b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_in-between-dying.jpg

Səpələnmiş Ölümlər Arasında (In Between Dying), Hilal Baydarov
Ο Davud είναι ένας παρεξηγημένος, ανήσυχος νεαρός  που ψάχνει για την «αληθινή» οικογένειά του, τα πρόσωπα που θα φέρουν νόημα και αγάπη στη ζωή του. Όταν, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, βιώνει μια απροσδόκητη σειρά ατυχημάτων που το καθένα καταλήγει σε θάνατο,  τότε αναμνήσεις, αφηγήσεις και ανησυχίες έρχονται στην επιφάνεια. Ο Davud μπαίνει σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, που τελικά τον οδηγεί στον τόπο όπου έζησε . Εκεί, βρίσκει την αγάπη που τον περιμένει. Αλλά ίσως είναι πολύ αργά....
Ο Hilal Baydarov, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: “Κεντρικό μέλημα σε όλο μου το έργο είναι το πρόσωπο που προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο που είναι ζωντανός, παρών, εδώ, σε αυτόν τον κόσμο. Το άτομο που δεν μπορεί να αγαπήσει, ωστόσο όμως πιστεύει στην αγάπη. Το άτομο που προσπαθεί να βρει την πραγματική του οικογένεια, βέβαιο ότι αυτό θα φέρει πραγματικό νόημα στη ζωή του. Ο Davud είναι αυτό το πρόσωπο, που μας θυμίζει τη δυνατότητα της αγάπης.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_nomadland.jpg
Nomadland, Chloé Zhao
Μετά την οικονομική κατάρρευση της  πόλης που ζει  στην αγροτική Νεβάδα, η Fern πακετάρει όλα τα υπάρχοντά της σ’ ένα βαν και βγαίνει στο δρόμο ως σύγχρονος νομάς για να εξερευνήσει μια ζωή έξω από τη συμβατική κοινωνία. Η ταινία Nomadland έχει επίσης ως ήρωες τους πραγματικούς νομάδες Linda May, Swankie και Bob Wells οι οποίοι είναι μέντορες και σύντροφοι της Fern στην εξερεύνησή της μέσα στο απέραντο τοπίο της Αμερικανικής Δύσης.
Η Chloé Zhao, σκηνοθέτις της ταινίας δηλώνει: “Το φθινόπωρο του 2018, ενώ γυρίζαμε το Nomadland στο Scottsbluff, Νεμπράσκα, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τεύτλων, ξεφύλλιζα βιβλίο του Editai Abbey, Desert Solitaire - ένα βιβλίο που μου έδωσε κάποιος που γνώρισα στο δρόμο. Βρήκα αυτό το απόσπασμα: “Άντρες έρχονται και φεύγουν, οι πόλεις ανεβαίνουν και πέφτουν, ολόκληροι πολιτισμοί εμφανίζονται και εξαφανίζονται - η γη παραμένει, ελαφρά τροποποιημένη. Η γη παραμένει, και η σπαρακτική ομορφιά της όταν δεν υπάρχουν καρδιές για να ραγίσουν... Μερικές φορές σκέφτομαι, ότι ο άνθρωπος είναι ένα όνειρο, μια ψευδαίσθηση, και μόνο οι βράχοι είναι πραγματικός. Βράχοι και ήλιος.” . (...)  Έχοντας μεγαλώσει στις πόλεις της Κίνας και της Αγγλίας, πάντα με ελκύει ο δρόμος - μια ιδέα που βρίσκω να είμαι στη βαθύτερη της ουσία αμερικανική: η ατελείωτη αναζήτηση για ό,τι υπάρχει είναι πέρα από τον ορίζοντα. Προσπάθησα να αποτυπώσω κάτι από αυτό σε αυτήν την ταινία, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να περιγράψω σε κάποιον άλλο τον αμερικανικό δρόμο. Κάποιος πρέπει να το ανακαλύψει μόνος του.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Δ.)