -Hur Jin-Ho
El Taaib / Le Repenti -Merzak Allouache
Ernest et Célestine -Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner
Fogo -Yulene Olaizola
Gangs of Wasseypur -Anurag Kashyap
Infancia clandestina / Enfance clandestine -Benjamin Ávila
La noche de enfrente / La Nuit d'en face -Raoul Ruiz
La Sirga -William Vega
No -Pablo Larraín
Opération Libertad -Nicolas Wadimoff
Rengaine / Hold Back -Rachid Djaïdani
Room 237 -Rodney Ascher
Sightseers / Touristes ! -Ben Wheatley
Sueño y silencio -Jaime Rosales
The We and the I -Michel Gondry
Yek Khanévadéh-e Mohtaram / Une famille respectable / A Respectable Family -Massoud Bakhshi
semain12.jpg
Οι ταινίες στο τμήμα Εβδομάδα της κριτικής (La Semaine de la critique) στο φεστιβάλ Καννών 2012 είναι οι παρακάτω:

Διαγωνιστικό
Μεγάλου μήκους
Aquí y allá Antonio Méndez Esparza (Ισπανία/ΗΠΑ/Μεξικό )
Au galop Louis-Do de Lencquesaing (Γαλλία)
Les Voisins de Dieu Meni Yaesh (Ισραήλ/Γαλλία)
Hors les murs (Beyond the Walls) David Lambert (Βέλγιο/Καναδάς/Γαλλία)
Peddlers Vasan Bala (Ινδία)
Los Salvajes Alejandro Fadel (Αργεντινή)
Sofia’s Last Ambulance Ilian Metev (Γερμανία/Κροατία/Βουλγαρία)

Μικρού και μεσαίου μήκους
La Bifle (The Dickslap) Jean-Baptiste Saurel (Γαλλία)
Ce n'est pas un film de cow-boys (It's not a Cowboys Movie) Benjamin Parent (Γαλλία)
Circle Line Shin Suwon (Ν.Κορέα)
O Duplo (Doppelgänger) Juliana Rojas (Βραζιλία)
Family Dinner Stefan Constantinescu (Σουηδία)
Fleuve rouge, Song Hong (Red River, Song Hong) Stéphanie Lansaque & François Leroy (Γαλλία)
Hazara Shay Levi (Ισραήλ)
Horizon Paul Negoescu (Ρουμανία)
Un dimanche matin (A Sunday Morning) Damien Manivel (Γαλλία)
Yeguas y cotorras Natalia Garagiola (Αργεντινή)

Ταινία έναρξης
Broken Rufus Norris (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ειδική προβολή
Augustine Alice Winocour (Γαλλία)
J’enrage de son absence (Maddened by his absence) Sandrine Bonnaire (Γαλλία/Βέλγιο)