3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού
(μια παρουσίαση)
cinema3.jpg
Το Φεστιβάλ VideoDance2002 είναι μια εκδήλωση που επικεντρώνεται σε ταινίες που καταγράφουν την χορευτική πράξη. Είναι μια διοργάνωση που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2000 και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ταινίες χορού. Αυτές οι ταινίες, που φιλοξενεί το Φεστιβάλ, είναι ένας τόπος συνάντησης ανάμεσα στον κινηματογράφο και τον χορό, ένας χώρος διάλογου ανάμεσα στην σκηνοθεσία και την χορογραφία. Αποτελούν μια μορφή κινηματογραφικής τέχνης που διασώζει το εφήμερο της χορευτικής δημιουργίας ενώ παράλληλα αναδεικνύουν ως κεντρικό στοιχείο την κίνηση του σώματος μέσα στον χώρο.
Μετά από την εξαιρετική επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (το 2000 και το 2001, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance2002. Η εκδήλωση παρουσίαζεται από 10 έως 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Πάρκο Στρατού (Κατεχάκη) σε συνεργασία με το 7ο Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ και από 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ.
Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 76 ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Οι προβολές στην Αθήνα γίνονται σε συνεργασία με το7ο Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλκαι η είσοδος σε αυτές είναι δωρεάν.
Το VideoDance2002 θα παρουσιάσει αφιερώματα στο Γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη μετουσίωσή του στο σημερινό εξπρεσιονιστικό χοροθέατρο, στην επίδραση του "ethnic" στο σύγχρονο χορό και στη Bέλγικη σκηνή που θεωρείται η πιο δυναμική φωνή στο χορό σήμερα. Επίσης, περιλαμβάνει τις βασικές ενότητες που αποτελούν σταθερό άξονα του ετήσιου προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα οι ενότητες και τα αφιερώματα του VideoDance2002 είναι οι εξής:
- Σώμα / Εικόνα: η αποσπασματική πραγματικότητα. Στην ενότητα αυτή θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία Meg Stuart's Alibi του Maarten Vanden Abeele με την παρουσία του σκηνοθέτη, που βασίζεται στην παράσταση «Alibi» της Meg Stuart και της ομάδας της, των Damaged Goods. Η ταινία αποτελεί επίσημη έναρξη του VideoDance2002.
- Bέλγικη Σκηνή
- Γερμανικός Εξπρεσιονιστικός Χορός και Κινηματογράφος
- Aιγυπτιακή Κινηματογραφική Μουσική Κωμωδία της Δεκαετίας του '50
- Iστορίες σωμάτων
- O σκηνοθέτης ως χορογράφος – ο χορογράφος ως σκηνοθέτης,
- "Tο βλέμμα χορεύει…"
- Mixer: χορός, κάμερα, νέα μέσα, εικαστική ματιά.
- Satyricon

PROJECT EXCHANGE: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
H χρονιά της παραγωγής ταινιών Videodance στην Eλλάδα, όχι πολύ αποδοτική σε αριθμούς αλλά με την αποκάλυψη νέων δημιουργών, παρουσιάζεται σε μια χωριστή ενότητα, που πλαισιώνει τις δύο ταινίες που πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης – VideoDance μέσω του Project Exchange, του προγράμματος ενίσχυσης της παραγωγής ταινιών χορού στην Eλλάδα.
Oι δύο προτάσεις που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, ανάμεσα στις δεκατρείς που κατατέθηκαν, επιχορηγήθηκαν από το Project Exchange με το ποσό των 1.800 ευρώ και είναι:
* Wannabees, σκηνοθεσία Δημήτρης Mαρκαντωνάτος, χορογραφία Nίκος Λαγουσάκος.
* Λίγο πριν, σκηνοθεσία Δημήτρης Eμμανουηλίδης, χορογραφία Δάφνη Στεφάνου.