b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_spys-wife.jpg

Spy no Tsuma (Wife of a Spy), Kiyoshi Kurosawa
Κόμπε, Ιαπωνία.  Η χρονιά είναι το 1940 λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο έμπορος, Yusaku Fukuhara, αισθάνεται ότι το μέλλον  είναι ανησυχητικό. Αφήνει τη γυναίκα του Satoko και ταξιδεύει στη Manchuria. Εκεί, γίνεται μάρτυρας ενός τραγικού και βίαιου περιστατικού,  είναι αποφασισμένος να εμπλακεί προσωπικά.
Εν τω μεταξύ, η Satoko καλείται από τον  παιδικό της φίλο και στρατιωτικό αστυνομικό, Taiji Tsumori. Της λέει ότι πέθανε μια γυναίκα που ο σύζυγός  της έφερε  από τη Μαντζουρία. Η  Satoko ζηλεύει  και έρχεται αντιμέτωπη με τον Yusaku. Όμως  όταν ανακαλύπτει τις αληθινές προθέσεις του Yusaku, αλλάζει στάση…
Ο Kiyoshi Kurosawa, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Σε μια πόλη στην αγροτική ύπαιθρο της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια των ανήσυχων και τρομακτικών εποχών του πολέμου, αυτή η ταινία απεικονίζει τον αγώνα ενός ζευγαριού να ξεπεράσει τη δυσπιστία και να παραμείνουν πιστοί στον έ ρωτά τους  και στην αγάπη τους. Αυτή είναι η πρώτη μου ταινία που έχει διαδραματίζεται σε περασμένες εποχές. Δεδομένων του ιστορικού χρονοδιαγράμματος και των κοινωνικών  γεγονότων, φαντάστηκα πόσο διχασμένοι ήταν τότε  οι άνθρωποι όταν σκεφτόντουσαν  μέλλον τους και τι μπορούσαν να περιμέναν από αυτό.»
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_le-sorelle-malacuso.jpg
Le sorelle Macaluso (The Macaluso Sisters), Emma Dante
Μαρία, Πινουκιά, Λία, Κάτια, Αντονέλλα. Η παιδική ηλικία, η ενηλικίωση και τα γηρατειά των πέντε αδελφών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στα προάστια του Παλέρμο, όπου ζουν μόνες τους, χωρίς τους γονείς τους. Ένα σπίτι που φέρει τα σημάδια του χρόνου που περνά, όπως και εκείνες που έχουν μεγαλώσει σε αυτό και εξακολουθούν να ζουν εκεί. Η ιστορία πέντε γυναικών, μιας οικογένειας…
Η σκηνοθέτις της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ηλικία των πέντε αδελφών που είναι οι πρωταγωνίστριές της: παιδική ηλικία, ενηλικίωση και γήρας. Και είναι η αγάπη των αδελφών μεταξύ τους και για το σπίτι στο οποίο ζουν που διατηρεί ολόκληρη την ύπαρξή τους σαν να ήταν ένας ενιαίος ζωντανός οργανισμός, παρά τον φυσικό θάνατο ορισμένων από αυτςς. Το Le sorelle Macaluso είναι μια ταινία για το χρόνο. Σχετικά με τη μνήμη. Σχετικά με πράγματα που διαρκούν. Σχετικά με τους ανθρώπους που παραμένουν ακόμη και μετά το θάνατό τους. Είναι μια ταινία για τα γηρατειά αυτήν την απίστευτη γραμμή τερματισμού της ζωής .»

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Δ.)