b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_atlantique.jpg

Atlantiques, Mati Diop
Σε ένα προάστιο του Ντακάρ στην ακτή του Ατλαντικού ένας επιβλητικός φουτουριστικός πύργος πρόκειται να εγκαινιαστεί σύντομα. Οι εργάτες ωστόσο, απλήρωτοι εδώ και μήνες, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα διασχίζοντας τον ωκεανό. Ανάμεσά τους και ο Souleiman, ερωτευμένος με τη δεκαεφτάχρονη Ada, που όμως είναι ταγμένη σε άλλον. Μια νύχτα ο Souleiman και οι συνεργάτες του στην οικοδομή αφήνουν τη χώρα τους και μέσω θαλάσσης επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Λίγες μέρες μετά την αναχώρησή τους μια πυρκαγιά καταστρέφει τη γαμήλια γιορτή της Ada και ένας μυστηριώδης πυρετός αρχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή. Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η ομάδα των νεαρών πνίγηκε στη θάλασσα, η κοπέλα πληροφορείται ότι ο αγαπημένος της έχει επιστρέψει.
Έχοντας διανύσει μια πορεία ως σκηνοθέτιδα  ντοκιμαντέρ αλλά και ως ηθοποιός, η τριανταπεντάχρονη Γαλλοσενεγαλέζα Mati Diop επιχειρεί την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, που βασίζεται στο ομότιτλο μικρού μήκους της ντοκιμαντέρ του 2009. “Πρόκειται για το μύθο του πουλιού που αναγεννιέται από τις στάχτες του”, δηλώνει σχετικά και συνεχίζει: “ Εδώ ο φοίνικας είναι μια νεαρή γυναίκα. Έχοντας κάνει μια μικρού μήκους ταινία για τους άντρες που φεύγουν μέσω θαλάσσης, τώρα το ενδιαφέρον μου στρέφεται στις γυναίκες που μένουν πίσω, σ' αυτές που προσδοκούν την επιστροφή των αδερφών τους, των γιών ή των αγαπημένων τους.” Η Diop που συνδέει σταθερά το έργο της με την πραγματικότητα χρησιμοποίησε για την ταινία ντόπιους ηθοποιούς που μιλούν την τοπική γλώσσα Wolof.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_sorry-we-missed-you.jpg
Sorry we missed you, Ken Loach
O Ricky, η Abby και τα δυο τους παιδιά ζουν στο Newcastle. Είναι μια δεμένη οικογένεια που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, αλλά η ζωή τους κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού από την οικονομική κρίση του 2008 και μετά παλεύουν με τα χρέη. Ο Ricky περνά απ' τη μια δουλειά στην άλλη, ενώ η γυναίκα του, που αγαπάει αυτό που κάνει, φροντίζει ηλικιωμένους. Kι ενώ και οι δύο εργάζονται περισσότερο από παλιά συνειδητοποιούν ότι ποτέ δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία ή ένα δικό τους σπίτι. Η τεχνολογία όμως με την επανάσταση στις εφαρμογές προσφέρει στο Ricky μια χρυσή ευκαιρία. Το αυτοκίνητο της γυναίκας του θα πουληθεί και ο ίδιος θα πάρει μια τολμηρή απόφαση : να αγοράσει ένα καινούριο φορτηγάκι και να αναλάβει τη δική του εταιρεία μεταφορών. Μα παρόλο που η οικογένεια φαίνεται ενωμένη, οι συνθήκες θα τους σπρώξουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Κι ο μοντέρνος κόσμος που εισβάλει στο οικογενειακό τους σύμπαν θα τους επηρεάσει καθοριστικά. Έχοντας σταθερά στο πλευρό του τον Paul Laverty ως σεναριογράφο, ο Loach αφηγείται για άλλη μια φορά “μια ιστορία που είναι πολλών, πολλών ανθρώπων”, κινούμενος στα ίδια μέρη που είχε γυριστεί η βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα ταινία του “I, Daniel Blake”(2016) .

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή. επιμέλεια Π.)