b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_ang-panahon-ng-halimaw.jpg

Ang Panahon ng Halimaw (Season of the Devil) , Lav Diaz
 Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μια παραστρατιωτική οργάνωση καταπιέζει ένα απόμακρο χωριό στη ζούγκλα των Φιλιππίνων. Οι ένστολοι άνδρες μετα πολυβόλα σκορπούν τον τρόμο στην περιοχή, τόσο τον σωματικό όσο και τον ψυχολογικό. Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία γείτονες γίνονται εχθροί και αποζητούν να εξαλείψουν την πίστη των χωριανών στα πνεύματα και στους τοπικούς θρύλους. Η ατρόμητη νεαρή γιατρός Lorena ιδρύει μια κλινική για φτωχούς, αλλά λίγο αργότερα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. O άνδρας της, δάσκαλος, ποιητής και ακτιβιστής Hugo Haniway προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για την τύχη της γυναίκας του. Έχει όμως να αντιμετωπίσει μια κοινότητα διαλυμένη από τη βία και το δεσποτισμό. Ο Lav Diaz περιγράφει την ταινία του ως μια φιλιππινέζικη ροκ όπερα. Γραμμένοι από τον ίδιο το σκηνοθέτη οι στίχοι των τραγουδιών αποδίδουν το ζοφερό κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του  Μάρκος, ένα μοιρολόι που απηχεί  βάσανα και θηριωδίες που δεν μπορούν να αποδοθούν με εικόνες. Η ιστορία και οι χαρακτήρες της ταινίας βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Το ιδιαίτερο αυτό ασπρόμαυρο μιούζικαλ με στοιχεία ιστορικού δράματος και πολλές μυθολογικές αναφορές επιβεβαιώνει τη φήμη του Diaz ως σημαντικού χρονικογράφου της τραυματικής ιστορίας της χώρας του.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_dont-worry-he-wont-get-far.jpg
Don't Worry, He Won't Get Far on Foot, Gus Van Sant
Ο John έχει μια αδυναμία στα φτηνά αστεία και το ποτό. Έτσι όταν σε ένα πάρτυ γνωρίζει κάποιον που του προτείνει μια ολονύχτια κραιπάλη στο Λος Άντζελες, του είναι τρομερά δύσκολο να αρνηθεί. Την άλλη μέρα θα ξυπνήσει τετραπληγικός σε νοσοκομείο, ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα. Στα εικοσιένα του, θα πρέπει τώρα να επιστρατεύσει όλο του το χιούμορ, προκειμένου να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι. Δυο φίλοι τον βοηθάνε να ξαναβρεί το πάθος του για τη ζωή. Ειδικά ο Donny, ένας χίπις  που οργανώνει όχι και τόσο συμβατικές συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών, βοηθώντας τους να δουν τη ζωή μέσα από μια άλλη οπτική. Σιγά σιγά ο John ανακαλύπτει την ομορφιά και το χιούμορ που κρύβονται στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Και χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό του ταλέντο για να μετατρέψει τις ανακαλύψεις του σε εξαιρετικά κόμικς.
Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του καρτουνίστα  John Callahan, η ταινία είναι ένα τρυφερό, μελαγχολικό αλλά γεμάτο ελπίδα μυθοπλαστικό πορτρέτο μιας ζωής γεμάτης περιορισμούς. Όπως και σε προηγούμενες ταινίες του έτσι και εδώ ο Gus Van Sant προσφεύγει για  την αναζήτηση ταυτότητας σε ασυνήθη κοινωνικά περιβάλλοντα, αυτά του περιθωρίου και της υποκουλτούρας. Στο ρόλο του Callahan εξαιρετικός, o Joaquin Phoenix.


(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, κατάλογος Φεστιβάλ Βερολίνου, επιμέλεια Π.)