b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_la-region-salvaje.jpg

La región salvaje, Amat Escalante
Σε μια μικρή πόλη, μια νεαρή μητέρα η Alejandra μεγαλώνει τα δύο αγόρια με τον σύζυγό Angel. Ο αδελφός της Fabian εργάζεται ως νοσοκόμος σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Η ήρεμη ζωή τους αναστατώνεται από την άφιξη της μυστηριώδους Veronica. Το σεξ και ο έρωτας είναι κάτι εύθραυστο σε κάποιες περιοχές, όπου υπάρχουν ισχυρές οικογενειακές αξίες, η υποκρισία, η ομοφοβία, και ο αρσενικό σοβινισμός. Η Veronica τους πείθει ότι στο κοντινό δάσος, μέσα σε μια απομονωμένη καλύβα, υπάρχει κάτι που δεν είναι αυτού του κόσμου, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απάντηση σ' όλα τα προβλήματά τους. Κάτι του οποίου στη δύναμη δεν μπορούν να αντισταθούν και με το οποίο είτε πρέπει να κάνουν ειρήνη είτε υποστούν την οργή του.
Με τους Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesús Meza, Edén Villavicencio.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Amat Escalante δηλώνει: “Αυτή η ταινία είναι το όραμα ενός αγώνα για την ανεξαρτησία μιας νεαρής γυναίκας που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια κουλτούρα που κυριαρχείται από τον αρσενικό σοβινισμό, το μισογυνισμός και την ομοφοβία. Η έμπνευση και ιδέα προήλθε από έναν τίτλο εφημερίδας στη γενέτειρά μου Guanajuato, στο Μεξικό, η οποία έγραφε τα εξής: "Πνίγηκε η μικρή αδερφή”. Ήταν ένας νοσοκόμος που εργαζόταν σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο, και είχε αφιερώσει τη ζωή του στην εξυπηρέτηση του κοινού. Ωστόσο έχει μείνει στην ιστορία για όλους όσους διαβάζουν την εφημερίδας, ως «μια μικρή αδερφή». Αυτή η επικεφαλίδα υπήρξε το έναυσμα για την ταινία La región salvaje. Πρόσθεσα σ' αυτήν την ιστορία και την πτυχή τρόμου /φαντασίας, μ' ένα πλάσμα, για να δημιουργήσω μια συμβολική αναπαράσταση της διφορούμενης πολυπλοκότητας του Id: η πηγή των σωματικών αναγκών μας, των θέλω, των επιθυμιών και των παρορμήσεων, ιδιαίτερα των σεξουαλικών και επιθετικών παρορμήσεων μας.”
forushande.jpg
Ο εμποράκος (Forushande/ The Salesman), Asghar Farhadi
Εξαναγκασμένοι να φύγουν από το διαμέρισμά τους λόγω κάποιων εργασιών σε ένα γειτονικό κτίριο, ο Emad και η Rana μετακομίζουν σ' ένα νέο διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης. Ένα περιστατικό που συνδέεται με τον προηγούμενο ενοικιαστή θα αλλάξει δραματικά τη ζωή του νεαρού ζευγαριού.
Μια ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ.
la-fille-inconnue.jpg
Το άγνωστο κορίτσι (La Fille inconnue/ The Unknown Girl), Jean-Pierre & Luc Dardenne
Ένα βράδυ, μετά το τέλος της πρακτική της, η Jenny, μια νεαρή γιατρός, ακούει το το κουδούνι της πόρτας, όμως δεν απαντά. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία την ενημερώνει ότι μια άγνωστη νεαρή γυναίκα έχει βρεθεί νεκρή εκεί κοντά.
Ο Luc Dardenne δηλώνει: «Η ιδέα της αστυνομικής έρευνας ήταν από την αρχή καθοριστική. Είχαμε σκεφτεί για αυτή εδώ και χρόνια. Σε κάποιο σημείο, είχαμε σκεφτεί ότι ο πρωταγωνιστής θα μπορούσε να είναι ένας αστυνομικός». Και ο Jean-Pierre Dardenne συνεχίζει : «Αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε μια ταινία είδους. Αναπτύξαμε μια διπλή έρευνα. Η Jenny προσπαθεί μανιωδώς να μάθει το όνομα του κοριτσιού που έχει βρεθεί νεκρή και για την οποία κανείς δεν ξέρει κάτι. Θέλει επίσης να κατανοήσει τους λόγους για το θάνατό της, για τον οποίο νιώθει εν μέρει υπεύθυνη». Ενώ ο Luc Dardenne, συμπληρώνει: «Η Jenny θα ήθελε να επανορθώσει. Δεν υπάρχει κάτι νοσηρό ή ναρκισιστικό στην ενοχή της».
personal-shopper.jpg
Personal Shopper, Olivier Assayas
Η Maureen είναι μια νεαρή 20χρονη Αμερικανίδα που ζει στο Παρίσι. Εργάζεται ως προσωπικός αγοραστής για μια διασημότητας -celebrity των μέσων ενημέρωσης. Η Maureen μισεί τη δουλειά της, όμως δεν μπορεί να βρει κάτι άλλο για βιοπορίζεται στο Παρίσι. Η Maureen έχει τις ψυχικές ικανότητες να επικοινωνεί με πνεύματα, όπως ακριβώς είχε και ο δίδυμος αδελφός της, ο Lewis, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες πριν. Η Maureen ζει σ' ένα τέλμα μέχρις ότου αρχίζει να δέχεται μηνύματα που προέρχονται από έναν άγνωστο αποστολέα. Είναι σημάδια και μηνύματα από το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της,;
Η Kristen Stewart, ηθοποιός που υποδύεται το κεντρικό ρόλο, δηλώνει: "Υποδύομαι μια νεαρή γυναίκα που είναι πολύ μόνη, εντελώς απομονωμένη και λυπημένη. Ήταν κουραστικό να είσαι αυτός ο χαρακτήρας συνεχώς. Ακόμα και όταν ήμουν σε μια σκηνή με άλλους ηθοποιούς, δεν θα μπορούσα ποτέ πραγματικά να είναι μαζί τους. Είναι σαν να ήταν όλοι τους φαντάσματα. Δεν μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μένα και αυτούς, επειδή δεν αισθανόμουν πραγματικά ότι υπήρχα. Αυτό με βύθιζε σε μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. "
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_el-cristo-ciego.jpg
El Cristo ciego, Christopher Murray
Ο Michael πιστεύει ότι έχει βιώσει μια θεία αποκάλυψη στην έρημο. Οι γείτονές του είναι δύσπιστοι και τον αντιμετωπίζουν ως τον τρελό του χωριού. Ένα βράδυ, ένας παιδικός του φίλος εμπλέκεται σε ατύχημα σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Ο Michael τα παρατά όλα για να πάει για προσκύνημα στην έρημο για να θεραπεύσει το φίλο του μ’ ένα θαύμα. Ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου θα διασχίσει την απελπισία μιας κοινωνίας που αναζητά την πίστη.
Με τους Michael Silva, Bastian Inostroza, Ana Maria Henriquez, Mauricio Pinto
 Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Murray, δηλώνει: “Η ταινία l Cristo ciego /Ο τυφλός Χριστός είναι μια ταινία για το πως η πίστη είναι ένας τρόπος επιβίωσης μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η ιστορία του ήρωα διαδραματίζεται στην έρημο της βόρειας Χιλής, το πιο σημαντικό θρησκευτικό τόπο της χώρας και ένα μέρος με μια κοινωνική δραματική πραγματικότητα. Και τα δύο είναι συνέπεια των εταιρειών που ήρθαν και άδικα εκμεταλλεύθηκαν τους ορυκτούς πόρους, απογυμνώνοντας τις τοπικές κοινότητες από το δικαίωμα να ζουν όπως τους αξίζει”.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_el-ciudadano-ilustre.jpg
El ciudadano Ilustre, Mariano Cohn & Gastón Duprat
Ο Αργεντίνος συγγραφέας Daniel Mantovani έχει ζήσει στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι γνωστός για την κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ στη λογοτεχνία. Τα μυθιστορήματά του απεικονίζουν τη ζωή στην Salas, τη μικρή πόλη όπου γεννήθηκε και όπου δεν έχει επιστρέψει. Η τοπική κυβέρνηση της Salas τον καλεί για να τον τιμήσει με το μετάλλιο του διακεκριμένου πολίτη. Αυτό το ταξίδι είναι μια θριαμβευτική επιστροφή στην πόλη όπου γεννήθηκε, ένα ταξίδι στο παρελθόν για να συναντηθεί και πάλι με φίλους, ιστορίες αγάπης, και τα τοπία της νεότητας του. Ωστόσο πάνω απ 'όλα είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της λογοτεχνίας του, την πηγή της έμπνευσής του. Εκεί, ο Mantovani επιβεβαιώνει τόσο τις συγγένειες που τον δένουν με το Salas όσο και τις απόλυτες διαφορές....
Με τους Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Gustavo Garzón.
Οι σκηνοθέτες της ταινίας Mariano Cohn, Gastón Duprat, δηλώνουν : “Η ταινία El Ciudadano Ilustre παρουσιάζει διάφορα σύγχρονα θέματα. Ένα από αυτά είναι η απόρριψη της εξωτερικής, κριτικής προοπτικής που ο κύριος χαρακτήρας, ένας συγγραφέας που έχει ζήσει έξω από τη χώρα του για δεκαετίες, αντιπροσωπεύει για τους συμπατριώτες του και τις εθνικιστικές τους απόψεις. Γι' αυτόν τον κοσμοπολίτη συγγραφέα, ο ήσυχος τρόπος ζωής της πατρίδας του και η εξύψωση των τοπικών εθίμων συνεπάγεται μια κοινωνία που απορρίπτει κάθε ιδέα της προόδου. Επιπλέον αυτής της σύγκρουσης είναι και η ανοιχτή πληγή της υπερηφάνειας της Αργεντινής: να είναι μια χώρα με μεγάλους συγγραφείς, αλλά χωρίς βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία. Η ταινία εστιάζει σ' αυτό το θέμα και τον κύριο χαρακτήρα, ο οποίος κερδίζει το βραβείο Νόμπελ -ό,τι δηλαδή αρνήθηκαν στον Jorge Luis Borges”.
aquarius.jpg
Aquarius, Kleber Mendonça Filho
Η Clara, είναι 65 χρόνων χήρα και συνταξιούχος μουσικοκριτικός. Κατάγεται από μια πλούσια και παραδοσιακή οικογένεια από το Recife της Βραζιλίας. Είναι η τελευταία κάτοικος του Aquarius (Υδροχόος), ενός πρωτότυπου διώροφου κτηρίου, που χτίστηκε το 1940, στη μεγαλοαστική παραθαλάσσια συνοικία Avenida Boa Viagem, στο Recife. Όλα τα γειτονικά διαμερίσματα έχουν ήδη αποκτηθεί από μια εταιρεία η οποία έχει άλλα σχέδια για το κτήριο. Η Clara έχει αποφασίσει να φύγει από το σπίτι της μόνο όταν πεθάνει. Έχει επίσης αποφασίσει να πολεμήσει την εταιρεία, και αυτή η αντιπαράθεση είναι και μυστηριώδης και τρομακτική. Όμως είναι αυτή η ένταση που τόσο ενοχλεί την Clara , που της δίνει  χρώμα στην καθημερινή της ρουτίνα....
Ο Kleber Mendonça Filho, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Βρήκα ότι ήταν ενδιαφέρον να έχω ως πρωταγωνιστές μου ένα πρόσωπο και ένα κτίριο, που και οι δύο είναι περίπου της ίδιας ηλικίας και που κατά κάποιο τρόπο απειλούνται. Η ταινία προέκυψε από μια σειρά γεγονότων, μεταξύ των οποίων κάποια ήταν τελείως συνηθισμένα και καθημερινά, όπως κάποια τηλεφωνήματα – τηλεφωνήματα που δέχτηκα για πωλήσεις πιστωτικών κάρτων, ασφάλισης υγείας, για συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης ή εφημερίδες. Ένιωσα να δέχομαι επίθεση από την αγορά, η οποία επιχειρεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να αγοράσουν πράγματα που δεν θέλουν. "
a-dragon-arrives.jpg
Ejhdeha Vared Mishavad! (A Dragon Arrives!), Mani Haghighi
Ένα πορτοκαλί Chevrolet Impala διασχίζει ένα νεκροταφείο κατευθυνόμενο προς ένα εγκαταλελειμμένο ναυάγιο στη μέση ενός τοπίου στην έρημο. Είναι η 22η Ιανουαρίου 1965. Μια ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ιραν πυροβολήθηκε μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Μέσα από το ναυάγιο, ένας εξόριστος πολιτικός κρατούμενος έχει αυτοκτονήσει. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από καταχωρήσεις ημερολογίου, λογοτεχνικά αποσπάσματα και παράξενα σύμβολα. Μπορούν όλα αυτά να βοηθήσουν τον επιθεωρητής της αστυνομίας Babak Hafizi στις έρευνες του; Και γιατί οι σεισμοί είναι τόσο συχνοί στην περιοχή; Με τη βοήθεια ενός ηχολήπτη και ενός γεωλόγου ο Hafizi ξεκινά τις έρευνές του στο αρχαίο νησί της Qeshm στον Περσικό Κόλπο. Πενήντα χρόνια αργότερα, ολόκληρη η μαρτυρία του, ανακαλύπτεται σε ένα κουτί, το περιεχόμενο του οποίου πιστοποιεί το γεγονός ότι ο επιθεωρητής και οι συνάδελφοί του συνελήφθησαν. Γιατί;
Στη νέα του ταινία, ο Mani Haghighi δημιουργεί για άλλη μια φορά ένα σκηνικό όπου κυριαρχεί ο τραγέλαφος, το παράλογο και η πειραματική διάθεση. Αυτή η παιγνιώδης αναπαράσταση μυστηριωδών γεγονότων περιστρέφεται γύρω από ένα επεισόδιο της πραγματικής ζωής – ωστόσο δημιουργεί τη δική της αλήθεια και πραγματικότητα.
toni-erdmann.jpg
Toni Erdmann, Maren Ade
Ο φαρσέρ Winfried μεταμφιέζεται σε έναν λαμπερό "Toni Erdmann" για να τραβήξει την προσοχή της πολυάσχολης Ines και να της αλλάξει τον απορροφημένο από τη δουλειά τρόπο ζωής της. Η σχέση πατέρα-κόρης αποκτά κάποιες παράλογες διαστάσεις, μέχρι που η Ines αρχίζει να βλέπει ότι ο εκκεντρικός πατέρας της αξίζει μια θέση στη ζωή της ...
Η Maren Ade, σκηνοθέτις της ταινίας δηλώνει στον ιστότοπο hollywoodreporter.com: "Στην αρχή, υπάρχει πάντα ο αστερισμός των χαρακτήρων. Και στις τρεις ταινίες μου, όλα άρχισαν με τους χαρακτήρες. Είχα στο μυαλό μου αυτόν τον πατέρα, τον Winfried, έναν δάσκαλο μουσικής με ένα χίπικο στυλ ζωής, ο οποίος είναι ένας παθιασμένος φαρσέρ. Και από την άλλη πλευρά υπήρχε η κόρη του, Ines, η οποία επέλεξε μια ζωή πολύ μακριά από τα δική του, ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Με ενδιέφερε να αφηγηθώ κάτι σχετικό με την οικογένεια – για τους ρόλους που ο καθένας παίζει, σχετικά με τις τελετουργικές συνήθειες μιας οικογένειας και για τη κρυφή επιθυμία να ξεφύγει κάποιος από όλα αυτά και να αρχίσει από το μηδέν. "

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, κατάλογοι φεστιβάλ)