brisseau.jpg 

Ο Jean- Claude Brisseau γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1944. Υπήρξε φανατικός κινηματογραφόφιλος: ως έφηβος διάβαζε τα Cahiers du Cinema. Πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο εργάστηκε ως φιλόλογος σε λύκεια, στα υποβαθμισμένα  προάστια, τα “les banlieues”. Η ερασιτεχνική ενασχόληση του με τον κινηματογράφο διεκόπη, όταν συνάντησε τον Eric Rohmer σ’ ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε για την εταιρεία παραγωγής του Rohmer, Les Films du Losagne, τηλεοπτικές παραγωγές.
Το 1983 γύρισε την πρώτη του ταινία Un jeu brutal. Το 1988 βραβεύεται στις Κάνες με το Prix special de la Jeunesse για την ταινία De bruit et de fureur, ένας προάγγελος του La Haine (Μίσος) του Matthieu Kassonitz. Silvie Vartan, Michel Piccoli, Vanessa Paradis, Bruno Cremer: είναι ορισμένοι από τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε.
Η βία, οι κοινωνικές συνθήκες στα banlieues, το ανορθολογικό, ο μυστικισμός, ο καθολικισμός, το μελόδραμα, ο ερωτισμός: είναι ορισμένες από τις σταθερές του έργου του. “Προσπαθώ να αναμειγνύω στοιχεία”, εξηγεί.
Η ταινία του Choses Secrètes θεωρήθηκε από τα Cahiers ως μια από τις καλύτερες του 2002. “Ταινία μαύρου ερωτισμού” και “μια αναζήτηση του μυστικού της γυναικείας ηδονής” είναι ορισμένες από τις κριτικές επισημάνσεις. Δύο γυναίκες που χρησιμοποιούν την αχαλίνωτη σεξουαλικότητα τους για να αποπλανήσουν και να κυριαρχήσουν πάνω στους άνδρες.
“Έχει σχέση με την χειραγώγηση, την κωμωδία, τη υποκριτική. Το τέλος είναι ειρωνικό και θλιβερό ταυτόχρονα: Οι γυναίκες έχουν χάσει όλες τις αυταπάτες τους”, σχολιάζει.
[Data: Daily Tiger, εφημερίδα του φεστιβάλ του Ρότερνταμ (2003).]
Δ.Μ.