linda2.jpg
Η καταγωγή της εικόνας της Linda Fiorentino -όπως την συναντάμε σε ταινίες όπως το Last Seduction, το Jade ή σε ένα βαθμό και Men In Black- έχει την καταγωγή της στο παρελθόν: συγκεκριμένα στις ηρωίδες του film noir. Κυνική και σκληρή, απαιτητική και διεκδικητική, χωρίς ίχνος συναισθηματισμού ή "γυναικείας ευαισθησίας", η εικόνα της Linda Fiorentino είναι απειλητική για τον άνδρα θεατή, καθώς τον θέτει με την συμπεριφορά της σε θέση άμυνας. Στην συνέντευξη που ακολουθεί προσπαθεί να περιγράψει τις σημασίες και τις αντιφάσεις αυτής της εικόνας της στον κινηματογράφο, αλλά παίρνει το ρίσκο να μιλήσει -από την θέση μιας γυναίκας- για το σεξ ως μια μορφή επικοινωνίας.
Δ.Μ.

LAST SEDUCTION
Αρκετά συχνά με σταματούν στους δρόμους ή στα καφέ γυναίκες, οι οποίες μου λενε πόσο "ανάβουν" οι φίλοι τους όταν αυτές παίρνουν την πρωτοβουλία στο κρεβάτι ή παίζουν τη "σκύλα". Ο χαρακτήρας της Bridget στο Last Seduction προφανώς άγγιξε κάποιες ευαισθησίες του κοινού και οι γυναίκες διαμέσου αυτής γίνανε ικανές να ζήσουν μια άλλη πλευρά του εαυτού τους. Αισθάνομαι περήφανη γι' αυτό, γιατί πάντα οι γυναικείοι ρόλοι στις ταινίες ήταν υποβαθμισμένοι. Πάντοτε υποδυόμαστε την "ερωμένη", σαν να είμαστε κάποιο γενικό απορρυπαντικό γενικής χρήσης που βλέπεις στην κουζίνα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχω κάνει κάποια καριέρα μέχρι τώρα. Δεν μπορούσα να αντέξω να παίζω ηλίθιες γυναίκες, οι οποίες από μόνες τους δεν έχουν ζωή.

ΤΟ ΣΕΞ
Το σεξ είναι αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας μας ως ανθρώπινα όντα. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο άνδρες και γυναίκες σχετίζονται σεξουαλικά, μπορεί να δηλώσει αρκετά για το πως αντιδρούν αυτά τα πρόσωπα σ' άλλες δραστηριότητες της ζωή τους. Αν ένας άνδρας είναι πάντα από πάνω, είναι πάντα μπροστά από τη γυναίκα του και δεν ενδιαφέρεται για τις σεξουαλικές της ανάγκες, τότε είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στην μεταξύ τους σχέση. Ομως δεν υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών αρκετές ομοιότητες στο τρόπο που βλέπουν το σεξ -εκτός του ότι άνδρες και γυναίκες μας αρέσει να 'μαστε από πάνω. Αλλά νομίζω ότι οι γυναίκες θα πρέπει να 'ναι περισσότερο επιθετικές-σεξουαλικά, πολιτικά και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις ότι οι γυναίκες εκφοβίζουν τους άνδρες, όταν μιλούν για τους οργασμούς τους ή τι χρειάζονται για να ικανοποιηθούν στο κρεβάτι. Αν ένας άνδρας είναι έξυπνος και έχει αυτοπεποίθηση με τη σεξουαλικότητα του, τότε θα του αρέσει η ιδέα μια γυναίκα που συζητά για το σεξ ανοικτά μαζί του, γιατί έτσι θα 'χουν καλύτερο σεξ.
linda.jpg
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ
Συζητήσαμε λίγες μέρες πριν τα γυρίσματα του Jade με τον σκηνοθέτη (σ.τ.μ. ο William Friedkin ) και στη συνέχεια είχαμε αρκετές συζητήσεις στην διάρκεια των γυρισμάτων. Του έδειξα κάποιες φωτογραφίες του Helmut Newton για να του δώσω μια ιδέα για το πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε οπτικά τις σκηνές. Και λίγο σοκαρίστηκε από αυτό που 'χα στο μυαλό μου. Είναι αστείο, αλλά η αντίδραση του στο πως οι γυναίκες μπορούν να φαντασιώνουν το σεξ, είναι παρόμοια με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνδρες σκέφτονται. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερη ζωντανή σεξουαλική φαντασία, από τους άνδρες. Αν κάνεις μια δειγματοληψία στις αρσενικές και θηλυκές σεξουαλικές φαντασιώσεις, θα βρεις ότι αρκετά συχνά οι γυναίκες δεν θέλουν να 'ναι υπό έλεγχο, ενώ οι άνδρες αγωνιούν να δοκιμάσουν την εμπειρία του να 'σαι υποχωρητικός, γιατί αυτό είναι διαφορετικό από το φυσιολογικό τους. Αυτό ισχύει ειδικά για τους άνδρες που εξασκούν αρκετή εξουσία στην δουλειά τους. Στο κρεβάτι πιστεύω ότι αρκετοί άνδρες θα τους άρεσε να παραιτηθούν από τον έλεγχο που ασκούν και να την παραχωρήσουν την εξουσία τους σε μια γυναίκα. Νομίζω ότι αυτό είναι υγιές.

ΟΙ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
Νομίζω ότι αυτές είναι μια μεγάλη τραγωδία. Νομίζω ότι συναισθηματικά σκοτώνει τους άνδρες -αισθάνονται εξαναγκασμένοι να ζήσουν σύμφωνα με την εικόνα ενός άνδρα ο οποίος παίρνει πρωτοβουλίες, ο οποίος ελέγχει τα πάντα, ο οποίος δεν κλαιει ή δεν δείχνει ανάλογα συναισθήματα. Αν και αυτό είναι μάλλον κλισέ νομίζω ότι ισχύει για τους άνδρες στις περισσότερες κοινωνίες. Από τις γυναίκες δεν περιμένει κάποιος ότι θα ενεργούν όπως η Hillay Clinton για παράδειγμα -ή να είναι "σκύλα". Και οι άνδρες που δεν ενεργούν με δυναμισμό ή σκληρότητα λέγονται αδελφές. Όλα αυτά είναι φοβερές κληρονομιές του παρελθόντος που όμως επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες και γι' αυτό πρέπει να τις ξεφορτωθούμε.

(αποσπάσματα από συνέντευξη στο περιοδικό NEON August 1997- Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)