(για το Nymph()maniac του Lars von Trier)
του Σωτήρη Ζήκου
nymphomaniac-1.jpg

Όσον αφορά στην ταινία “Nymph()maniac Μέρος Α΄” του Λαρς Φον Τρίερ/ Lars von Trier, νομίζω ότι πολλοί δεν κατάλαβαν ότι ο τύπος δεν κάνει υψηλή τέχνη αλλά αποδομεί με χιούμορ, ειρωνεία/ αμφισημία και απίστευτη δεξιοτεχνία τα σύγχρονα στερεότυπα για το σεξ και αφήνοντας με την όρεξη ανικανοποίητη σε αυτά τα «πρώτα πιάτα» όσους περίμεναν σκηνές γκουρμέ πορνογραφίας -υποσχόμενος ωστόσο να επανέλθει με κάτι πιο χορταστικό στα «κυρίως πιάτα» του Μέρους Β’. (Παιδιά ο τύπος ξέρει το παιχνίδι της τέχνης του καλά και μας παίζει!)

Ιδού ορισμένες παρατηρήσεις και απορίες που προκύπτουν μετά τη θέαση της, κατόπιν ωρίμου σκέψεως:

Όταν μια πενηντάρα γυναίκα, νυμφομανής από τα τα μικράτα της, αρχίζει να αφηγείται τις σεξουαλικές τις εμπειρίες από τότε που ήταν παιδούλα σε ένα εξηντάρη κύριο, όχι ιδιαίτερα πια ελκυστικό ως άντρα και χωρίς ερωτική ζωή, αλλά ευγενικό και σοφιστικέ, ενώ όλοι είμαστε σίγουροι ότι από τη μια οι περιπέτειες της νυμφομανούς αφηγήτριας θα είναι συναρπαστικές και από την άλλη οι αντιδράσεις και οι παρατηρήσεις του πράου, εξηντάχρονου ακροατή επί αυτών των αφηγήσεων, δευτερεύουσες και μάλλον βαρετές, ενδέχεται σταδιακά να ανακαλύψουμε, με απορία και θαυμασμό, ότι συμβαίνει το αντίστροφο! Και πολύ περισσότερο ότι αυτές οι περιγραφές σεξουαλικών εμπειριών, όσο extreme stories κι αν είναι, χωρίς το σημασιοδοτικό πλαίσιο στο οποίο τις αναγάγει κάθε φορά ο σοφός ακροατής της, χωρίς ποτέ να ηθικολογεί, θα ήταν χωρίς καμιά αφηγηματική/αναπαραστατική αξία (ανόητα ή απλώς αστεία στιγμιότυπα πορνό). 
Ένα νέο και όμορφο κορίτσι μπορεί να μπει σε ένα τρένο και ώσπου να φτάσει στον προορισμό της να σαγηνεύσει μέχρι και δέκα άντρες με τους οποίους θα κάνει σεξ στις τουαλέτες του τρένου. Ένα όμορφο αγόρι θα κατάφερνε σ' ένα περιορισμένο χρόνο μέσα σε ένα τρένο, ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα; Έστω με πέντε γυναίκες ή τρεις γυναίκες;
Ένα νέο και όμορφο κορίτσι (έχει σημασία να είναι νέο και όμορφο) μπορεί να έχει παράλληλα και διαδοχικά πολλούς εραστές και να λέει σε όλους μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης “είσαι ο πρώτος μου” εννοώντας ο πρώτος με τον οποίο είχε αληθινό οργασμό και όλοι να το κολακεύονται.  Ένα νέο και όμορφο αγόρι ή ένας όμορφος άντρας που θα απολάμβανε το σεξ, θα το έλεγε ποτέ αυτό; Και αν το έλεγε, πώς θα το εκλάμβαναν οι ερωμένες τους;
Ένα νέο και όμορφο κορίτσι που της αρέσει το σεξ, θα μπορούσε να έχει παράλληλα τρεις εραστές: έναν όχι και τόσο όμορφο άντρα που ασχολείται μόνο με τη δική της ηδονή (με στοματικό σεξ) και φροντίζει τη σωματική της υγιεινή και ευεξία της, έναν όμορφο, σφριγηλό και σέξι νέο άντρα, σαν αιλουροειδές, που την καθηλώνει με το άγριο σεξ που της κάνει κι έναν που είναι ερωτευμένος μαζί της και νιώθει κι αυτή έρωτα γι' αυτόν και με τον οποίον τα προκαταρτικά τους (παντού φιλιά και χάδια) είναι αργόσυρτα και σχεδόν λατρευτικά πριν κορυφωθούν στη σεξουαλική πράξη της διείσδυσης. Γιατί τρεις; Γιατί ο αριθμός τρία είναι αρχέγονος, μαγικός και επιλέον αριθμός Φιμπονάτσι.
Ιδανικό σε ένα σεξουαλικό σύμπλεγμα, πέραν του ντουέτου, θεωρείται το τρίο. Οι συνδυασμοί είναι δύο άντρες και μία γυναίκα, δύο γυναίκες και ένα άντρας. Το τρίο με τρεις άντρες ή τρεις γυναίκες δεν είναι αληθινό τρίο διότι παίζουν τρία ίδια όργανα, σαν να παίζουν τρία βιολιά ή τρία φλάουτα. Παραπέρα, το κουαρτέτο στο σεξ περιπλέκει τα πράγματα διότι συνήθως εκπίπτει είτε σε δύο χωριστά ντουέτα είτε σε ένα τρίο όπου ο τέταρτος περισσεύει και περιμένει ν' αδειάσει μια θέση στο γκρουπ που αυτοσχεδιάζει.
Το μυστικό συστατικό του σεξ (ας πούμε του “τέλειου” σεξ) είναι ο έρωτας, να υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, που λένε, να υπάρχει έρωτας. Αλλά δεν ξέρουμε αν το μυστικό συστατικό του έρωτα (ας πούμε του “υπέροχου” έρωτα) είναι το σεξ. Μάλλον όχι, το σεξ δεν είναι απαραίτητο, υπάρχουν ανολοκλήρωτοι σεξουαλικά έρωτες που σημάδεψαν ψυχές. Όπως συμβαίνει στη “Βικτώρια” του Κνουτ Χάμσουν. Αντίθετα, συμβαίνει κάποιες φορές ο έρωτας (που σε κάνει να είσαι απόλυτα δοτικός, ψυχή και σώμα, στον άλλον) να “κάψει” τον σεξουαλικό πόθο ή/και να καταστείλει στο βαθμό μηδέν τη σωματική ηδονή –ακόμα και σε μια νυμφομανή!
Υπάρχει το σεξ, υπάρχει και ο έρωτας. Υπάρχει σεξ με έρωτα (με συναίσθημα), υπάρχει σεξ χωρίς έρωτα, υπάρχει ή τουλάχιστον υπήρχε κάποτε και έρωτας (ρομαντικός) χωρίς σεξ. Οι συνδυασμοί είναι τρεις, δεν μπορεί να είναι παραπάνω.

*Ο Σωτήρης Ζήκος είναι δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου (μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου)

(δημοσιεύθηκε στο protagon.gr,  2 Φεβρουαρίου 2014)