b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_to-thayma-tis-thalassas.jpg

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο φεστιβάλ του Karlovy Vary (2019) συναντάμε έντονη  την ελληνική παρουσία. Ίσως αυτή η παρουσία να μην  οφείλεται μόνο στην γεωγραφική εγγύτητα και στη βαλκανική διάσταση της Ελλάδας, αλλά στην εξαιρετική γνώση του ελληνικού σινεμά από τον διευθυντή  του φεστιβάλ Karel Och.

Πρόσωπα
Αγγελική Παπούλια.
Η ηθοποιός του Γιώργου Λάνθιμου - Κυνόδοντας (2009), Άλπεις (2011), Ο Αστακός (2015)- είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Ιωάννα Στάη.
Η υπεύθυνη φεστιβάλ και πωλήσεων της εταιρείας Heretic Outreach είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στο παράλληλο τμήμα που εστιάζει κεντρο-ευρωπαϊκό και βαλκανικό σινεμά East of the West.

Ταινίες
Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών, Σύλλας Τζουμέρκας
Σε μια επαρχιακή πόλη της δυτικής Ελλάδας δυο γυναίκες ζουν άχαρες μοναχικές ζωές και το μόνο που ονειρεύονται είναι να φύγουν μακριά. Μια φιλόδοξη αστυνομικός που αναγκάστηκε να αφήσει την Αθήνα πριν δέκα χρόνια και μια ήσυχη εργάτρια σε τοπικό εκτροφείο χελιών. Ένας μυστηριώδης θάνατος που αναστατώνει την περιοχή φέρνει κοντά τις δυο γυναίκες, που ως τότε αγνοούσαν η μια την ύπαρξη της άλλης….
(προβάλλεται στο τμήμα Another View)

Ζίζοτεκ/  Zizotek, Βαρδής Μαρινάκης
Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες ενός δεκάχρονου αγοριού, το οποίο βρίσκεται να περιπλανιέται στο δάσος, εγκαταλελειμμένο από τη μητέρα του σε ένα υπαίθριο θρησκευτικό πανηγύρι, κάπου κοντά στα σύνορα. Το αγόρι, στις περιπλανήσεις του, βρίσκει την καλύβα ενός δύστροπου ερημίτη, ο οποίος έχει πάρει όρκο σιωπής και προκειμένου να εξασφαλίζει τα προς το ζην περιστασιακά συνδράμει στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.
(προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα East of the West )

Σ.