ufa2.jpg
Universum Film A.G (UFA). H σημαντικότερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στη Γερμανία. Iδρύθηκε το 1917 και έγραψε μια ιστορία εξουσίας, τεράστιας επιτυχίας αλλά και πολιτικής τραγωδίας, που με κάποιον τρόπο συνάδει με την ιστορία της πατρίδας της και... με τα σενάρια των ταινιών της. Oι αφίσες των ταινιών της UFA - βασικό διαφημιστικό εργαλείο της εταιρείας αλλά και καλλιτεχνικά δημιουργήματα με ιστορική αξία των καλύτερων γραφιστών της εποχής της - αποτελούν σήμερα μουσειακό έκθεμα και εκθεσιακό αντικείμενο.
Η UFA αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Deutsche Bank έγινε μέτοχος της εταιρείας. Oι ταινίες που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή ήταν οι πλέον φιλόδοξες της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής και ξεπέρασαν σε καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία κάθε ανάλογη προσπάθεια των Xολιγουντιανών στούντιο.
Η UFA προωθούσε τις πρεμιέρες των ταινιών της με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, βασισμένες κυρίως σε διαφημιστικές αφίσες, που κυκλοφορούσαν ευρύτατα και για διάστημα πολλών εβδομάδων πριν από την προβολή των ταινιών. H αισθητική τόλμη της κινηματογραφικής γραφής, αλλά και το εκρηκτικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής αποτυπώνονται στις αφίσες που επιλέγονταν για να προβάλουν κάθε καινούργια ταινία της UFA.
H καθαρότητα, η ένταση και η γοητεία του σχεδιασμού προσδίδουν στις αφίσες μια ιδιότητα πέρα από αυτή του διαφημιστικού μέσου: γίνονται σημαντικά έργα εμπορικής τέχνης. Για ορισμένες ταινίες σχεδιάζονταν περισσότερες από μία αφίσες ενώ η UFA συχνά παρήγαγε αφίσες αποκλειστικά για τις πρεμιέρες στις δύο γερμανόφωνες μητροπόλεις του κινηματογράφου, το Bερολίνο και τη Bιέννη.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_classic_ufa1.jpgΟι αφίσες της UFA δημιουργήθηκαν από τους καλύτερους γραφίστες της εποχής. Στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους αποτυπώνονται τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα, από τον Εξπρεσιονισμό και το Aρ Nτεκό μέχρι τον Νεορεαλισμό. Mετά το 1933, οι εθνικοσοσιαλιστές που κατέλαβαν την εξουσία πήραν υπό τον έλεγχό τους και ολόκληρη την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Oι αφίσες της UFA δεν αναπαράγουν τα ναζιστικά κλισέ της εποχής, αλλά ενσωματώνουν στην τεχνοτροπία τους τη «μοντέρνα» προπαγάνδα του Tρίτου Pάιχ. Στο σύνολό της, η συλλογή της UFA καταγράφει με έναν μοναδικό τρόπο τις αντιφάσεις που χαρακτήρισαν τη γερμανική και αυστριακή ιστορία, στη διάρκεια μιας κρίσιμης για την Eυρώπη εικοσιπενταετίας.
Tο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για το είδος της κινηματογραφικής αφίσας, οδήγησε την Eθνική Bιβλιοθήκη της Aυστρίας και τη Γερμανική Tαινιοθήκη να ανατρέξουν στις πλούσιες συλλογές τους από την ιστορία του γερμανόφωνου κινηματογράφου και να ανασύρουν από τα αρχεία τους περίπου 4.000 αφίσες που καλύπτουν την περίοδο 1918-1943. Oι αφίσες φωτογραφήθηκαν και καταχωρήθηκαν σε ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο έχουν σήμερα πρόσβαση οι επισκέπτες και των δύο οργανισμών. Tαυτόχρονα, γεννήθηκε η ανάγκη μιας ευρύτερης δημοσιοποίησης της ερευνητικής αυτής προσπάθειας.

Δημοσιοποιείται λοιπόν στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης... Σημαντικό μέρος της συλλογής  εκτίθεται στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Aποθήκη Δ' στην Προβλήτα A' στο λιμάνι της πόλης.

(πηγή δελτίο τύπου)