(μια ανάρτηση στο Facebook)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_ma-loute.jpg

Michel Demopoulos
Ανάρτηση στις 05 Ιουνίου 2017
Δεν ευτύχησε με τους Έλληνες κριτικούς η ταινία του Μπρουνό Ντιμόν "Ma Loute" (ο ελληνικός τίτλος Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ εντελώς παραπλανητικός) που ξαναείδα χτες μετά τις περσινές Κάνες.
Ο πολύ ιδιαίτερος και αταξινόμητος γάλλος δημιουργός έπλασε ένα παράλογο σύμπαν, εξωφρενικό και μουρλό, μια κωμωδία που ξεπερνά τα όρια της «εξτραβαγκάντσα» μ’ ένα λοξό βλέμμα που αντιπαραθέτει το κοινωνικό της πάλης των τάξεων (μέσω κανιβαλισμού) με το πνευματικό μέγεθος μιας στιλιζαρισμένης σκηνοθεσίας που αγγίζει το μεταφυσικό δέος. Ξεκαρδιστικό το πορτρέτο της μεγαλοαστικής οικογένεια ζωγραφισμένο με εξτρέμ πινελιές (ψώνια, θεούσες, αιμομίκτες) και όλη η μπουρλεσκ ατμόσφαιρα που περιστοιχίζει την καρικατούρα των αστυνομικών στην έρευνα για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις.
Μέγας μάστορας ο Ντιμόν, τολμηρός στις επιλογές του, ριζοσπάστης και άνετος με τις πιο ετερογενείς καταστασεις.
Και ποιητής όταν στρέφει το βλέμμα του στη βόρεια θάλασσα!

* Ο Μισέλ Δημόπουλος / Michel Demopoulos είναι κριτικός κινηματογράφου. Υπήρξε αρχισυντάκτης και διευθυντής του θρυλικού περιοδικού “Σύγχρονος Κινηματογράφος”, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1991-2004) και προγραμματιστής, μαζί με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, της Κινηματογραφικής Λέσχης στην κρατική τηλεόραση. Σήμερα δουλεύει σε εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο Lisbon & Estoril Film Festival και ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.