legrand.jpg

Ο Michel Legrand γεννήθηκε το 1932. Είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας, τραγουδιστής. Συνεργάστηκε με τους θρύλους της τζαζ Dizzy Gillespie, Miles Davis, John Coltrane, Stan Getz και Bill Evans. Του απονεμήθηκε το Όσκαρ μουσικής για τις ταινίες The Thomas Crown Affair (1968), Yentl (1983).
Μεταξύ των 200 ταινιών για τις οποίες έγραψε μουσική και οι Les Parapluies De Cherbourg (1964) και Les Demoiselles De Rochefort (1966) του Jacques Demy.
Στις συνεργασίες του υπήρξε σταθερά φίλος του σκηνοθέτη και έζησε από κοντά τις αγωνίες για τη δημιουργία των ταινιών του. "Παίζαμε την μουσική, κάθε μέρα, στον κάθε πιθανό παραγωγό του Παρισιού", θυμάται για τις Les Parapluies De Cherbourg. "Τραγουδούσα όλους τους ρόλους και ο Jacques μού γυρνούσε τις παρτιτούρες. Οι παράγωγοι μας έλεγαν: "Ο κόσμος δεν πρόκειται να καθίσει σε μια σκοτεινή αίθουσα για να δει μια ταινία όπου όλοι τραγουδάνε. Θα είναι μια αποτυχία"."
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και η μουσική της από τότε έχει γνωρίσει αμέτρητες επανεκτελέσεις. Ένα αληθινό must για κάθε φίλο του κινηματογράφου και της μουσικής.
[Data: http://www.ascap.com/filmtv/legrand.html]

Δ.Μ.