amour1.jpg

Amour (Michael Haneke)
Ο Georges και η Anne είναι ζευγάρι, 80χρονοι, συνταξιούχοι δάσκαλοι μουσικής. Η κόρη τους, η οποία επίσης είναι ένας μουσικός, ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της. Μια μέρα, η Anne δέχεται επίθεση. Η αγάπη που δένει το ζευγάρι δοκιμάζεται σκληρά.
Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε τους Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert. Διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο Darius Khondji, συνεργάτης μεταξύ άλλων και των Jean-Pierre Jeunet, David Fincher, Bernardo Bertolucci, Roman Polanski, Sydney Pollack, Woody Allen, Wong Kar-wai.

De rouille et d'os (Jacques Audiard)
Όλα ξεκινούν στα βόρεια της Γαλλίας. Ο Ali ξαφνικά βρίσκεται να είναι υπεύθυνος για έναν 5χρονο. Ο Sam είναι ο γιος του, αλλά τον ξέρει ελάχιστα. Άστεγος, αδέκαρος και χωρίς φίλους, ο Ali καταφεύγει με την αδελφή του στην Antibes. Τα πράγματα μοιάζουν να καλυτερεύουν: τους φιλοξενεί στο γκαράζ της και παίρνει το παιδί υπό την προστασία της. Σ’ ένα κλαμπ ο Ali συναντά την Stephanie. Τη συνοδεύει στο σπίτι της και της αφήνει τον αριθμό τηλεφώνου του. Αυτός είναι φτωχός, και αυτή είναι όμορφη και γεμάτη αυτοπεποίθηση...
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Marion Cotillard (La vie en rose), Το σενάριο βασίζεται στη συλλογή διηγημάτων “Rust and Bone” του Craig Davidson.

Avalon (Axel Petersen)
Το "Avalon" είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Roxy Music στη δεκαετία του 1980 -και ο ύμνος για μια ομάδα μεσήλικων. Η σκηνοθεσία απεικονίζει τις συγκρούσεις, τα ήθη και τα συναισθήματα των κεντρικών χαρακτήρων, καθώς ζουν σ’ ένα πάρτι της δεκαετίας του 80, που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα ανατρέψει τις ισορροπίες της ζωής. Μια ταινία την ανηθικότητα της μέσης ηλικίας, για την ανηθικότητα μιας γενιάς.

L'enfant d'en haut (Ursula Meier)
Η αφήγηση της ταινίας εκτυλίσσεται σ' ένα χειμερινό θέρετρο στις Άλπεις και κεντρικό πρόσωπο ένας 12χρονος. Η ταινία είναι το πορτρέτο ενός αγοριού στα πρόθυρα της εφηβείας, που ισορροπεί μεταξύ της παρανομίας και της αναγκής του για αγάπη και τρυφερότητα. Επίσης μια καταγραφή της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης του με την αδελφή του (;).Την ίδια στιγμή όμως είναι και μια εις βάθος εξερεύνηση των αντιφάσεων ενός φαινομενικά ευημερούντος κόσμου.

Keep The Lights On (Ira Sachs)
Ταινία σχέσεων που επικεντρώνεται στις περιπλοκές των σχέσεων (ερωτικών και άλλων) μεταξύ δύο ανδρών. Η σκηνοθεσία του αμερικανού Ira Sachs προσεγγίζει τους χαρακτήρες και τη μεταξύ τους σχέση μ’ ένα τρόπο ειλικρινή, ευθύ και θαρραλέο.
cosmopol2.jpg
Cosmopolis (David Cronenberg)
Η Νέα Υόρκη είναι σε κατάσταση αναταραχής. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε παρακμή και πλησιάζει προς το τέλος του. Ο Eric Packer, ένα golden boy του Μανχάταν, μπαίνει σε μια άσπρη λιμουζίνα. Ενώ η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών παραλύει το Μανχάταν, ο Eric Packer θέλει να πάει για κούρεμα στον κουρέα του, στην άλλη άκρη της πόλης. Καθώς η μέρα προχωράει και το χάος εξαπλώνεται, ο Eric Packer παρακολουθεί τον κόσμο του να καταρρέει. Επιπλέον είναι πεπεισμένος ότι κάποιος θα τον δολοφονήσει. Πότε; Πού; Πρόκειται να ζήσει το πιο καθοριστικό 24ωρο της ζωής του.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 2003 του Don Delillo.

On The Road (Walter Salles)
Αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Sal Paradise, ένας επίδοξος συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη, συναντά τον Dean Moriarty, ένα γοητευτικό πρώην κατάδικο, που είναι παντρεμένος με την απελευθερωμένη και σαγηνευτική Marylou. Ο Sal και Dean αμέσως θα δεθούν με τους δεσμούς μια αληθινής φιλίας . Αποφασισμένοι να μην περιορισθούν σε μια ασφυκτική ζωή, οι δύο φίλοι θα κόψουν τους δεσμούς που τους δένουν με το παρελθόν τους και παρέα με την Marylou θα βρεθούν στον δρόμο. Οι τρεις νέοι αναζητούν την ελευθερία, θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο, θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους…
Η ταινία βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα της beat λογοτεχνίας On The Road του Jack Kerouac.

(επιμέλεια Δ.Μ.)