book12.jpg
Commedia all' Italiana,
σύνταξη Μιχάλης Δημόπουλος,
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης,
2002,
σελ 158.
Στην σειρά των κινηματογραφικών εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης και μ' αφορμή ένα σχετικό αφιέρωμα που είχε οργανωθεί την άνοιξη του 2002, εκδόθηκε ένα βιβλίο που αποκαλύπτει το τι κρυβόταν πίσω από αυτό που ονομάστηκε Commedia all' Italiana (η κωμωδία αλά ιταλικά). Μια ομάδα ταινιών που υπερέβησαν τα όρια που έθετε ο εμπορικός κινηματογράφος και απεικόνισαν με τον πιο ζωντανό και παραστατικό τρόπο στις κινηματογραφικές οθόνες το ιταλικό χιούμορ.
Στις ταινίες αυτές -που οι περισσότερες κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες 60 και 70- και με προκάλυμμα το χιούμορ θα βρούμε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την ιταλική κοινωνία της εποχής: τα αυστηρά ήθη, το βάρος και το τραύμα το πολέμου, η ανέχεια, οι βίαιες κοινωνικές αλλαγές. Οι απολαυστικές εικόνες, το καταλυτικό και διαβρωτικό χιούμορ και οι λαμπεροί ηθοποιοί συνέθεσαν ορισμένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού σινεμά.
Το βιβλίο περιλαμβάνει γενικά κείμενα που αφορούν τα χαρακτηριστικά αυτού του κινηματογραφικού ρεύματος γραμμένα από ξένους και έλληνες κριτικούς (Μπάμπη Ακτσόγλου, Μιχάλη Δημόπουλου, Γιώργου Μπράμου), αναλυτικά πορτραίτα των σκηνοθετών, και κριτικές για τις πιο γνωστές ταινίες (οι όποιες συνοδεύονται από συνεντεύξεις και δηλώσεις των σκηνοθετών και ηθοποιών). Αυτές οι ταινίες είναι πλέον κλασικές και η συχνή τους προβολή στις τηλεοπτικές οθόνες είναι μια επιπλέον επικύρωση των προηγούμενων.
Το βιβλίο έρχεται να προφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσουμε αυτόν το τόσο σημαντικό κινηματογραφικό είδος, που πλέον δεν υπάρχει.

Δ.Μ.