arletty.jpg

Η Αρλετί  /Arletty γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1898, στο Courbevoie (κοντά στο Παρίσι), σε μια οικογένεια εργατικής τάξης. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο της από την  ομώνυμη ιστορία Arlette του Guy de Maupassant. Το πραγματικό της όνομα ήταν Léonie Bathiat. Στην ηλικία των 21 και για δέκα περίπου χρόνια έπαιζε και τραγουδούσε σε oπερέτες, μουσικές σκηνές και καμπαρέ, μέχρι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το 1930.
Η καριέρα της Arletty απογειώθηκε γύρω από 1936, με την ταινια Les Joies du Capitole αλλά και την Fric-Frac όπου επαιζε μαζί με τον  Michel Simon. Αργότερα πρωταγωνίστησε ως Blanche στη γαλλική έκδοση του «Λεωφορείο ο Πόθος».  Οι σημαντικότεροι ρόλοι της καριέρας της ήταν σε ταινίες του Μισέλ Καρνέ π.χ. Hotel du Nord (1938) και Les Enfants du Paradis (1945) όπου «η οθόνη φωτιζόταν από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το ανάλαφρο ύφος της και η ρομαντική λάμψη της ομορφιάς της».
Εξαιτίας του ερωτικού δεσμού της με έναν γερμανό αξιωματικό στη διάρκεια της κατοχής, με τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατηγορήθηκε για προδοσία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και στη συνεχεία σε κατ-οίκον περιορισμό, και για ένα διάστημα δεν επιτρεπόταν να παίζει σε ταινίες.
Επέστρεψε στον κινηματογράφο με ρόλους στις ταινίες  Portrait d'un assassin (1949), No Exit (1954) και Air of Paris (1954) και έπαιξε για λίγο και στο θέατρο, μέχρι που ένα ατύχημα, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, οδήγησε σχεδόν σε ολική απώλεια της όρασης της και την ανάγκασε να αποσυρθεί. Διατέλεσε μέλος της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1956.
Πέθανε στις 24 Ιουλίου 1992 στο Παρίσι.

(δ.τ.)