(Μεταξύ αμφιβολίας και εξέγερσης- Μια κριτική ματιά σε σχέσεις ισχύος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_berlinale2021.jpg

Ο Michael Schütz επικεφαλής του τμήματος αναφέρει : “ Το 2021 είναι η χρονιά ενός μαχητικού, πολιτικού σινεμά. Το Panorama στρέφει το βλέμμα του σε ισχυρές σκηνοθέτριες, σε ένα νέο σημαντικό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή, σε αυτόχθονες και σε  queer αφηγήσεις. Οι δημιουργοί παίρνουν θέση με τις παρατηρήσεις τους εκφράζοντας τον προβληματισμό τους πάνω σε θέματα ατομικών συγκρούσεων ή συλλογικού τραύματος, ενώ παράλληλα αμφισβητούν πολιτικές και διαπροσωπικές σχέσεις εξουσίας.
Στο πρόγραμμα συναντάμε τη νέα ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Damien Odoul Theo et les metamorhoses, καθώς και το τουρκικό δράμα Okul Tirasi (Brother's Keeper)  του Ferit Karahan για τη δύσκολη καθημερινότητα μιας ομάδας Κούρδων μαθητών σε οικοτροφείο, στα υψίπεδα της Ανατολίας. Πολυαναμενόμενο για τους φίλους ταινιών τρόμου, το Censor, πρώτη ταινία του Prano Bailey-Bond, που έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον του τύπου.
Ο γερμανικός κινηματογράφος ρίχνει το βλέμμα του στο παρελθόν με το Genderation της Monika Treut στο οποίο η δημιουργός ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να αναζητήσει τους πρωτοπόρους τρανσέξουαλ και ακτιβιστές που εμφανίστηκαν αρχικά στην ταινία της Gendernauts. Στο Die Welt wird eine andere sein (Copilot), η Anne Zohra Berrached, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό της Berlinale με το 24 Weeks, εξερευνά την ιστορία της νεαρής φοιτήτριας Asli, που βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στις προσωπικές της επιθυμίες, την παραδοσιακή της οικογένεια και τον έρωτά της για τον Saaed. Η Henrika Kull επιστρέφει στο Panorama με μια μελέτη χαρακτήρων. To Glück (Bliss) αφηγείται την ιστορία της Maria και της Sascha, δύο εργατριών του σεξ, που συναντιούνται και ερωτεύονται στη δουλειά. Ένα θέμα που συχνά προβάλλεται διαστρεβλωμένο, εδώ απεικονίζεται με άνεση και ακρίβεια, αξιοπιστία και αυθεντικότητα.

Κ.Π.