b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_little-joe.jpg

Little Joe, Jessica Hausner
Η Alice, αφοσιωμένη επιστήμονας και μητέρα ενός αγοριού, βρίσκεται επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που καλλιεργεί γενετικά τροποποιημένα φυτά με σκοπό να αναδείξει νέα είδη. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πορφυρό άνθος, που διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τη θεραπευτική του αξία. Κάτω από ιδανική θερμοκρασία, με σωστή διατροφή και συχνή ομιλία το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να κάνει τον κάτοχό του ευτυχισμένο. Παραβλέποντας τους κανονισμούς της εταιρείας, η Alice φέρνει ένα από τα φυτά αυτά στο σπίτι, ως δώρο στον έφηβο γιο της, Joe. Του δίνουν μάλιστα το όνομα ο μικρός Τζο, αλλά καθώς το φυτό μεγαλώνει αυξάνονται και οι ανησυχίες της Alice για το νέο της δημιούργημα. Γεγονός είναι ότι όσοι εκτίθενται στο άρωμά του συμπεριφέρονται διαφορετικά. Γίνονται απόμακροι και συναισθηματικά απαθείς, ενώ μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι να προστατεύσουν το φυτό. Ή μήπως οι αλλαγές αυτές δεν έχουν να κάνουν με τον “μικρό Τζο” αλλά με τους ίδιους τους ανθρώπους;
Παραβολή για το ξένο και αλλόκοτο που κουβαλάμε μέσα μας το “Little Joe” της αυστριακής Hausner παίζει με το μυστήριο, το υπερφυσικό και την αμφισημία, όπως ακριβώς και η ταινία της “Lourdes”(2009). Μέσα στο χρωματικά μελετημένο και αισθητικά άψογο τεχνητό σύμπαν που δημιουργεί εδώ η σκηνοθέτις συνυπάρχουν ωστόσο περισσότερες ιδέες : η ιδιαιτερότητα και το σκοτεινό της ανθρώπινης ύπαρξης, η μητρική αγάπη, τα διλήμματα, οι ενοχές, αλλά και ο γνωστός μύθος του Φράνκενσταιν, η κατασκευή ενός πλάσματος που ξεφεύγει από τον έλεγχο του δημιουργού του.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_dolor-y-gloria.jpg
Dolor y Gloria, Pedro Almodovar
Ο Salvador Mallo, σκηνοθέτης που έχει περιπέσει σε φυσική παρακμή (Antonio Baderas), έρχεται αντιμέτωπος με αναμνήσεις ή ανθρώπους που τον στιγμάτισαν. μέσα από μια σειρά συναντήσεων, πραγματικών ή φανταστικών. Έτσι περνούν από μπροστά του: Η παιδική του ηλικία κατά τη δεκαετία του 60, όταν μετανάστευε με την οικογένειά του στην περιοχή της Valencia, το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, η πρώτη δυνατή αγάπη στη Μαδρίτη της δεκαετίας του 80 αλλά και ο πόνος του χωρισμού, το γράψιμο ως μέσο θεραπείας και λήθης, οι πρώτες του απόπειρες στο σινεμά, οι επιτυχίες αλλά και το κενό που δημιούργησε η αδυναμία του ήρωα να συνεχίσει να κάνει ταινίες. Αναμοχλεύοντας το παρελθόν ο Salvador ανακαλύπτει τη ζωτική γι αυτόν ανάγκη να το αφηγηθεί και κατ 'αυτό  τον τρόπο να βρει τη λύτρωση. Έχοντας στον πυρήνα του τα θέματα της αγάπης, του πένθους και της συμφιλίωσης, το Dolor y Gloria (Pain and Glory) του Pedro Almodovar θεωρείται ως μια μεταμφιεσμένη αυτοβιογραφία του.  “ Αισθάνθηκα την ανάγκη μιας ενδοσκόπησης στις πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού μου, αλλά να τις δώσω ανακατεμένες με τις πιο λαμπερές μνήμες της παιδικής μου ηλικίας”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή. επιμέλεια Π.)