b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_il-sindaco.jpg

Il sindaco del rione Sanità , (The Mayor of Rione Sanità) Mario Martone  
 Ο Antonio Barracano, άνθρωπος που μπορεί να ξεχωρίσει τους αξιοπρεπείς απ' τα γουρούνια, είναι ο δήμαρχος της Rione Sanita. Με τη χαρισματική του επιρροή και τη βοήθεια του γιατρού φίλου του αποδίδει τη δικαισύνη σύμφωνα με τους δικούς του νόμους, αλλά με αμεροληψία. Οι καλοί πάνε στον ουρανό και οι κακοί στον Don Antonio, αυτός είναι ο κανόνας. Όταν ο Rafiluvvio Santaniello, ο απελπισμένος γιος του αρτοποιού, φαίνεται αποφασισμένος να σκοτώσει τον πατέρα του, ο Don Antonio αναγνωρίζει στον νεαρό άνδρα την ίδια δίψα για εκδίκηση που διακατείχε και τον ίδιο στα νιάτα του και στη συνέχεια τον άλλαξε για πάντα. Ο δήμαρχος αποφασίζει να παρέμβει για να συμφιλιώσει πατέρα-γιο και να τους σώσει. Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Eduardo de Filippo μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από το σκηνοθέτη του Capri- Revolution (επίσης διαγωνιστικό 75ου Φεστιβάλ Βενετίας) Mario Martone, σε μια ταινία που έχει στο επίκεντρο τον αιώνιο αγώνα μεταξύ καλού και κακού.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_j-accuse.jpg
J' Accuse(An Officer and a Spy), Roman Polanski
Στις 5 Ιανουαρίου 1895 ο λοχαγός Alfred Dreyfus, ένας νέος υποσχόμενος αξιωματικός του γαλλικού στρατού συνελήφθη για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στο νησί του Διαβόλου στη γαλλική Γουιάνα του Ατλαντικού. Μεταξύ των μαρτύρων της ταπείνωσής του είναι και ο Georges Picqart, αρχηγός της μυστικής στρατιωτικής μονάδας που τον παρακολουθούσε. Όταν όμως ο Picquart ανακαλύπτει ότι τα μυστικά εξακολουθούν να παραδίδονται στους Γερμανούς, εισέρχεται σε έναν επικίνδυνο λαβύρινθο απάτης και διαφθοράς που απειλεί όχι μόνο την τιμή του αλλά και την ίδια του τη ζωή.
Ο Polanski αναφέρει σχετικά: “Η ταινία αφορά την υπόθεση Dreyfus, ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, το μεγαλύτερο πιθανόν του 19ου αιώνα, συνυφαίνονται η δικαστική πλάνη, η αποτυχία του δικαστικού συστήματος και ο αντισημιτισμός. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων που διήρκεσε το σκάνδαλο η Γαλλία διχάστηκε προκαλώντας μια γενική αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Και εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ανομίας στην οποία μπορούν να περιέλθουν οι  πολιτικές αρχές στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.”

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Π.)