b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_sun-children.jpg

Khorshid (Sun Children), Majid Majidi
Πρόκειται για την ιστορία του 12χρονου Αli  και των τριών φίλων του. Μαζί εργάζονται σκληρά για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους, κάνοντας μικροδουλειές σε ένα γκαράζ και διαπράττοντας μικροεγκλήματα για να βγάλουν γρήγορα χρήματα. Μετά από μια σειρά απίστευτων γεγονότων ανατίθεται στον Ali να βρει έναν υπόγειο κρυφό θησαυρό. Στρατολογεί τα μέλη της συμμορία του, αλλά για να αποκτήσουν πρόσβαση στη σήραγγα, τα παιδιά πρέπει να εγγραφούν στο Sun School, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που προσπαθεί να εκπαιδεύσει παιδιά του δρόμου και παιδιά-εργάτες, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο θησαυρός.
Οι δηλώσεις του ιρανού σκηνοθέτη σχετικά με την ταινία: “ Το Khorshid είναι η ιστορία παιδιών που πρέπει να εργαστούν για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 152 εκατομμύρια παιδιά σε αυτήν την κατάσταση. Οι διεθνείς οργανισμοί διεξάγουν σκληρό αγώνα για να υποστηρίξουν αυτούς τους νέους που υφίστανται κακοποίηση και στερούνται του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση. Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά ταλαντούχα. Και είναι αδιανόητο η κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση να τους καταδικάζει σε ένα μέλλον περιορισμένων ευκαιριών. Το Khorshid καταδεικνύει τις ικανότητες και την ανθρωπιά αυτών των παιδιών. Οι νεαροί ηθοποιοί μας ήταν όλοι παιδιά- εργάτες και αποδείχθηκαν όλα εκπληκτικοί και ερμηνευτές."
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_the-world-to-come.jpg
The World to Come, Mona Fastvold
Στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1850, ξεκινά μια νέα χρονιά για την Abigail, στο αγρόκτημα όπου ζει με τον σύζυγό της Dyer. Καθώς η Abigail βλέπει τη χρονιά που έρχεται κυρίως σε συνάρτηση με τις δημοσιεύσεις της,  μια έντονη αντίθεση γίνεται ορατή μεταξύ της ηθελημένα στωικής της στάσης  και των πολύπλοκων συναισθημάτων της. Η άνοιξη φτάνει και η Abigail συναντά τη γοητευτική και συναισθηματικά ειλικρινή Τallie, που νοικιάζει με τον σύζυγό της Finney, το γειτονικό αγρόκτημα. Μια διστακτική σχέση ξεκινάει ανάμεσά τους γεμίζοντας το ανυποψίαστο κενό που υπήρχε στη ζωή τους. Ο θεατής παρακολουθεί την εξέλιξη της αυξημένης οικειότητας και της παθιασμένης αφοσίωσης των δύο γυναικών, ακόμη και όταν δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρότυπο για αυτήν τη νέα κατάσταση την οποία βιώνουν.
Καθώς οι δύο σύζυγοι φαίνεται να συμβιβάζονται με την ένταση της σχέσης των συζύγων τους, εντέλει τα τραυματισμένα συναισθήματα του Dyer και η ζηλότυπη εκδικητικότητα του Finney κορυφώνονται με την απόφαση του τελευταίου να απομακρύνει την Tallie και την αποφασιστικότητα της Abigail να ακολουθήσει την αδελφή ψυχή.
Σύμφωνα με την Mona Fastvold το “The World to Come” ερευνά τη ζωή δυο συνηθισμένων γυναικών που εξελίχθηκαν σε  ηρωικές προσωπικότητες και υπήρξαν πολύ σημαντικές για τη ζωή της. Και θεωρεί μεγάλη της τιμή το να μοιράζεται επιτέλους την ιστορία τους με το κοινό.


(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Π.)