festiv.jpg

Ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην άνθιση του νέου κινηματογράφου της Αργεντινής είναι και η κινηματογραφική σχολή του Μπουένος Άιρες, Universidad del Cine. Αρκετοί από τους σκηνοθέτες που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα για τον νέο κινηματογράφο της Αργεντινής, είναι απόφοιτοι αυτής της σχολής. Ενώ ταινίες του αφιερώματος όπως το Moebius, Σάββατο (Sabado) και το Δύσκολοι Καιροί (Mala Epoca) είναι παραγωγές της.
Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο προάστιο San Telmo του Μπουένος Άιρες. Ένα προάστιο που παλαιότερα ήταν τόπος διανομής για την αστική τάξη, ενώ σήμερα η ατμόσφαιρα του έχει αλλάξει και έχει γίνει περισσότερο καλλιτεχνική: Εργαστήρια γραφικών τεχνών, στούντιο, ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, δημιουργούν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον για μια σχολή, όπου ο κινηματογράφος αντιμετωπίζεται ως τέχνη και όχι ως τεχνική.
Ιδρυτής της σχολής είναι ο σκηνοθέτης Manuel Antin, ο οποίος την δεκαετία του 60 προσπάθησε να ανανεώσει τον κινηματογράφο της Αργεντινής γυρίζοντας κυρίως ταινίες διασκευές λογοτεχνικών έργων του Julio Cortazar. Από το 1984 έως το 1989 ήταν διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Ως συνέχεια των προσπαθειών του για επαναδημιουργία ενός εθνικού κινηματογράφου (που είχε καταστραφεί από την δικτατορία) υπήρξε και η ίδρυση της σχολής το 1991. Απαντούσε στην ανάγκη για εκπαίδευση, καθώς ο ιδρυτής της θεωρούσε ότι η βασική αιτία της πολιτισμικής παρακμής ήταν η απουσία εκπαίδευσης στην χώρα. Ο στόχος του Manuel Antin ήταν να δημιουργήσει "ένα ανθρώπινο περιβάλλον, όπου ένα άλλο είδος κινηματογράφου θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένας διαφορετικός τύπος σκηνοθέτη να αναπτυχθεί".
clap.jpgΤο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, εκτός από τα συνήθη μαθήματα περί τον κινηματογράφο, και μαθήματα γενικής παιδείας, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν ελλείψεις που δημιουργούνται από το κεντρικό σύστημα παιδείας. Από το δεύτερο έτος σπουδών ξεκινά η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών, σε φιλμ των 16 & 35 mm, αποφεύγοντας να χρησιμοποιούν video (κάτι εξαιρετικά κοινό σε άλλες κινηματογραφικές σχολές). Τα δίδακτρα της σχολής κυμαίνονται από 280 σε 400 δολάρια τον μήνα, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για τα οικονομικά δεδομένα της Αργεντινής. Ωστόσο περίπου το 1/5 των σπουδαστών φοιτούν με υποτροφίες (πληρώνοντας μειωμένα δίδακτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν). Στην σχολή φοιτούν περίπου 500 σπουδαστές σε τρεις κύκλους σπουδών: πρωί, απόγευμα, βράδυ.
Η σχολή δεν επιδοτείται από το κράτος και το οποιοδήποτε κέρδος υπάρχει επαναεπενδύεται σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Διαθέτει 100 περίπου καθηγητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κινηματογραφικού χώρου της Αργεντινής. Η αναλογία καθηγητών - σπουδαστών είναι 1:5 -μια αναλογία πολύ σπάνια για οποιαδήποτε τύπο και βαθμίδα εκπαίδευσης.
Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περιγραφεί η μορφή της εκπαίδευσης είναι τα λόγια του ιδρυτή της Manuel Antin: Η σκηνοθεσία δεν είναι μια τέχνη όπως οι άλλες, "αλλά ένα επάγγελμα που έχει ως αντικείμενο τα όνειρα". Τα βήματα και τα στάδια της μάθησης που περνά ένας σπουδαστής είναι τα παρακάτω: "Καταρχάς παρατηρεί. Μετά σκηνοθετεί, γράφει, φωτογραφίζει, ηχογραφεί, κάνει μοντάζ, σκηνοθετεί, δημιουργεί χώρους. Εν συντομία ονειρεύεται".
Δ.Μ.

[Data: κατάλογος του Forum του φεστιβάλ Βερολίνου 1997. www.ucine.edu.ar ]