b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_und-morgen-die-ganze-welt.jpg

Und morgen die ganze Welt, Julia von Heinz
Η Γερμανία πλήττεται από μια βίαιη σειρά ρατσιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Η 20χρονη Luisa εντάσσεται στο κίνημα Antifa για να παλέψει ενάντια στους νεοναζιστές . Όμως η ένταξή της αυτή της επιτρέπει, όχι μόνο να αγωνίζεται ενάντια στην ακροδεξιά, αλλά και να προσεγγίσει τον Alfa, ένα ακτιβιστή του κινήματος Antifa με τον οποίο ερωτεύεται κρυφά. Σύντομα, τα πράγματα κλιμακώνονται και η Luisa και οι φίλοι της έρχονται αντιμέτωποι  με το ερώτημα εάν η βία θα μπορούσε ποτέ να είναι μια πολιτική απάντηση στο φασισμό και το φυλετικό μίσος.
Η Julia von Heinz , σκηνοθέτις της ταινίας, δηλώνει: “Η ακροδεξιά κινητοποιείται  από το φόβο και το μίσος. Ενώ, για τους αριστερούς ακτιβιστές, το κίνητρο του αγώνα είναι το όραμα ενός ειρηνικού και με ισότητα κόσμου. Αλλά πώς αυτό επιτυγχάνεται; Ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας μου η Luisa πιέζεται να πολεμήσει την ακροδεξιά με τη βία και τελικά χάνεται στον αγώνα. (...) Ελπίζω η ταινία μου να πυροδοτήσει μια συζήτηση για το πώς θέλουμε να ζήσουμε μεταξύ μας. Δεν πρόκειται για μια ιστορία για μια τομή που διατρέχει μόνο τη Γερμανία, αλλά για μια τομή που διατρέχει όλο το δυτικό  κόσμο.”
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_nuevo-orden.jpg
Nuevo orden, Michel Franco
Σε αυτό το συναρπαστικό, αγχωτικό δυστοπικό δράμα, μια γαμήλια τελετή καταλήγει σε μια απροσδόκητη εξέγερση ταξικού πολέμου που δίνει τελικά τη θέση του σε ένα βίαιο πραξικόπημα. Μέσα από την οπτικής της συμπαθητικής νέας νύφης και των υπηρετών που εργάζονται για -και ενάντια- της πλούσιας οικογένειάς της, η ταινία ανιχνεύει την κατάρρευση ενός παλιού πολιτικού συστήματος καθώς την ανάδυση ενός νέου.
Ο Michel Franco , σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: “Το Nuevo Orden είναι μια δυστοπική απεικόνιση του Μεξικού, αλλά απέχει ελάχιστα από την πραγματικότητα. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες επεκτείνονται όλο και περισσότερο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα αλλά και ο κόσμος όλος αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο σενάριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που διεφθαρμένες κυβερνήσεις ιστορικά ανταποκρίθηκαν στις διαμαρτυρίες με βία. Αυτή η ταινία είναι μια προειδοποίηση: όταν η ανισότητα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικά μέσα, όταν όλες οι  φωνές που διαμαρτύρονται σιωπήσουν, ό,τι ακολουθεί είναι το χάος.”

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Δ.)