stan-brakhage.jpg

Ο Stan Brakhage γεννήθηκε στο Κάνσας των Η.Π.Α το 1933.  Πέθανε το 2003.
Σπούδασε στο California School of the Arts.
Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της αβάν γκάρντ: 50 χρόνια καριέρας και πάνω από 350 ταινίες. Η πιο γνωστή του ταινία Dog Star Man.
Προσέγγισε τον κινηματογράφο μέσω της ποίησης. Αρνήθηκε τις αφηγηματικές δυνατότητες του κινηματογράφου. Οι ταινίες του είναι συναρπαστικές οπτικές εμπειρίες που στόχο έχουν "να οδηγήσουν τον θεατή στα μονοπάτια της ψυχής". Στις αρχές της καριέρας του εξερεύνησε τις δυνατότητες και τις ιδιότητες του φωτός. Αργότερα αρνήθηκε την κινηματογράφηση, επεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους κατευθείαν πάνω στο φιλμ.
Τη δεκαετία του 70 οι ταινίες του γίνονται πιο παραδοσιακές και αποκτούν ένα έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Ενώ οι πιο πρόσφατες χαρακτηρίζονται ως "αφηρημένο" σινεμά, ένα είδος οραματικής μουσικής.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν", δηλώνει. "Τα παιδιά μπορούν: έχουν ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο οπτικής αντίληψης, επειδή το βλέμμα τους δεν έχει ακόμα εκπαιδευθεί από τους νόμους που ο άνθρωπος θέσπισε για την προοπτική και την σύνθεση".
[Data: Essential Brakhage (εκδόσεις McPherson & Co., 2001. ]
Δ.Μ.